ΕΕ: Εξετάζει αλλαγή των δανειακών όρων

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι η ΕΕ επεξεργάζεται επιμήκυνση στα 50 χρόνια των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου τους κατά 0,5%, πυροδότησε ανοδικό ράλι τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία στη δευτερογενή αγορά εκδηλώθηκε

έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να αυξηθεί και η απόδοση του να υποχωρήσει κατά 0,28% στο 8,01%, περιορίζοντας το σπρεντ με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα περιορίζεται στο 6,41%.

Για τον Μάιο - Ιούνιο προσδιορίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος την εξέταση του σχεδίου νέων παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο έχει δύο άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει αλλαγή όρων του υφιστάμενου δανείου με μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του στα 50 έτη, ενώ ο δεύτερος περιλαμβάνει νέο δάνειο το οποίο προσδιορίζεται σε 13-15 δισ. ευρώ με τα οποία θα καταστεί εφικτή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η εκταμίευση των δόσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται από το βασικό από τα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την εύρεση λύσης στο ζήτημα ελληνικό χρέος, δεδομένου ότι άλλες επιλογές όπως για παράδειγμα η μερική κάλυψή του από τα χρήματα του ΤΧΣ δεν έχουν θετική ανταπόκριση, ενώ πρόσφατα κοινοτικοί κύκλοι απέρριψαν εκ νέου σενάρια περί δυνατότητας κουρέματος χρέους.

Αναφορά σε νέο δάνειο έκανε τις προηγούμενες ημέρες και ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως δεν το απορρίπτει ενώ αντίθετα απορρίπτει κούρεμα χρέους.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών των Ευρωπαίων, η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι πιθανό να περιλαμβάνει την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων προηγούμενης βοήθειας κατά 50 μονάδες βάσης,

Το σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής μέχρι το Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα δάνειο για ένα πακέτο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διευκολύνουμε το χρέος, το οποίο και έχουμε κάνει προηγουμένως με την μείωση των επιτοκίων ή την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων. Αυτού του τύπου τα μέτρα είναι δυνατά αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem χθες, στο ραδιόφωνο RTLZ.

Τα νέα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει εξοργίσει τις αρχές της ΕΕ και του ΔΝΤ, που εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης παραμένει σε τροχιά. Ο πρόεδρος της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σφίγγει το ζωνάρι της, παρά το ότι «οι πολίτες της Ελλάδας υποφέρουν ακόμη από τις επιπτώσεις των επώδυνων αλλά παρόλα αυτά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα».

Σύμφωνα με τους βελτιωμένους όρους, όλες οι αποπληρωμές των δανείων διάσωσης θα επιμηκυνθούν από τα 30 χρόνια περίπου και το επιτόκιο θα μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης για τα κεφάλαια από τον Greek Loan Facility 80 δισ. ευρώ, ο οποίος δημιουργήθηκε για την πρώτη διάσωση της Ελλάδας το 2010, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι τόνισαν πως οι συνομιλίες είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ανταποκριθεί στους όρους της βοήθειας και να «απελευθερώσει» περισσότερα κεφάλαια από τις ισχύουσες διασώσεις, κοιτάζει επίσης για τρόπους προκειμένου να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η χώρα, επισημαίνει το Bloomberg, ήλπιζε ότι θα «περισσέψουν» κάποια κεφάλαια προκειμένου να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αυτό τώρα φαίνεται λιγότερο πιθανό διότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία διάσωσης.

Για να κερδίσει μεγαλύτερη χαλάρωση των όρων διάσωσης, η Ελλάδα περιμένει από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να επιβεβαιώσει τον Απρίλιο, ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. «Αυτό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αναφερθεί στην προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στο τμήμα των διασώσεων από το Greek Loan Facility, «αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι για τώρα», επισήμανε σε e-mail του ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Simon O' Connor. Δήλωσε ότι το focus παραμένει στο πώς η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους ισχύοντες όρους διάσωσης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα στο προσεχές μέλλον, διότι δεν υπάρχει προοπτική για μια άμεση ολοκλήρωση της εν εξελίξει αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Στον Αθήνα 984 και την Νικολέτα Αυλωνίτη μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα