Η γυναίκα στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας

Η σημερινή κατάσταση ως προς τη χαμηλή συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για αύξηση της συμμετοχής αυτής, καθώς και οι εμπειρίες των κρατών-μελών και των ίδιων των επιχειρήσεων σχετικά με τιςμεθόδους που ακολουθούν και τα αποτελέσματά τους, αναδείχθηκαν σήμερα σε ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνει ο Τομέας Ηγεσίας (ΤΗΓΕ) και ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕκαι το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ).

Ηεκδήλωση με θέμα «Κάνοντας τη διαφορά στην Ανταγωνιστικότητα, Γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων» πραγματοποιήθηκε ενόψει της επεξεργασίας της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το θέμα αφορά στη μεθοδολογία για την προβλεπόμενη σταδιακή εισαγωγή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών, δηλαδή με την ψήφιση ρυθμιστικής οδηγίας είτε με αυτορρύθμιση της αγοράς.

Κεντρικήομιλήτρια ήταν η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εν λόγωοδηγία, ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, που ανέπτυξε μεταξύ άλλων γιατί θεωρείται σκόπιμη μια νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαι τί προβλέπει η ρύθμιση αυτή (χρονοδιάγραμμα, τρόποι εφαρμογής, υποχρεώσεις).

Στηδιάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Μαύρο (πρόεδρος της ΔΕ του ΤΗΓΕ και διευθύνων σύμβουλος της MRB) τα αποτελέσματα έρευναςπου έγινε σε συνεργασία των φορέων που διοργάνωσαν της εκδήλωση με την MRB Hellas με στόχο να καταγράψουν τις απόψεις των επιχειρήσεων για την θέση των γυναικών στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. Η έρευνα διεξήχθη on-line έρευνα σε δείγμα 411 ανώτατων (CEO, μέλη ΔΣ) και ανώτερων στελεχών.

Στα θετικά της έρευνας καταγράφονται τα συντριπτικά ποσοστά αποδοχής της ισόρροπης /μεγαλύτερης παρουσίας των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια ως γενική ιδέα με ποσοστό μεγαλύτερο του 90%

Σύμφωναμε τα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχει χαμηλή γνώση του σχεδίου Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ισόρροπη / μεγαλύτερη παρουσία των γυναικών (μόνο ένα 15%). Επίσης παρατηρείται χαμηλή ετοιμότητα (60,9%) των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν ισόρροπη / μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σταΔΣ και σχετικά υψηλό (33,9%) ποσοστό άρνησης συγκεκριμένης ποσόστωσης όσον αφορά στην ισόρροπη / μεγαλύτερη παρουσίας των γυναικών

Στηνέρευνα το 95,9 % των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι οι γυναίκες έχουν όλα τααπαραίτητα προσόντα να αναλάβουν για μέλη σε ΔΣ. Το 91,8% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται ότι ήρθε ο καιρός να αναλάβουν οι γυναίκες θέσεις ΔΣ. Το 88,1% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι γυναίκες πρέπει να εκπροσωπούνται ισόρροπα σε ΔΣ. Το 86,8% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τηνσυμβολή/ πετυχημένη απόδοση των γυναικών όταν συμμετέχουν σε θέσεις ΔΣ/θέσεις ευθύνης.

Όμως το 68,2% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η επιχειρηματική κοινότητα κυριαρχείται από άνδρες δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη σε γυναίκες για μέλη ΔΣ.

Το55,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη ελευθερία, λόγω οικογενειακών ευθυνών να αναλάβουν θέσεις ευθύνης ως μέλη ΔΣ. Το 37,6% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονταιλιγότερο από τους άνδρες για θέσεις ευθύνης ως μέλη ΔΣ.

Σεσχέση με την ετοιμότητα των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ, περίπου 2 στους 3 ερωτώμενους (60,9%) χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις ως λίγο και καθόλου έτοιμες. Από την άλλη πλευρά με υψηλά ποσοστά (77,9%) καταγράφεται η ετοιμότητα των ελληνίδων στελεχών σε επίπεδο προσόντων και ικανοτήτων να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας ισόρροπης ή μεγαλύτερης συμμετοχής τους στα ΔΣ των εταιρειών (vs 18% που δεν αναγνωρίζουν την ετοιμότητα τους).

Προτεραιότητα σε όλους τους κλάδους και επιχειρήσεις

Μεποσοστό από 51% έως 55% αναγνωρίζεται η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα για να επιτευχθεί ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ ισότιμα σε όλες τις επιχειρήσεις (μικρές- μεσαίες - μεγάλες) αλλά και σεόλους τους κλάδους/ τομείς δραστηριότητας.

Τέλος,η επιχειρηματική κοινότητα δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου είναι τα οικιοθελή μέτρα - είτε πρόκειται για οικειοθελή μέτρα από την κάθε επιχείρηση που θα θέτειτους δικούς της στόχους (42,4%) είτε με αυτό-ρύθμιση με κώδικες εταιρικής διακυβέρνησης (30,2%)- ενώ μετά βίας 1 στους 5 ερωτηθέντες αποδέχεται την πρόταση για δεσμευτικά νομικά μέτρα (18,2%). Στο πλαίσιο αυτό η επιχειρηματική κοινότητα διατυπώνει την ισχυρή συμφωνία της (84,9%) στην άποψη να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για ισόρροπη ήμεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών με απαραίτητες δεξιότητες και προσόντα στα ΔΣ των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου.

πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα