Η ΕΕ αναθεωρεί την πολιτική της προς τους γείτονές της

«Οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ότι θα διαμορφώσουν μια πιο προσαρμοστική προσέγγιση μέχρι το φθινόπωρο, που θα αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ των γειτονικών χωρών, αντί να περιέχει τις ίδιες απαιτήσεις για δημοκρατικές αλλαγές» αναφέρει δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Όπως επισημαίνεται σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, «η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει πληγεί από τις πολιτικές αποτυχίες στην Ουκρανία και σε
άλλες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αναθεωρεί την πολιτική της προς τους γείτονές της, αποδεχόμενη ότι η προσέγγισή της ήταν γενικευτική και ίσως μη ρεαλιστική».

Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι «η νέα προσέγγιση δεν πρέπει να είναι συγκαταβατική, πατερναλιστική ή ακόμη και ηθικολογική» η δε επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε ότι «με μια ηθικολογική προσέγγιση δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην Ανατ. Ευρώπη μια πιθανή προσέγγιση είναι να αναζητηθούν πιο περιοριστικές συμφωνίες που δεν θα εξαναγκάζουν τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες να προβαίνουν σε κάθετες επιλογές μεταξύ της Ρωσίας ή της Δύσης. Η αλλαγή οδηγεί στο τέλος μιας εποχής κατά την οποία η ΕΕ ασκούσε πιέσεις για περισσότερη δημοκρατία, υπό το σκεπτικό ότι οι χώρες στα ανατολικά και στον νότο δεν επιθυμούσαν τίποτα άλλο από το να γίνουν εταίροι ή και να ενταχθούν στην ΕΕ, η οποία έχει υπερδιπλασιάσει τα μέλη της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «οι πρόσφατες διενέξεις, με πιο έντονη τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, άλλαξαν τους υπολογισμούς, καθώς υπογράμμισαν αυτό που είχαν ήδη διαβλέψει πολλοί διπλωμάτες, τις μοιραίες δηλαδή ατέλειες μιας συνολικής πολιτικής».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «ο Γιοχάνες Χαν και η Φεντερίκα Μογκερίνι δημοσιοποίησαν κείμενο όπου γίνεται αναφορά σε μια ολοένα πιο αυταρχική εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, που αποτελεί έναν από τους καταλύτες για την αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σε συνδυασμό με τις διενέξεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το κείμενο, η πολιτική της ΕΕ δεν μπόρεσε να προσφέρει πάντοτε τις κατάλληλες απαντήσεις σε αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις. Καθώς, όμως, θα ξεκινάει ο διάλογος τους επόμενους μήνες», όπως σημειώνεται, «οι προτάσεις αναμένεται να προσκρούσουν στην αντίσταση όσων εμφανίζονται σκεπτικιστές σχετικά με την αποδυνάμωση της εικόνας της ΕΕ ως θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, πράγματα που θεωρούν πολλοί ως το επίκεντρο της αποστολής της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα