Γαλλία: Αντιπαράθεση και για το ύψος της φούστας

Το να φοράει κανείς μακριά φούστα θα μπορούσε άραγε να αποτελεί εμφανή ένδειξη της θρησκευτικής του πίστης; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τη Γαλλία όπου μία μουσουλμάνα μαθήτρια λυκείου αποβλήθηκε από το σχολείο της διότι φόραγε μία μακριά φούστα, μία κίνηση που η διεύθυνση του σχολείου θεώρησε ότι είναι ένας τρόπος για να προβάλλει η μαθήτρια τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις.

Η 15χρονη μαθήτρια πήγαινε καθημερινά στο Λύκειο
του Σαρλεβίλ- Μεζιέρ (βορειοανατολική Γαλλία) φορώντας στο κεφάλι μια ισλαμική μαντίλα, την οποία έβγαζε προτού μπει στο σχολικό συγκρότημα όπως άλλωστε το επιβάλλει ο νόμος από το 2004.

Όταν ωστόσο άρχισε να φορά επιδεικτικά μία μακριά μαύρη φούστα αντί για τα παντελόνια που συνήθιζε ως τότε να φοράει, οι καθηγητές του σχολείου θεώρησαν πως πρόκειται για μια «διεκδικητική» ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή διαπράχθηκε «σε συντονισμό» με άλλους μαθητές, υποστήριξε επιπλέον η διεύθυνση του σχολείου χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Επισήμανε εξάλλου ότι το νεαρό κορίτσι δεν αποβλήθηκε από το σχολείο, αλλά εστάλη στο σπίτι της δύο φορές ενώ της ζητήθηκε να «εμφανιστεί φορώντας ουδέτερου χαρακτήρα ρούχα».

«Αυτή η φούστα δεν είχε στην πραγματικότητα τίποτα το ιδιαίτερο, ήταν απλή, δεν είχε τίποτα το επιδεικτικό. Δεν επιδεικνύει σε καμία περίπτωση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις» απάντησε από την πλευρά της η μαθήτρια στην τοπική εφημερίδα L'Union-L'Ardennais που δημοσίευσε μία φωτογραφία όπου εκείνη απεικονιζόταν να χαμογελάει, να φοράει μία ισλαμική μαντίλα, μακριά φούστα και ένα ελαφρύ μπουφάν.

Η ετικέτα «JePorteMaJupeCommeJeVeux» (Θα φοράω την φούστα μου όπως θέλω) είναι άκρως δημοφιλής στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπου ένας χρήστης του διαδικτύου διερωτήθηκε εάν θα πρέπει να επιβληθεί «η απαγόρευση των κινουμένων σχεδίων της Disney καθώς φοράνε μακριές φούστες» ενώ ένας άλλος ειρωνεύτηκε τη Γαλλία «όπου η μακριά φούστα είναι κομψή στις δεξιώσεις στο προεδρικό μέγαρο όμως προκλητική στο Λύκειο».

Η ισχύουσα νομοθεσία, βασικός στόχος της οποίας είναι να προστατευτούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από κάθε θρησκευτική επιρροή, προβλέπει ότι «απαγορεύεται στους μαθητές να φέρουν σύμβολα ή να φοράνε ρούχα μέσω των οποίων διατρανώνουν την θρησκευτική τους πίστη».

Οι ισλαμικές μαντίλες, τα κιπά ή οι μεγάλοι σταυροί απαγορεύονται επίσης σε κολέγια και λύκεια. Η υιοθέτηση του εν λόγω νομοσχεδίου με στόχο την προστασία του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους ακολούθησε ένα διάστημα πολλών ετών που σηματοδότησαν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και η ένταση. Ορισμένοι συνεχίζουν να διαβλέπουν ένα είδος διακρίσεων σε βάρος των νεαρών μουσουλμάνων που επιθυμούν να υιοθετήσουν στην πράξη τους κανόνες της θρησκείας τους.

Ο νόμος «δεν απαγορεύει τα αξεσουάρ ή τα ρούχα που θα μπορούσαν να φοράνε από κοινού οι μαθητές πέρα από θρησκευτικές παραπομπές» διευκρινίζει το παρατηρητήριο για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ένας κυβερνητικός οργανισμός.

Το να επιβληθεί η απαγόρευση ορισμένων ρούχων θα ισοδυναμούσε με την ίδρυση μία «ενδυματολογικής αστυνομίας» υπογραμμίζει ο εισηγητής του νόμου Νικολά Καντέν. Σύμφωνα με τον ίδιο τα περιστατικά αυτά δεν είναι «πολύ ενθαρρυντικά» και αποκαλύπτουν «λανθασμένη ερμηνεία του νόμου».

Το Παρατηρητήριο εναντίον της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) εντούτοις ανέφερε ότι το 2014 καταγράφθηκαν 130 περιστατικά όπου μαθητές λυκείων ή σχολών αποβλήθηκαν εξαιτίας των ρούχων που φορούσαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα