«Παρασκευή της απόρριψης»

«Παρασκευή της απόρριψης» ονομάζει τη σημερινή ημέρα η Μουσουλμανική αδελφότητα, καλώντας το λαό σε διαδηλώσεις. Πάντως ο αιγυπτιακός στρατός δεσμεύεται ότι θα εγγυηθεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία εφόσον οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της, η συντηρητική ισλαμική ομάδα κάλεσε, αργά

το βράδυ της Πέμπτης, «τις μάζες του αιγυπτιακού λαού να συγκεντρωθούν ειρηνικά σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αιγύπτου και μετά την προσευχή της Παρασκευής, να βγουν από τα τζαμιά και να απορρίψουν το πραξικόπημα που αντιτίθεται στη θέλησή τους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η έκκληση έγινε λίγες ώρες αφότου πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Αδελφότητας συνελήφθησαν, μία μόλις ημέρα αφού ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μόρσι.

Στο λογαριασμό της στο Twitter, η Μουσουλμανική Αδελφότητα διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο αρχηγός της, ο ανώτατος καθοδηγητής, Μοχάμεντ Μπαντί, είχε συλληφθεί. Ο Μόρσι, η ανατροπή του οποίου επήλθε μετά από πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις των αιγυπτίων που απαιτούσαν την παραίτησή του, κρατείται στο υπουργείο Άμυνας, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Ρόιτερς.

Οι εισαγγελείς της χώρας επρόκειτο να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με μια σειρά κατηγοριών εναντίον του Μόρσι, του Μπαντί και 34 ακόμα ηγετών της Αδελφότητας και συμμάχων τους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, είχε καλέσει νωρίτερα την Αδελφότητα να λάβει μέρος σε έναν ευρύ εθνικό διάλογο. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλείται να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν πρόκειται να αποκλειστεί. Εάν απαντήσουν στην έκκληση, θα τους καλωσορίσουμε», είπε ο Μανσούρ.

Η Αδελφότητα απέρριψε την πρόταση διαλόγου, καταδικάζοντας τις συλλήψεις των μελών της.

«Πραξικόπημα κατά της νομιμότητας»

Εν τω μεταξύ, ο ισλαμιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης του Σουδάν, Χασάν αλ-Τουράμπι, κατήγγειλε την Πέμπτη την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως ένα «πραξικόπημα κατά της νομιμότητας». Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Χαρτούμ κράτησε μια πιο ουδέτερη στάση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η ισλαμική κυβέρνηση του Σουδάν είχε καλωσορίσει πέρυσι την εκλογή του Μόρσι, ο οποίος ωστόσο ανατράπηκε από το στρατό, μετά την απαίτηση εκατομμυρίων Αιγυπτίων.

«Κάτι τέτοιο αποτελεί πραξικόπημα κατά του Συντάγματος και της νομιμότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τουράμπι. «Ο Μόρσι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας».

Η κυβέρνηση του Σουδάν, ωστόσο, έδωσε μια πιο προσεκτική απάντηση σχετικά με την ανατροπή του Μόρσι, χαρακτηρίζοντάς την ως «εσωτερική υπόθεση» της Αιγύπτου. «Το Σουδάν κάνει έκκληση σε όλα τα κόμματα της Αιγύπτου να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας της χώρας, την ειρήνη και την ενότητα των ανθρώπων της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα