Η Αθήνα θα χρειαστεί νέα μέτρα το 2015-2016

Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και του 2014, αλλά θα χρειαστεί επιπλέον εξοικονόμηση δαπανών για τους στόχους του 2015 και του 2016, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκτίμηση του ευρωπαϊκού οργάνου έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις πως η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος έχει μπει και πάλι σε τροχιά μετά την παρ΄ ολίγον κατάρρευσή της πέρυσι, όταν οι μεταρρυθμίσεις «έπεσαν στον τοίχο» της πολιτικής κρίσης.

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Μαΐου
που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Κομισιόν αναφέρει ότι από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού το 2012, η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας που ζήτησαν οι πιστωτές της και κατάφερε να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012.

Η κυβέρνηση έχει επίσης λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους τους 2013 και του 2014, προσθέτει η Κομισιόν, προβλέποντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων το τρέχον έτος και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

«Έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι... το 2013 και το 2014», αναφέρεται σε έκθεση 11 σελίδων. Σημειώνεται ότι η Αθήνα μείωσε το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά τα δύο τρίτα από το 2009, στο 6% περίπου του ΑΕΠ πέρυσι.

Ωστόσο η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει νέους τρόπους να εξοικονομήσει δαπάνες για να πετύχει τους ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους του 2015 και 2016, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, ισοδύναμα με το 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και το 2,2% του ΑΕΠ το 2016 για να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις, σύμφωνα με την Κομισιόν. Το Reuters υπολογίζει πως βάσει των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το ονομαστικό ΑΕΠ της διετίας αυτής, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μεταφράζονται σε "τρύπα" σχεδόν 8 δισ. ευρώ.

Η όποια απαίτηση για νέες περικοπές δαπανών πιθανότατα θα προκαλέσει τριβές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, σχολιάζει το Reuters. «Η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού έχει δηλώσει πως η κοινωνία δεν αντέχει περισσότερη λιτότητα έπειτα από τρία έτη σκληρού προϋπολογισμού και οδυνηρών μισθολογικών περικοπών».

Το Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για τα μέτρα του 2015-2016

Η Αθήνα και οι πιστωτές της θα προβούν σε νέα εκτίμηση του μεγέθους της δημοσιονομικής «τρύπας» και θα συζητήσουν τα μέτρα που απαιτούνται για να σφραγιστεί το φθινόπωρο, επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Ο λόγος για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τη διετία 2015-16 εάν οι δανειστές αποφανθούν ότι συνεχίζει να υπάρχει δημοσιονομικό «κενό».

Οι ελληνικές αρχές -σύμφωνα με την έκθεση- δεσμεύτηκαν επίσης να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν υπάρξει τελικά δημοσιονομικό κενό τη διετία 2013-14. Και τούτο διότι δύο παρεμβάσεις που υπήρχαν στο μνημόνιο (αύξηση τιμών εισιτηρίων και εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών) δεν έχουν προς το παρόν εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας λόγω των καλύτερων, από τις αναμενόμενες, δημοσιονομικών επιδόσεων.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα