Αντιδράσεις για τη σταυροδοσία

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών, οι οποίοι στις Ευρωεκλογές του Μαΐου θα διεκδικήσουν τις 21 έδρες με σταυρό και όχι με λίστα, μέσα από ψηφοδέλτια με συνολικά 42 υποψηφίους για κάθε κόμμα. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Ο επίκουρος καθηγητής

Παναγής Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον Τάκη Καμπύλη έκανε λόγο για έλλειψη σχετικών διεργασιών κι επεσήμανε τον κίνδυνο ο κάθε υποψήφιος να δώσει τον προσωπικό του εκλογικό αγώνα.

Λάθος η στιγμή που επελέγη, θα μπορούσε να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, τόνισε -μιλώντας στην ίδια εκπομπή- ο πολιτικός επιστήμονας Θανάσης Διαμαντόπουλος.

Στη σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών αντέδρασε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Καταγγέλλει αδιαφανείς διαδικασίες στη λήψη της απόφασης, ενώ κάνει λόγο για λαϊκίστικη απόφαση. Ο Γιάννης Ραγκούσης σημειώνει: «Μείζονες αλλαγές που μας οδηγούν σε έναν απίστευτο πολιτικό μεσαίωνα ανακοινώνονται ως αποφάσεις» ανέφερε και διερωτήθηκε πόσο μαύρο πολιτικό χρήμα θα απαιτεί η εκλογή ευρωβουλευτή με σταυρό σε μια μόνον εκλογική περιφέρεια 8.000.000 ψηφοφόρων.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές βάσει του «νόμου Ραγκούση») από ομογενείς και νόμιμους μετανάστες. Το ΠΑΣΟΚ μία ημέρα αφότου ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «πράξη οπισθοδρόμησης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «θέλει να στερήσει το δικαίωμα φωνής σε ανθρώπους καθόλα νόμιμα διαβιούντες στην Ελλάδα», επικαλέστηκε την ισχύουσα νομοθεσία ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των εκλογών από το ΣτΕ».

Έντονη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κατάθεση της τροπολογίας είναι πλήρως εναρμονισμένη με την προσπάθεια επιβολής μιας ακροδεξιάς ατζέντας από την κυβέρνηση Σαμαρά. «Οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα επί πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παρίες, στερούμενοι δικαιώματα που τους ενσωματώνουν στην πολιτική ζωή και διασφαλίζουν την ισότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή» επισημαίνει.

«Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα -και ειδικά το ΠΑΣΟΚ που είχε εισαγάγει το νομό που σήμερα ανατρέπεται- οφείλουν να καταψηφίσουν την τροπολογία» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα