«Δεν προβλέπεται έξοδος της χώρας από το ευρώ»

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του στοτιμόνι της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζαπαρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα, αν καιεπισήμανε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Εξέφρασεωστόσο την πεποίθηση του ότι η εφαρμογή του προγράμματος της Ε.Ε. καιτου ΔΝΤ από την πλευρά των ελληνικών αρχών μαζί με την υλοποίηση τωναποφάσεων

των ηγετών της Ευρωζώνης θα οδηγήσουν στην άμβλυνση τωνανησυχιών και θα επαναφέρουν την ηρεμία στις αγορές.

Ερωτηθείςεξάλλου για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ ο επικεφαλήςτης ΕΚΤ υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη συνθήκη τηςΕ.Ε. ενώ εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του πνεύματος και του γράμματοςτης Συνθήκης από την ΕΚΤ.

Οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζονται ενώ ενισχύονται οι καθοδικοί κίνδυνοι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων ενδέχεται να μετριάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

«Λόγω των αρνητικών επιδράσεων στις χρηματοδοτικές συνθήκες και την εμπιστοσύνη, οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να μετριάσουν τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το β΄ εξάμηνο του έτους αλλά και στη συνέχεια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανοίγοντας την ομιλία του.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή απόφαση για την μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη και βασίστηκε στο outlook για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης αλλά και για την πορεία του πληθωρισμού.

Αβεβαιότητα στο outlook

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα και ενισχυμένους καθοδικούς κινδύνους.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ορισμένοι από τους κινδύνους έχουν υλοποιηθεί, κάτι που καθιστά πολύ πιθανή μια καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ το 2012.

Όπως δήλωσε ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ, μετά την επιβράδυνσή του σε 0,2% το β΄ τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αναμένεται τώρα να είναι πολύ συγκρατημένος το β΄ εξάμηνο.

Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι αυξημένος και ενδέχεται να παραμείνει πάνω από το 2% κατά τους επόμενους μήνες, αν και σημείωσε ότι το 2012 αναμένεται να υποχωρήσει και πάλι κάτω από το επίπεδο του 2%.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι ο υποκείμενος ρυθμός της νομισματικής επέκτασης εξακολουθεί να είναι μέτριος.

Κανένας περιορισμός στην πλευρά της ρευστότητας

Σημείωσε ότι η παροχή ρευστότητας και οι μέθοδοι κατανομής των πράξεων αναχρηματοδότησης από την πλευρά της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ δεν θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς από την πλευρά της ρευστότητας.

Επανέλαβε παράλληλα την δήλωση του προκατόχου του ότι "όλα τα μη συμβατικά μέτρα είναι, ως

Keywords
Τυχαία Θέματα