Εμπλοκή στα ρωσο-τουρκικά σχέδια για το φυσικό αέριο

Οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου που παραδόθηκε από την Ρωσία στην Τουρκία βρίσκονται σε αδιέξοδο, γεγονός που είναι πιθανόν να φρενάρει την εξέλιξη του νέου, συμβολικής σημασίας στη συγκυρία της ουκρανικής κρίσης, σχεδίου για την κατασκευή αγωγού ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant.

Σε μία ένδειξη της στρατηγικής σημασίας του σχεδίου, το πρόγραμμα του Turkish Stream, που ανακοινώθηκε προκαλώντας
γενική έκπληξη τον Δεκέμβριο για να αντικαταστήσει τον South Stream, ήταν αντικείμενο χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την Kommersant, η οποία επικαλείται πηγές της τουρκικής αγοράς οι όμιλοι Gazprom (Ρωσία) και Botas (Τουρκία) δεν έχουν κατορθώσει να έλθουν σε συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή της μείωσης κατά 10% της τιμής, την οποία υποσχέθηκε τον Φεβρουάριο η Ρωσία.

"Αυτή η διένεξη δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή σημαντικότερων πολιτικών αποφάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα ως προς την κατασκευή του Turkish Stream", αναφέρει το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Τουρκία καθυστερεί την αποστολή των σχετικών με το σχέδιο αδειών.

Η ανακοίνωση της διακοπής των εργασιών του South Stream την 1η Δεκεμβρίου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα, προκάλεσε έκπληξη, έναν χρόνο πριν από την έναρξη λειτουργίας του και ενώ είχαν ήδη επενδυθεί σημαντικά ποσά. Ο αγωγός αυτός φυσικού αερίου επρόκειτο να τροφοδοτήσει το νότιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ρωσία σχεδιάζει όχι μόνο να κατασκευάσει νέο αγωγό, σε αντικατάσταση του South Stream, προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και να καταστήσει τη χώρα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες, σε αντικατάσταση της Ουκρανίας.

Το ρωσικό φυσικό αέριο βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Χθες, η Τουρκία ξεκίνησε επισήμως την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Tanap, ενός σχεδίου ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει, μακροπρόθεσμα , την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα