Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ984

Η οικονομολόγος και πρώην αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε στις 21/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και το Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις απολύσεις στο δημόσιο:

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο χρόνος που περνάει κοστίζει πάρα
πολύ στην οικονομία. Επιχειρήσεις κλείνουν, άνθρωποι μένουν άνεργοι, το δημόσιο συσσωρεύει απλήρωτες υποχρεώσεις. Όλα αυτά εντείνουν την ύφεση και την πιστωτική ασφυξία και αυτό είναι απαράδεκτο. Το πολιτικό σύστημα συμφώνησε τον Φεβρουάριο ότι θα κόψει 11,5 δισ. ευρώ από δαπάνες και τώρα που κοντεύουμε να μπούμε στον Οκτώβριο, αναζητούν ακόμα τα μέτρα... Το δυσάρεστο είναι ότι έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχουμε φτάσει σε απολύσεις στο δημόσιο. Αυτή είναι όλη η πηγή του προβλήματος. Θα έπρεπε από την πρώτη μέρα, αντί να βομβαρδίζουμε τον ιδιωτικό τομέα με φόρους και απλήρωτες υποχρεώσεις, να έχουμε συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα. Όσο αυτό δεν γίνεται, τόσο κάνουμε οριζόντιες περικοπές, ψάχνουμε νέους φόρους να επιβάλλουμε και συσσωρεύονται οι απλήρωτες υποχρεώσεις. Έτσι δεν πρόκειται να βγούμε από το τούνελ».

* Για ενδεχόμενο νέο κούρεμα:

«Το πρώτο κούρεμα, τον Φεβρουάριο, το οφείλουμε στο ΔΝΤ, το οποίο επεσήμανε το γεγονός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και με την έκθεσή του πίεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Βέβαια τώρα πάλι το συνολικό δημόσιο χρέος θα είναι 165% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και το ταμείο πάλι επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει και το λεγόμενο επίσημο χρέος να κουρευτεί κι αυτό... Πιστεύω ότι η επιμήκυνση δεν είναι η σωστή επιλογή. Η  σωστή επιλογή είναι το περαιτέρω κούρεμα του χρέους. Η επιμήκυνση από μόνη της θα συσσωρεύσει και νέο χρέος. Διότι επιμήκυνση σημαίνει μεγαλύτερα ελλείμματα σε περισσότερο διάστημα, άρα και μεγαλύτερο χρέος. Παρατείνεται η αβεβαιότητα, θα μείνει ή θα φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη; Η σωστή λύση είναι η μείωση του χρέους για να γίνει βιώσιμο, πράγμα που επιτυγχάνει και το επιδιωκόμενο, το οποίο είναι τι; Να μειωθεί η δημοσιονομική προσπάθεια που πρέπει να γίνει. Από τη στιγμή που το χρέος κουρεύεται σημαίνει ότι μειώνονται οι υποχρεώσεις σε τόκους, άρα μειώνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει φτάσουμε, για να μπορούμε να πληρώνουμε χωρίς να δανειζόμαστε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα