«Η κυβέρνηση Σαμαρά δουλεύει σοβαρά»

«Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι η πρώτη κυβέρνηση της κρίσης που δουλεύεισοβαρά, λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας» δήλωσε ο Γάλλος γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Γερουσίας Φιλίπ Μαρινί, μετά τη συνάντησή του με σειρά κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αθήνα. Πρόσθεσε δε ότι «το πρώτοεξάμηνο του 2013 θα είναι κρίσιμο για την έκβαση αυτών των προσπαθειών».

Προερχόμενος από

την Κύπρο, όπου ενημερώθηκε για τις οικονομικές εξελίξεις και τις εκκρεμότητες χρηματοδότησης της Λευκωσίας από την τρόικα, ο Γάλλος γερουσιαστής έφτασε στην Αθήνα προκειμένου να έχει «πρώτο χέρι» πληροφόρηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, για την οποία μίλησε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα.

Ο κ. Μαρινί έγινε δεκτός από τον υπουργό Οικονομικών, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, συνέφαγε με βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, είχε επαφές με τον ομόλογό του στη Βουλή και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι έχει γίνει σημαντική διαδρομή στη σωστή κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κρίση δεν προήλθε από τον τραπεζικό τομέα, όπως στο Δουβλίνο, ή τη Μαδρίτη, αλλά αντιθέτως οι τράπεζες εδώ υπήρξαν θύματα του δημοσίου χρέους.

Με τη συγκέντρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται σημαντικά βήματα. Τώρα, όμως, πρόσθεσε, οι τράπεζες πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και εδώ εγείρεται το ερώτημα αν το νέο τραπεζικό σύστημα θα είναι σε θέση ναβρει τα νέα «ρίσκα» τις καλές επιχειρήσεις, τα ταλέντα που υπάρχουν, για να τους δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε, ότι κύρια αποστολή του τραπεζικού συστήματος είναι να διοχετεύει πιστώσεις στην οικονομία για να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο Γάλλοςγερουσιαστής έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες και για τις οποίεςθα έχει τη συνδρομή της Task Force. Κατέγραψε δε τέσσερις άξονες:

1. Διυπουργικός συντονισμός, ο οποίος αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα.

2.Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. «Για να γίνει εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον καθορισμό των καθηκόντων, των αντικειμένων, των λειτουργιών, των διαδικασιών» προσπάθειες που πρέπει να παρακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση πολύ προσεκτικά το πρώτο εξάμηνο, είπε ο κ. Μαρινί.

3.Φορολογικό. Στηνείσπραξη των φόρων μένει να γίνουν πολλά. Με διασταυρώσεις και άλλα μέτρα, ώστε στο τέλος καθένας να φορολογείται ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα, ικανοποιώντας το περί δικαίου αίσθημα με θετικές επιπτώσεις στο πολιτικό και στο ψυχολογικό πεδίο.

4. Συντονισμός για την πάταξη της διαφθοράς, «μια σημαντική διάσταση και για τους πολίτες και για την κυβέρνηση».

Στους διεθνείς συνομιλητές του έθεσε κάποια στιγμή το «προβοκατόρικο» όπως είπε, ερώτημα: Δίνετε τόσα λεφτά για να κάνετε μια οικονομία "χαμηλού κόστους";

Η "σοβαρή" απάντηση είναι ότι είμαστε μακριά από τις χώρες χαμηλού κόστους, μη ευρωπαϊκές ή πρώην κομμουνιστικές, οι οποίες "δεν είναι το μοντέλο μας". Υποθέτω ότι η στρατηγική που εφαρμόζεται, τονίζει ο Φιλίπ Μαρινί, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα βρει τοδημιουργικό κομμάτι των τομέων προστιθέμενης αξίας, ώστε να προωθήσει την οικονομία της.

Μπαίνει πάντως το ερώτημα, σημείωσε, ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει η Ελλάδα, βιομηχανικό, εμπορικό, κοινωνικό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί με τρόπο συνεκτικό, αξιόπιστο. Διαφορετικά, ηδουλειά που κάνει η κυβέρνηση θα πάει χαμένη, είπε.

Η Γαλλία στήριζε (επί Σαρκοζί) και στηρίζει σταθερά (επί Ολάντ) την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, παρ' ότι δεν είναι αμελητέα δημοσιονομικά η συμμετοχή της στα ελληνικά πακέτα διάσωσης με 40 δισ. ευρώ, είπε ο Γάλλος γερουσιαστής και κατέληξε επισημαίνοντας ότι«έχουμε όλοι συμφέρον η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει, γιατί αν αποτύχει, οι ακραίες δυνάμεις της αριστεράς και της δεξιάς υπάρχει κίνδυνος να καταλάβουν τον κεντρικό πολιτικό χώρο και αυτό θα είχε επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα