ΕΕ: Διχάζει η Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ άρχισαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες μια σύνοδο με στόχο να βρεθεί μια συναίνεση σε ό,τι αφορά την προμήθεια των σύρων ανταρτών με όπλα, ένα θέμα στο οποίο οι 27 είναι βαθιά διχασμένοι.

"Υπάρχει ισχυρή βούληση να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον πριν αρχίσει η σύνοδος.

Ο στόχος είναι να συνεννοηθούν σχετικά με την ανανέωση του πακέτου

των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πριν από δύο χρόνια από την ΕΕ εναντίον του συριακού καθεστώτος. Στις κυρώσεις αυτές περιλαμβάνεται το εμπάργκο όπλων, η ισχύς του οποίου εκπνέει τα μεσάνυκτα της 31ης Μαΐου.

Είναι "σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε το εμπάργκο" για να "στείλουμε ένα μήνυμα στον (Μπασάρ αλ) Άσαντ", τον σύρο πρόεδρο, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. "Προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή θέση στους κόλπους της ΕΕ, αλλά, αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθεμιά χώρα έχει τη δική της πολιτική" όσον αφορά τις κυρώσεις.

Ο γάλλος ομόλογός του, ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος υποστηρίζει επίσης μια χαλάρωση του εμπάργκο, δεν έκανε δηλώσεις κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας θα υποδεχθεί το βράδυ στο Παρίσι τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ για να μιλήσει μαζί τους για τη διοργάνωση της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου στη Γενεύη.

Σφόδρα αντίθετος στην προμήθεια όπλων στους αντάρτες, ο αυστριακός υπουργός Μίχαελ Σπιντελέγκερ δήλωσε πως ελπίζει να επιτευχθεί "ένας συμβιβασμός" για να "παραταθεί το εμπάργκο" περιμένοντας να δούμε "τι θα βγει από τη διάσκεψη" της Γενεύης.

Ο Βέλγος Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε πως δεν θα υπάρξει "σίγουρα" συμφωνία αυτή την εβδομάδα για "μια πλήρη άρση του εμπάργκο" επειδή "δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις" ότι τα όπλα δεν θα πέσουν στα χέρια ριζοσπαστικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης.

Για να ξεπεραστούν αυτές οι διαιρέσεις, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ εργάζεται πάνω σε μέτρα συμβιβασμού, που κυμαίνονται από μια επαναφορά του εμπάργκο αναλόγως των αποτελεσμάτων της Γενεύης μέχρι μια μερική άρση του σε συνδυασμό με εγγυήσεις ώστε τα όπλα να μην πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Εκτός από το εμπάργκο στα όπλα, το πακέτο των κυρώσεων της ΕΕ βάζει στόχο προσωπικότητες και οντότητες του καθεστώτος και περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από εμπορικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα