Φαμπιούς για πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εάν η Τεχεράνη αρνηθεί να επιτρέψει επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, μία εβδομάδα αφότου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απέκλεισε κάθε έλεγχο των εγκαταστάσεων αυτών.

"Δεν πρόκειται να υπάρξει αποδοχή (της συμφωνίας) από τη Γαλλία

εάν δεν είναι σαφές ότι θα γίνει επαλήθευση σε όλες τις ιρανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων", είπε ο Φαμπιούς ενώπιον των μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν συνεχίζουν τις προσπάθειες για να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ως την προθεσμία της 30ής Ιουνίου.

"Σε αυτό το θέμα, θα επιθυμούσα το σύνολο των μεγάλων δυνάμεων που συζητούν μαζί μας να υιοθετήσουν τη γαλλική θέση", συνέχισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. "Ναι σε μια συμφωνία, αλλά όχι σε μια συμφωνία η οποία θα επέτρεπε στο Ιράν να αποκτήσει μια ατομική βόμβα: αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, μιας ανεξάρτητης δύναμης και δύναμης της ειρήνης", πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Το ζήτημα των διεθνών επιθεωρήσεων των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, με στόχο να διασφαλίζεται ο ειρηνικός χαρακτήρας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα συν τη Γερμανία).

Την περασμένη εβδομάδα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθεωρήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την υποβολή επιστημόνων σε διαδικασίες ερωταπαντήσεων, κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και προάσπισης των ιρανικών εθνικών συμφερόντων.

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία τηρεί στάση πολύ σκληρότερη από αυτήν των εταίρων της, καθώς ανησυχεί πως η Ουάσινγκτον ενδέχεται να κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις για να επιτύχει τη σύναψη αυτής της ιστορικής συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα