«Η έμπνευση έρχεται διαρκώς»

Λίγες ώρες πριν παρευρεθεί ο Γίργκεν Μπανσέρους δημιουργός και πατέρας των παιδικών βιβλίων με τις περιπέτειες του Κλουζ, στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84, όπου θα συναντήσει του μικρούς αναγνώστες του, παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ραδιόφωνο της πόλης και στη Μαρία Τιγκιρίδου για να γνωρίσουμε το ίδιο καλά όσο τα παιδιά και οι έφηβοι τον συγγραφέα και τον ήρωα των βιβλίων του.


Πως απο καθηγητής και δημοσιογράφος ξεκίνησατε να γράφετε βιβλία για παιδιά και εφήβους ;

Γ.Μπ: «Ξεκίνησα να γράφω ποιήματα όταν

ήμουν 16 χρονών, ήμουν ερωτεύμενος με μια Γαλλίδα και της έγραφα. Έπειτα συνέχισα για 18 χρόνια. Όταν έφτασα στην ηλικία των 34, καθηγητής τότε, αντιμερώπιζα το εξής πρόβλημα. Στο σχολείο υπήρχαν πολλοί Τούρκοι εκτός απο τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί γονείς απαγόρευαν στα παιδιά τους να κάνουν παρέα με εκείνα που κατάγονταν από την Τουρκία. Εγώ κάτι τέτοιο το θεώρησα σκάνδαλο και αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο, όχι για ενήλικες αλλά για παιδιά. Έγραψα για ένα μικρό κορίτσι από την Τουρκία, με το όνομα Ογια και από τότε συνεχίζω και γράφω για παιδιά».

Πώς ήρθε η ιδέα για τις περιπέτειες του ντεντέκτιβ Κλουζ ;

Γ.Μπ: «Η κόρη μου διάβαζε πολλές αστυνομικές ιστορίες στην ηλικία των όκτω - εννιά, κάποια στιγμή μου είπε οτι δεν της αρέσει πια και όταν την ρώτησα γιατι εκείνη μου απάντησε πως ήδη από τη μέση του βιβλίου ξέρει και το τέλος. Τότε έγραψα ένα βιβλίο για εκείνη, μόνο ένα. Για την κόρη μου, την Κατερίνα και σήμερα υπάρχουν 22 βιβλία με τις περιπέτειες του Κλουζ στη Γερμανία και 14 στην Ελλάδα».

Και απο τότε πως συνεχίζετε να εμπνέεστε ;

Γ.Μπ: «Η έμπνευσή μου έρχεται διαρκώς, στο αμάξι, στο τρένο, με εμπέουν όλα. Η γυναίκα μου, μού λέει οτι είμαι μια "μηχανή" εμπνευσης και δημιουργίας».

Όταν ξεκινήσατε και γράψατε το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειες του Κλουζ είχατε σκεφτεί οτι θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση στους μικρούς αναγνώστες ;

Γ.Μπ: «Όχι, καμία σχέση. Αφορούσε μόνο έναν χαρακήρα, δεν έμοιαζε με άλλες παιδικές ιστορίες, δεν ήταν φαντασμαγορικό και έτσι κάθε παιδί μπορούσε να ταυσιστεί μαζί του. Ο εκδότης μου όταν το είδε μου είπε πως δεν θα γίνει επιτυχία αλλά το προσπάθησα».

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά μέσα απο τα βιβλία σας ;

Γ.Μπ: «Εκτός απο τον Κλουζ έχω γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και εφήβους. Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι, να μην εμπιστεύονται ανθρώπους που δίνουν εύκολες / απλές απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Στη Γερμανία ξέρετε είχαμε έναν ανθρωπο, τον Χίτλερ ο οποίος είχε εύκολες απαντήσεις για όλα, οπότε εγώ τους λέω χρησιμοποιήστε το μυαλό σας και επικοινωνήστε ο ένας με τον άλλο. Δεν θέλω να δώσω απαντήσεις αλλά να τους διεγείρω να έχουν περισσότερες ερωτήσεις».

Σκέφτηκατε ποτε να δώσεις ένα τέλος στις ιστορίες του Κλούζ ;

Γ.Μπ: «Δεν σκοτώνεις ποτέ, μια αγελάδα που δίνει γάλα. Θα συνεχίζω να γράφω για τις περιπέτειες του Κλουζ μέχρι ως ότου θέλουν τα παιδιά. Τώρα μόλις τέλειωσα το 23ο βιβλίο».

Ποια θα χαρακτηρίζατε την πιο σημαντική στιγμη της μεχρι τώρα καριέρας σας ;

Γ.Μπ: «Θα έλεγα πως ήταν όταν εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο, όταν το πήρα στα χέρια μου. Είχα το βιβλίο στα χέρια μου, ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο και σκεφτόμουν εάν σκοτωθώ από ατύχημα κάτι θα απομείνει στο κόσμο απο εμένα. Ήταν μαγικό το συναίσθημα».

Είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Ελλάδα;

Γ.Μπ: «Πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρώτη φορά στην Αθήνα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την επίσκεψη αν και δεν έχω προλάβει ακόμη να δω πολλά. Ελπίζω να δω την Ακρόπολη να πάω στην Πλάκα, αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι να δω και να επικοινωνήσω με τον κόσμο, με τους πολίτες και κυρίως τα παιδιά».

Ασχολείστε με την πολιτική;

Γ.Μπ: «Ναι πολύ...».

Ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομική κρίση και τις καταστάστεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες;

Γ.Μπ: «Θεωρώ ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν προέλθει από τις κυβερνήσεις της... όχι όλα βέβαια».

Και τι πιστευετε πως πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό ;

Γ.Μπ: «Πιστεύω πως η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και η κάθε χώρα να βοηθάει την άλλη».

Τα Χριστουγεννα πλησίαζουν .. Εαν ειχατε μια ευχη να πραγματοποιησετε ποια θα ήταν αυτη ;

Γ.Μπ: «Πριν λίγες μέρες πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα... Ήταν ένας ανθρωπος που πάλεψε για την ελευθερία. Έτσι με την σειρά μου θα ήθελα να ευχηθώ, ελευθερία ..ελευθερία για όλους».

Ο Γίργκεν Μπανσέρους γεννήθηκε το 1949 στην Γερμανία. Ξεκίνησε την συγγραφικη διαδρομή το 1989 και σήμερα θεωρείται ενα απο τους διασημότερους συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Ο Ηρωας των βιβλίων του είναι ο Κλουζ, ο μεγαλύτερος μικρός ντεντέκτιβ του κόσμου. Μεχρί σήμερα έχουν εκδοθεί 22 βιβλία με τις περιπέτειες του και 14 από αυτά κυκλοφορούν στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα