«Εμπόδια» στην έκπτωση φόρου

Βραχυκύκλωμα έχει παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θα δίνονται στους καταναλωτές όταν αυτοί πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών στην διαπραγμάτευση εγείρουν ενστάσεις τόσο για τα τεχνικά ζητήματα παροχής της έκπτωσης όσο και για τα νομικά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει
την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία, όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του φόρου στην Ελλάδα.

Το εμπόδιο αυτό επιχειρείται να ξεπεραστεί από την ελληνική πλευρά με την παροχή έκπτωσης επί του συνολικού λογαριασμού, η οποία έκπτωση όμως δεν θα παρέχεται από το ποσό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο τίμημα αλλά μέσω προγράμματος επιβράβευσης του καταναλωτή από την εφορία όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα προγράμματα των τραπεζών.

Η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζεται και κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική πρόταση εξακολουθεί να βρίσκεται δυνατά πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Το θέμα του ΦΠΑ συζητείται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο του Brussels Group το οποίο σήμερα θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη και αύριο δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα