Δύο νέοι χώροι πολιτισμού

Όχι έναν αλλά δύο νέους χώρους περιπάτου, ανάπαυλας, πρασίνου, αρχαιολογικών και βυζαντινών αναζητήσεων θα αποκτήσουν σύντομα οι Αθηναίοι. Ο πρώτος είναι σχεδόν έτοιμος. Πρόκειται για τον πολυαναμενόμενο αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη στην οδό Ρηγίλλης, που πολύ σύντομα θα ανοίξει τις «πύλες» του στο κοινό. Ο δεύτερος είναι ο όμορός του, περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του οποίου η μελέτη διαμόρφωσης απέσπασε, χτες, μαζί με τα θετικά σχόλια και το ομόφωνο «ναι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η ενοποίηση των δύο
αυτών χώρων θα αναδείξει ένα από τα ελάχιστα αδόμητα τμήματα της Αθήνας, έτσι όπως διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα ως σήμερα.

«Ο περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρά τις εργασίες που έχουν γίνει, απέχει ενός δημόσιου κήπου ανοιχτού στους Αθηναίους, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Το αναψυκτήριο έχει ήδη γίνει, το δε πωλητήριο είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει σύντομα. Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, ώστε το έργο να ενταχθεί στην τέταρτη προγραμματική περίοδο», δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για το έργο που, ενοποιημένο με τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, θα αποτελέσει έναν μοναδικό τόπο ανάσας και προορισμού για τους κατοίκους της Αθήνας.

«Σκοπός του έργου είναι να αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος καταπράσινος, φιλόξενος και λειτουργικός, που θα ενσωματώνει στοιχεία από τη διαχρονικότητα του τόπου και του τοπίου», δήλωσε η διευθύντρια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου Αναστασία Λαζαρίδου, η οποία είχε και την επιστημονική επιμέλεια της μελέτης. Η κ. Λαζαρίδου τόνισε επίσης ότι στόχος του έργου είναι η ένταξη του αρχαιολογικού-φυσικού χώρου του Μουσείου στο πολιτιστικό περιβάλλον της Αθήνας και η αύξηση της επισκεψιμότητας, καθώς ο χώρος θα αναδειχτεί σε σημαντικό προορισμό πολιτιστικού τουρισμού.

Κυρίαρχο στοιχείο στην πρόταση είναι το νερό, έτσι όπως αποτυπωνόταν στο παραλίσιο τοπίο (που για τους Βυζαντινούς παρέπεμπε στον παράδεισο), φυσικά και στον ίδιο τον Ιλισό -η κοίτη του οποίου καταχώθηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται η λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου--, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό τοπίο, πραγματικά «παραδείσιο», όπως δείχνουν και οι γκραβούρες των προηγούμενων αιώνων. Όμως, το νερό κυριαρχούσε και στο βόρειο τμήμα του κήπου του Μουσείου, καθώς εκεί βρέθηκε μια ενδιαφέρουσα φρεατοδεξαμενή, που συνδεόταν με το Πεισιστράτειο αλλά και με το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Η φρεατοδεξαμενή, η οποία χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, θα παίξει σημαντικό ρόλο στον υπό διαμόρφωση χώρο, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα καταλαμβάνει συνολικά 20 στρέμματα. Θα αποτελέσει την αφετηρία, αλλά και το τέλος της υδάτινης διαδρομής, η οποία χωρισμένη σε δύο τμήματα και εμπλουτισμένη με εποπτικό υλικό, ενημερωτικές πινακίδες, πέργκολες, ενδημική βλάστηση και οργανωμένες στάσεις ανάπαυλας, υπόσχεται να δώσει μια ανάσα πολιτισμού και πραγματικής απόλαυσης στους επισκέπτες: Ρυάκια, ανοιχτές δεξαμενές και σύνθετα υδάτινα τοπία θα ορίζουν τη διαδρομή, που θα «μιλά» για τον συμβολισμό του παραλίσιου τοπίου με τον παράδεισο, όπως ταυτίστηκε για τους Βυζαντινούς ο κήπος αναψυχής δίπλα σε ποτάμια, αλλά και για τον ποταμό που «χάθηκε» κάτω από τη σύγχρονη πόλη.

«Καταστρέψαμε τον Ιλισό, πουθενά δεν φαίνεται σήμερα. Το γεγονός ότι σε αυτόν τον χώρο θα υπενθυμίζεται ο ποταμός και η σημασία του, μόνο προστιθέμενη αξία μπορεί να δώσει στο Μουσείο, στην περιοχή, αλλά και στην ίδια την πόλη», επισήμανε η κ. Μενδώνη.

Στον νέο χώρο θα υπάρχουν δύο είσοδοι. Η πρώτη πρόσβαση θα διαμορφωθεί στη Βασ. Κωνσταντίνου και θα αφορά την υποδοχή των τουριστικών λεωφορείων, ενώ η δεύτερη, που ήδη υπάρχει στην πλατεία Μελά (δίπλα στο Σαρόγλειο Μέγαρο), θα είναι κοινή και για τους δύο χώρους: του Λυκείου και του κήπου. Τέλος, μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί, οι επισκεπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν αρχαία κατάλοιπα, όπως ο υστερορωμαϊκός κιβωτιόσχημος τάφος (2ος - 3ος αι. μ. Χ.) ο οποίος βρέθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, οι τρεις παλαιοχριστιανικοί κεραμοσκεπείς τάφοι που μεταφέρθηκαν από την οδό Πετμεζά (Κουκάκι), μαρμάρινα γλυπτά, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που θα πραγματοποιούνται στο ανασκαφικό σκάμμα το οποίο θα λειτουργήσει δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου.

Η μελέτη θα περάσει αύριο Πέμπτη 28 Μαρτίου και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα