«Χρονιά ορόσημο το 2014»

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα. «Το 2014 θα είναι χρονιά ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι Ελλάδα και Ιταλία θααναλάβουν την προεδρία της ΕΕ διαδοχικά την επόμενη χρονιά

και επ' αυτού θα καθορίσουν κοινές προτεραιότητες. Ο κ. Λέτα τόνισε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αποτελεί σημαντική είδηση για την Ευρώπη και την Ιταλία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα εργαστούν από κοινού και προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να ταξιδέψει στη Ρώμη τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που συνδυάζουν τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη και τόνισε πως η ύφεση επιτείνει τα προβλήματα. Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα είναι σταθερά στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας: «δεν μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη, όταν η Ευρώπη υποχωρεί σε ύφεση». Η ανάπτυξη, ανέφερε, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Ελλάδα και ιδιαιτέρως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που δοκιμάζονται.

Έπειτα από σχετική ερώτηση ο Ιταλός πρωθυπουργόςάσκησε κριτική στην τρόικα και την Ευρώπη για τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σφάλματα στα χρονοδιαγράμματα και τα εργαλεία και εκτίμησε πως η κρίση θα ήταν διαφορετική και δεν θα είχαν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας, αν η στάση της Ευρώπης ήταν αρχικά διαφορετική.

Επ'αυτού ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πως κορυφαίος στόχος για την Ελλάδα είναι τώρα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό θα απαλλάξει τη χώρα από την ανάγκη να ζητάει κάθε λίγο δανεικά. Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα και θα μπορούσαμε να πιάσουμε πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αν δεν έπρεπε ναδανειζόμαστε συνεχώς».

Αναφερόμενος στην κατασκευή του αγωγού TAP, που κυριάρχησε και στην ατζέντα της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς τόνισεότι είναι απόφαση, που ελήφθη χωρίς τυμπανοκρουσίες, πως βάζει τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και έδειξε ότι από κοινού οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν πολλά. Ο κ. Λέτα από την πλευρά του, τόνισε ότι ο αγωγός ΤAP είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα και την Ιταλία και πως θα έχει θετικές επιπτώσεις για τα επόμενα 20 χρόνια, όπως για παράδειγμαχαμηλότερες τιμές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Ιταλό ομόλογό τουγια την τραγωδία στην Καμπανία της Ιταλίας. Ο Ενρίκο Λέτα ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά τονίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας δίνει ανακούφιση στηνΙταλία και παράλληλα σημείωσε ότι δυστυχώς, οι πληγές θα παραμείνουν για τις οικογένειες των θυμάτων και για όλη τη χώρα.

Ο κ. Λέτα είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Αμέσως μετά αναφέρθηκαν στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μίγμα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα εγγυάται την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και θα δίνει απάντηση στις αγωνίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών οι οποίες πιέζονται από τα προγράμματα προσαρμογής και τις πολιτικές λιτότητας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η έννοια του ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και σημείωσε ότι στον τομέα αυτό, οι δυο χώρες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, ενόψει και των διαδοχικών προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ που θα ασκήσουν το προσεχές έτος.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί και να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των επιμέρους κρατών-μελών, ιδίως στο χώρο της Μεσογείου, κάτι που συνδέεται, και με την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, πάντοτε, βεβαίως, εντός του πλαισίου των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών της περιοχής. Εξάλλου, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας.

Όπως συμφωνήθηκε, επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Ρώμη, στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών, Ε. Μπονίνο, και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντσο Μιλανέζι, με σκοπό, το συντονισμό των δύο προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και την ανάληψη άλλων κοινών πρωτοβουλιών.

Το πρόγραμμα, πάντως, του Ιταλού πρωθυπουργού ανατρέπεται λόγω του δυστυχήματος στην Ιταλία με τουλάχιστον 38 νεκρούς, απο πτώση λεωφορείουσε χαράδρα. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Λέτα δεν θα επισκεφθεί, σε ένδειξη πένθους, την Ακρόπολη.

«Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να χτίζει αναπτυξιακά παλάτια πάνω στην άμμο ενός success story, το οποίο δεν υπάρχει παρά μόνο στη δική του φαντασία» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Λέτα. Παράλληλα η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει τον κ. Σαμαρα αμετανόητα πιστό και αμετακίνητο στη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική.

«Το σχέδιο της ομοσπονδοποιημένης Ευρώπης με την κατάργηση των εθνών- κρατών, τον έλεγχο του πλούτου των χωρών από τη Γερμανία και την εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα αποτύχει με τον ξεσηκωμό των πολιτών της Ευρώπης του νότου που βιώνουν ένα τέταρτο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο». Τη δήλωση έκανε αναφερόμενος στη συνάντησητων πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας Αντώνη Σαμαρά και Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας - Ιταλίας συμφωνούν: Η έξοδος από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου- με ή χωρίς μνημόνιο - περνάει μέσα από το παραπέρα τσάκισμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για την συνάντηση Α. Σαμαρά- Ε. Λέτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα