Για τις διώξεις περί ληξιπρόθεσμων χρεών

Τον νόμο 1882/1990 επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών για τις περιπτώσεις άσκησης ποινικών διώξεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με αφορμή ερώτηση που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα για την περίπτωση του επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά, ξεκαθαρίζεται ότι «με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, από την επόμενη μέρα

που τα χρέη προς το Δημόσιο καθίστανται ληξιπρόθεσμα, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους, είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του».

Όπως όμως τονίζεται, «η λήψη των μέτρων είσπραξης γίνεται χωρίς διακρίσεις. Τα κριτήρια για τη λήψη των μέτρων είναι απολύτως αντικειμενικά, ήτοι σχετίζονται με το ύψος της οφειλής ή την παλαιότητα αυτής ή το είδος αυτής και ποτέ επιλεκτικά (δεν σχετίζονται με το πρόσωπο του οφειλέτη)».

Ως προς το ακανθώδες ζήτημα της υποβολής αίτησης ποινικής δίωξης για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ο υφυπουργός είναι ακόμη πιο κατηγορηματικός, καθώς -όπως αναφέρει- αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων: α) τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το κατά νόμο ελάχιστο όριο και β) να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών (άρθρο 25 Ν. 1882/1990).

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που κάνει ο υφυπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας προς τον ερωτώντα βουλευτή πως «σε κάθε περίπτωση, η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του προϊστάμενου της ΔΟΥ, αλλά, αντίθετα, εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δέσμια αρμοδιότητα (άρθρο 25 του Ν. 1882/1990». Ωστόσο, ο κ. Μαυραγάνης κρίνει σκόπιμο να επισημάνει ότι αποκλειστικά αρμόδιο κατά νόμο όργανο για την άσκηση ποινικής δίωξης, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τη Διοίκηση, είναι ο εισαγγελέας.

Η ερώτηση του κ. Πολύδωρα είχε κατατεθεί πριν την αποφυλάκιση του Λάκη Γαβαλά, με την επισήμανση ότι ο επιχειρηματίας είχε προτείνει ως συμβιβαστική λύση να μεταβιβάσει στο Ελληνικό Δημόσιο το κτίριο που ανήκει στην εταιρεία του στην Κάντζα.

Έγγραφη απάντηση διαβίβασε στη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος επικαλείται όσα προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για τα της προσωρινής κράτησης αλλά και τον νόμο 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προβλέπει ότι, με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης και τελικά εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με το έγγραφό του, αποκαλύπτει ότι το υπουργείο προτίθεται να προωθήσει στη Βουλή σχέδιο νόμου, με το οποίο θα προβλεφθεί η σύσταση ενεχύρου σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα