Ελληνική υπόθεση η μεταφορά υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο

Κοινή στρατηγική κυβέρνησης και εφοπλιστών διαμορφώνουν οι εξελίξεις στο διεθνές ενεργειακό χάρτη και ειδικότερα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αέριου στην ευρωπαϊκή οικονομία σε συνδυασμό με την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας συνθέτουν πεδίον δόξης λαμπρό για την ποντοπόρο ναυτιλία και ειδικότερα τους επιχειρηματίες εκείνους που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αέριου.

Και

αυτό διότι τόσο τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των νέων κοιτασμάτων στην πλειοψηφία τους σε υπεράκτιες περιοχές όσο και η αμεσότητα της δια θαλάσσης μεταφοράς σε αντιδιαστολή με τις χρονοβόρες και δαπανηρές επενδύσεις που απαιτούνται για αγωγούς καθιστά την ελληνική ναυτιλία κλειδί στην γρήγορη είσοδο στην αγορά αλλά και την ευελιξία της διανομής. Με απλά λόγια υπάρχουν έτοιμα ναυπηγημένα πλοία για να μεταφέρουν αέριο π.χ. από το κοίτασμα Λεβιάθαν σε οποιαδήποτε σημείο της Μεσογείου και όχι μόνον, χρειαστεί εν αντίθεση με τις τεράστιες επενδύσεις και τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες φυσικού αερίου που χρειάζονται για να είναι βιώσιμοι νέοι αγωγοί που απαιτούν χρόνια για να κατασκευαστούν.

Ελληνικές επενδύσεις 7,4 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα οκτώ Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 46% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών ναυπήγησης πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές επελάσεις της ελληνικής ποντοπόρου στην Ιστορία. Οι ναυπηγήσεις αυτές δεν καλύπτουν ασφαλώς το σύνολο των ελληνόκτητων LNG με τους παραπάνω εφοπλιστές να ελέγχουν ήδη μάχιμο tonaz στον κλάδο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία δυο χρόνια ξεπερνά τα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αναδεικνύει την ελληνόκτητη ναυτιλία σε πρωταγωνιστή ενός από τους πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενους κλάδους των θαλάσσιων μεταφορών. Μιας αγοράς η οποία μεσούσης της κρίσης στις ναυλαγορές εξακολουθεί να παράγει κέρδη και να υποστηρίζει φιλόδοξα business plans που επιφυλάσσουν ρόλο-κλειδί στην ενεργειακή αλυσίδα του πλανήτη. Εάν συνυπολογισθεί και ο στόλος που ήδη λειτουργούν οι Έλληνες οι ιδιωτικές επενδύσεις ξεπερνούν μακράν τα $10 δισ.

Η Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων

Την υπόθεση ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας ενώπιον διεθνούς ακρωατηρίου σε ενεργειακό φόρουμ που έγινε στην Αθηνα αυτή την εβδομάδα.

«Σήμερα που η παγκόσμια οικονομική κρίση επιταχύνει την ανακατανομή ενεργειακών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα, αξιοποιώντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον πλέον διεθνοποιημένο κλάδο, τη ναυτιλία, μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά. Οι συνέργειες της ναυτιλίας και της ενέργειας είναι οι καταλύτες για μια ολική επαναφορά της χώρας μας σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης» είπε. Και εξηγώντας περαιτέρω σημείωσε πως «η θαλάσσια μεταφορά ενέργειας είναι ο σημαντικότερος κρίκος της αλυσίδας ενεργειακού εφοδιασμού με ό,τι σημαίνει αυτό για τις διεθνείς τιμές της και άρα για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων».

«Η χώρα μας μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη διπλά: είτε ως μεταφορέας, είτε ως παραγωγός ενέργειας», εξήγησε, προσθέτοντας πως "στην περιοχή μας ανακαλύπτονται πολλά σημαντικά κοιτάσματα ή ερευνώνται νέα για τα οποία υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις. Τα ευρήματα αλλά και οι προοπτικές δεν είναι σημαντικά μόνον για την Ελλάδα, ακριβώς επειδή αυξάνουν τον εθνικό πλούτο και την ενεργειακή αυτονομία, αλλά είναι εξίσου σημαντικά και για την ΕΕ που παρουσιάζει υψηλή εξάρτηση από προμηθευτές τρίτων χωρών».

«Η Ελλάδα σήμερα είναι στο κέντρο και αυτών των προκλήσεων και των ευκαιριών τόσο ως σημαντικός κρίκος της ενεργειακής εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και ως χώρα παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για πλεονεκτήματα που διαμορφώνουν το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μας μοντέλο. Για αυτό το λόγο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τα ενισχύσουμε», σημείωσε.

Ποιοι εφοπλιστές έχουν μπει στην αγορά

Εν τω μεταξύ με βάση στοιχεία διεθνών ναυλομεσιτικών οίκων στις αρχές του 2012 στα ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας χτίζονταν 38 πλοία liquefied natural gas carriers (LNGC) για Έλληνες επί συνόλου 82. Στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες παραγγελίες βρίσκεται η Maran Gas Maritime συμφερόντων του Γιάννη Αγγελικούση. Ναυπηγεί στην Daewoo και τη Hyundai Samho 7 και 4 LNG carriers αντίστοιχα. Δεύτερη σε αριθμό παραγγελιών έρχεται η GasLog συμφερόντων Πέτρου Γ. Λιβανού με 8 νεότευκτα στην Samsung Heavy και ακολουθεί η Dynagas συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου. Η Dynagas έχει 7 πλοία υπό ναυπήγηση στην Hyundai Heavy. Η Cardiff συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου ναυπηγεί 4 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Daewoo. Η Thenamaris, συμφερόντων Ντίνου Μαρτίνου χτίζει τρία στην Samsung Heavy και ο Χρίστος Κανελλάκης δύο στην STX Offshore. Ένα πλοίο ναυπηγεί και η ΤΕΝ του Νικόλα Τσάκου ενώ δύο είχε παραγγείλει η Almi Tankers συμφερόντων του Κώστα Φωστηρόπουλου.

Πρόκειται για πολύ ακριβά πλοία που κοστίζουν περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια έκαστο και η παράδοσή τους θα σημάνει πως οι Έλληνες θα αναδυθούν ως οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παίκτες στην αγορά αυτή.

Το deal Gazprom - Τελ Αβίβ

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως στις 25 Φεβρουαρίου η Gazprom Marketing & Trading Switzerland AG και η Levant LNG Marketing Corporation υπέγραψαν συμφωνία που δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα στην ρωσική εταιρεία να αγοράζει από το Ισραήλ και να πουλά στις αγορές το υγροποιημένο ισραηλινό φυσικό αέριο από το υπεράκτιο πεδίο LNG, Tamar σε μια συμφωνία με διάρκεια 20 ετών. Γίνεται σαφές έτσι ότι προκρίνεται η λύση του LNG έναντι των συμβατικών αγωγών καθιστώντας τους Έλληνες εφοπλιστές εκ των βασικών κρίκων της παγκόσμιας αλυσίδας των «πλωτών αγωγών» όπως έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζονται τα συγκεκριμένα δεξαμενόπλοια.

Keywords
Τυχαία Θέματα