Η Μ. Γιαννάκου στον ΑΘΗΝΑ984

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στις 31/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Δεν ξέρω πώς τα κατάφεραν οι εταίροι και έγινε αυτός ο χειρισμός. Ένας τέτοιος νόμος ή μία συμπλήρωση νόμου -διότι υπάρχει ήδη ένα νομοθετικό πλαίσιο, αλλά έχει περάσει καιρός και όλα χρειάζονται ανανεώσεις και προσαρμογές φυσικά-, δεν πρέπει -κατά κάποιο τρόπο-, να θεωρείται ότι γίνεται επειδή παρουσιάστηκε
το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Μία τέτοια παρέμβαση έχει νόημα επί της αρχής, δηλαδή αντιπροσωπεύει αρχές και αξίες. Δεν είναι επ' ευκαιρία, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι κατά κάποιο τρόπο, επειδή φαίνεται να ανεβαίνει αυτός ο σχηματισμός, τα άλλα κόμματα προσπαθούν να βρουν τρόπο να τον μειώσουν ή να τον καταστείλουν. Δηλαδή ένα θέμα αρχής γίνεται κομματικοπολιτικό... Δεν είναι θέμα όπου θα πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες. Υπάρχει και η εμπειρία των άλλων χωρών της Ευρώπης, δηλαδή οι καλές πρακτικές και νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνεννοηθούν».

Δημοσιογράφος: Έχει ανοίξει ήδη μία συζήτηση στην Αθήνα που αναφέρει ότι ενδεχομένως ορισμένα ζητήματα που δύο μέχρι στιγμής νομοθετήματα, προτάσεις νόμου, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν, ανοίγουν τη βεντάλια σε ένα γενικότερο θέμα που αφορά την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία διατύπωσης διαφορετικής άποψης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η άποψη...

Μ. Γιαννάκου: «Όχι, δεν είναι έτσι. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, βεβαίως, απαγορεύεται να εκθειάζονται οι ναζιστές. Επίσης απαγορεύεται να υπάρχουν θεωρίες ότι δεν υπήρξε ποτέ διωγμός των Εβραίων. Γιατί έχουμε και τέτοιες θεωρίες στην Ελλάδα. Αυτό απαγορεύεται ρητώς. Δεν συζητείται... Εκτιμώ ότι το κεκτημένο που υπάρχει σε άλλες χώρες, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συμπληρωθεί ο νόμος... Αντιλαμβάνομαι τους φόβους που δημιουργούνται καθώς και τον κίνδυνο να διογκωθεί η Χρυσή Αυγή, παριστάνοντας το θύμα. Αυτά πρέπει να αποφευχθούν. Ένας τέτοιος νόμος, μία τέτοια παρέμβαση, σημείωση, οτιδήποτε έχει σχέση με θέματα αρχής, δεν συμβαίνει επ' ευκαιρία, επειδή υπάρχει ένα τέτοιο μόρφωμα αυτή τη στιγμή».

Δημοσιογράφος: Ή αλά καρτ, έτσι δεν είναι;

Μ. Γιαννάκου: «Ακριβώς».

* Για την πρωτοβουλία Ολάντ και τη θεσμοποίηση ενός μόνιμου επικεφαλής του Eurogroup:

«Δεν αποκλείω ότι η σκέψη πίσω από αυτό, είναι να παίξει αυτό το ρόλο ο πρόεδρος του Συμβουλίου, γιατί αυτός είναι full time αυτή τη στιγμή, εκτός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά αυτά είναι, κατά κάποιο τρόπο, διαδικαστικά. Υπάρχει μία βασική διαφορά. Είναι άλλο να έχεις τις αντίστοιχες ευθύνες στη χώρα σου και άλλο να είσαι κάποιος full time, δηλαδή να είσαι ένας πρώην υπουργός ή οποιοσδήποτε. Διότι στη δεύτερη περίπτωση εκτελείς έργο περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, ένας επικεφαλής με τέτοια χαρακτηριστικά, στερείται της πολιτικής οπτικής ενδεχομένως; Είναι περισσότερο κοινοτικός υπάλληλος;

Μ. Γιαννάκου: «Όχι. Ο κ. Βαν Ρομπέι ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου, είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, έχει επιλεγεί από το Συμβούλιο, αλλά δεν είναι το ίδιο με τον αντίστοιχο πρόεδρο του Eurogroup, που ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για παράδειγμα».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε δηλαδή, ότι η προσωπικότητα του καθενός προσδιορίζει και το ρόλο;

Μ. Γιαννάκου: «Όχι μόνο η προσωπικότητα, αλλά και το ντοσιέ που του ανατίθεται. Νομίζω ότι ίσως είναι πιο ισχυρός κάποιος που είναι εν ενεργεία. Κάποιος που έχει τοποθετηθεί, με τον έντονο διακυβερνητισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ένωση, θα προσαρμόζεται περισσότερο στα των ισχυρότερων χωρών... Είμαστε σε δύσκολη καμπή, διότι δυστυχώς ο διακυβερνητισμός εξακολουθεί να επικρατεί. Οι χώρες οι οποίες είναι σε πιο υγιή οικονομική κατάσταση, αισθάνονται ότι απειλείται το σύνολο του οικοδομήματος και θέλουν, κατά κάποιο τρόπο, να συμμαζέψουν -αν μου επιτραπεί η φράση-, την κατάσταση. Πιέζουν τις χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα, στην προκειμένη περίπτωση είναι οι χώρες του Νότου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στην καλύτερη της φάση, όχι μόνο γιατί υπάρχει ακόμα η οικονομική κρίση. Διότι, κατά κάποιο τρόπο, έχουν βρεθεί τρόποι να γίνονται βήματα. Τώρα συζητάμε την εποπτεία των τραπεζών, το πώς χρεοκοπεί μία τράπεζα, όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, για το νέο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης κ.λπ.. Είμαστε σε μία φάση φόβων και αμφιβολιών. Ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει συνεχώς. Οπωσδήποτε υπάρχει διάχυτη ανησυχία. Στις σοβαρές ηγεσίες βέβαια, γίνεται αντιληπτό ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του. Είμαστε σε μία πολύ δύσκολη εποχή. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε καμπή, δηλαδή πρέπει να ανταποκριθεί στο διεθνές σύστημα, να αντιμετωπίσει τους καινούργιους παίκτες, που είναι αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και τα δικά της προβλήματα και τις δικές της πιθανές εξελίξεις, μετά τις επόμενες ευρωεκλογές. Δυσκολεύουν τα πράγματα. Ενώ πολλές φορές οι πολίτες θεωρούν -και ιδιαίτερα οι νεότεροι- ότι η Ευρώπη, κατά κάποιο αυτόματο τρόπο, εξασφάλιζε όλα αυτά τα 50 χρόνια, την ευημερία και την ειρήνη. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, αλλά προϊόν πολιτικής. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν περίοδοι μόνιμης ακμής των διαφόρων συστημάτων... Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την αξιοποίηση των διαφόρων δυσκολιών, από δυνάμεις που δεν επιθυμούν το καλό της Ευρώπης, ούτε καν την ύπαρξή της, έχουν συνεχώς ερωτηματικά και θεωρούσαν ότι η Ευρώπη ήταν ο μάγος που τα φέρνει όλα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα