Έκκληση Μπαρνιέ για την ενέργεια

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ απηύθυνε σήμερα έκκληση στη Βαρσοβία για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική και μια "ευρωπαϊκή ένωση της ενέργειας", απηχώντας έτσι μια παρόμοια πρωτοβουλία της Πολωνίας.

"Έχουμε ανάγκη μια ευρωπαϊκή ένωση της ενέργειας για να κατακτήσουμε και πάλι την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας και επίσης την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας", δήλωσε ο Μπαρνιέ σε μια διάσκεψη ενώπιον της κεντρικής τράπεζας

της Πολωνίας και των αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD).

"Αυτό σημαίνει την ικανότητα και κατ' αρχάς τη βούληση, να επενδύουμε μαζί, να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα μαζί, να διαπραγματευόμαστε μαζί", πρόσθεσε.

Ο Μπαρνιέ πρότεινε επίσης, ως άλλη οικονομική προτεραιότητα για την επόμενη Επιτροπή και το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, την υιοθέτηση μιας "βιομηχανικής στρατηγικής βασισμένης σε κοινές επενδύσεις στην έρευνα, τις σημαντικές τεχνολογίες και τους στρατηγικούς τομείς".

"Έχουμε επίσης ανάγκη να παρακολουθούμε μαζί τις ξένες επενδύσεις. Όχι προστατευτισμός, αλλά ούτε και αφέλεια", πρόσθεσε.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε αρχίσει στις αρχές Απριλίου μια διπλωματική επίθεση υπέρ μιας ευρωπαϊκής ένωσης της ενέργειας ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της ηπείρου, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.

"Διεξάγουμε μια επίθεση σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες. Το πλαίσιο της Ουκρανίας (...) κάνει το ζήτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας, όχι μόνο της Πολωνίας αλλά ολόκληρης της ηπείρου, να αποκτά σημασία πέραν της οικονομικής πλευράς του", είχε ανακοινώσει ο Τουσκ την 1η Απριλίου ενώπιον των δημοσιογράφων.

Η Πολωνία, η οποία καλύπτει από εισαγωγές τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου που καταναλώνει, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, θέλει κυρίως να προτείνει στους εταίρους της τής ΕΕ κοινές αγορές υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, δέκα χώρες της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, μερικές από τις οποίες 100%.

Η Πολωνία προτείνει επίσης την εγκαθίδρυση ενός ευρωπαϊκού συστήματος "ενεργειακής αλληλεγγύης" το οποίο θα προσφέρει εξάλλου "εγγυήσεις" σε χώρες γειτονικές της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα