«Διάλογος ουσίας για την λειτουργία των δήμων»

Την πρόθεση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) «να ανοίξει έναν διάλογο ουσίας για να γίνει αντιληπτό πώς ακριβώς λειτουργούν οι δήμοι με αφυδατωμένες υπηρεσίες» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, για τις μορφές συνεργασίας με τους δήμους. Απώτερος στόχος, όπως είπε, είναι «να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Στην «επίθεση» που έχουν υποστεί οι δήμοι σε «οικονομικό, αλλά και θεσμικό επίπεδο» αναφέρθηκε

ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, προσθέτοντας ότι οι δήμοι «σηκώνουν μεγάλο βάρος στο χώρο της κοινωνικής ευθύνης» την ίδια ώρα που δέχονται από τα ΜΜΕ μεγάλη επίθεση. «Ζήσαμε την επίθεση που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ, που έχουν καταφέρει να πείσουν ότι είμαστε ο πιο διεφθαρμένος θεσμός στην πατρίδα μας. Παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει πάρα πολλά και είμαστε με ψηλά το κεφάλι» είπε.

Ο κ. Γκότσης επισήμανε ότι «εάν δεν αλλάξει η οικονομική επιχορήγηση και το νομικό πλαίσιο, δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής». «Θα έχουμε προβλήματα στη σχέση μας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα που έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους των ΟΤΑ. Θα έρθουμε σε σύγκρουση» είπε και έφερε ως παράδειγμα τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και το θέμα της αξιολόγησης.

Εύσημα στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα απέδωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη - Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης, σημειώνοντας ότι «στα 20 χρόνια που είμαι στην Αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη φορά που ο γραμματέας, όντας το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, προσεγγίζει τους δήμους». Θέτοντας πάντως το ρητορικό ερώτημα εάν «μπορεί κανένας να αποτρέψει ένα δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση κατά της αξιολόγησης ή του επανελέγχου» απάντησε: «Κανένας δεν μπορεί να το κάνει».

Αναφερόμενος στην πρόταση συνεργασίας που ανακοίνωσε ο κ. Αγγελάκας, σημείωσε: «Είναι σημαντικό να υπάρξει μια Επιτροπή στην οποία θα απευθυνόμαστε πριν πάρουμε αποφάσεις. Είναι σημαντικό να γίνεται προληπτικά και προκαταβολικά. Να ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Αποκεντρωμένη με διάθεση να βοηθήσουν. Και νομίζω ότι υπάρχει αυτή η διάθεση στην Αποκεντρωμένη. Να τη συγκροτήσουμε λοιπόν για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα».

«Με στεναχωρεί που έχετε τόσες αρμοδιότητες κατά παράβαση του Συντάγματος. Διότι τις στερείτε από την Αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, απευθυνόμενος στον κ. Αγγελάκα και αναφέρθηκε σε μια σειρά δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι -όπως η λειτουργία των παιδικών χαρών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, η συρρίκνωση των πόρων και η έλλειψη υπαλλήλων.

Σε αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν συμφωνούν με τη νομοθεσία και σε υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εισηγούνται διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, αναφέρθηκε η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Παναγούλη, στη στάση του Μετρό, «ένα έργο μεγάλης αξίας για την περιοχή», όπως είπε, για το οποίο χάθηκαν οι προθεσμίες για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ εξαιτίας υπογραφών υπηρεσιών και αποφάσεων που η μια αναιρεί την άλλη.

Όπως εξήγησε η κ. Ανδρούτσου, το έργο είχε αξιολογηθεί από το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πέρασε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, που το ενέκρινε και στη συνέχεια έπρεπε να περάσει από το Δασαρχείο. Το Δασαρχείο ενέκρινε την ανάπλαση, αλλά επέβαλε την αφαίρεση ενός φυσικού φράκτη. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έκρινε ότι το Δασαρχείο δεν είχε αρμοδιότητα να αφαιρέσει τον φράχτη και υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Το αποτέλεσμα ήταν το έργο να μην έχει συμβασιοποιηθεί έως τον Απρίλιο 2014, οπότε εκδόθηκε εγκύκλιος που όριζε ότι τα έργα που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί παγώνουν, για να ελεγχθεί η υπερδέσμευση πόρων. Και τελικά μια χρηματοδότηση, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, έμεινε ανεκμετάλλευτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα