Επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 η χώρα πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε ζητήματα περιβάλλοντος και περισσότερο από 1 δισ. ευρώ για έργα εξοικονόμησης ενέργειας, από τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, στο οποίο προήδρευσε.

Επικαλούμενες επίσημες μελέτες, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι μέσω

της γαλάζιας-θαλάσσιας ανάπτυξης περί τα δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά στην ΕΕ μέχρι το 2020, ενώ εκτίμησε ότι 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι το ετήσιο οικονομικό όφελος.

Κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου, επί τάπητος τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σχετικά με το οποίο ο Τζος Ντελμπέκε, επικεφαλής της Διεύθυνσης για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να είναι φιλόδοξη καθώς ήδη «έχει καταφέρει να υπερβεί τους στόχους του Κιότο». Παράλληλα, η ΕΕ «κατάφερε να αποσυνδέσει την οικονομική μεγέθυνση από την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι οι τελικές αποφάσεις για τους στόχους της ΕΕ πρόκειται να οριστικοποιηθούν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου. «Υπάρχουν περιθώρια για ακόμα καλύτερη εφαρμογή πολιτικών για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούινινγκς, προβλέποντας ταυτόχρονα καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις μέχρι το 2030.

Ο κ. Ντελμπέκε αναφέρθηκε ακόμα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες στάθηκαν ως αιτία για την έναρξη έντονων συζητήσεων σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, με έμφαση σε τομείς ενεργειακής αποδοτικότητας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είπε. Επιπλέον έκανε λόγο για διαθέσιμα ευρωπαϊκά κεφάλαια που προορίζονται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή σύνδεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, «η "Καλή Κατάσταση Περιβάλλοντος" είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επί του οποίου πρέπει να βασιστεί η γαλάζια ανάπτυξη». Όσον αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο κ. Ντελμπέκε επισήμανε την αναγκαία εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας και βελτίωσης των θαλασσών, με ταυτόχρονη περικοπή των περιττών δαπανών, ενώ ο κ. Μπρούκινγκς έκανε λόγο για την ανάγκη «πρόσθετων μέτρων για τις χερσαίες δραστηριότητες», καθώς όπως είπε υπάρχει ακόμα απόσταση από τους ευρωπαϊκούς στόχους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος συμμετείχε η επίτροπος αρμόδια σε θέματα δράσης για το κλίμα, Connie Hedegaard, και ο επίτροπος για το Περιβάλλον, Janez Potočnik, καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε., των υποψηφίων προς ένταξη κρατών (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου σχεδόν των βαλκανικών χωρών) και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), ενώ τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής Προεδρίας, Πέτρος Τσαρούχης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα