Η Ντ. Μπακογιάννη στον ΑΘΗΝΑ984

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στις 3/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι και τον ΕΝΦΙΑ:

«Δεν θέλω να κρίνω το επικοινωνιακό κομμάτι, γιατί δεν νομίζω ότι είναι ιδιαιτέρως επιτυχές. Επί της ουσίας, νομίζω ότι είναι μια προπαρασκευαστική συζήτηση
αυτής που θα γίνει σε 15 ημέρες, στην Αθήνα, όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Θεωρώ απολύτως απαραίτητο να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, γιατί πιστεύω ότι ήταν μια εξαιρετικά αποτυχημένη προσπάθεια υπερφορολόγησης και -το έχω πει πολλές φορές-, αντιαναπτυξιακή... Θεωρώ ότι έχει προβλήματα σύλληψης και εφαρμογής. Και τα δύο. Και η αρχική ιδέα είναι λάθος -κατά την γνώμη μου-, χωρίς να λέω ότι δεν χρειάζεται φορολογία της περιουσίας. Αλλά υπάρχει φορολογία της περιουσίας στο πλαίσιο της λογικής και στο πλαίσιο του παραλόγου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στον ΕΝΦΙΑ, είμαστε στην δεύτερη κατεύθυνση».

* Για το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων:

«Το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων στην Ελλάδα ανθεί και λουλουδίζει. Και αυτό συμβαίνει, όχι γιατί τα βενζινάδικα δεν έβαλαν την απαραίτητη υποδομή ελέγχου, αλλά γιατί μόνο το 1/3 από αυτά τα μηχανάκια είναι συνδεδεμένα με την γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων. Όταν, πέρυσι, στη Βουλή, είπα ότι δεν μπορείτε να κάνετε έναν διαγωνισμό τον Οκτώβριο και να περιμένετε να μπει το σύστημα τον Νοέμβριο, με διαβεβαίωσαν ότι τον Νοέμβριο θα λειτουργεί. Σήμερα χάνουμε 1 δισ. από το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων και εγώ πιστεύω ότι 1,5 δισ. είναι αυτό που πρέπει να κοπεί από τον ΕΝΦΙΑ. Πολύ συγκεκριμένα νούμερα είναι αυτά...».

* Για ευρύτερη πολιτική συναίνεση:

«Πρέπει να τα βάλουμε επάνω σε ένα χαρτί, να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας, να πούμε ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας που θέλουμε, να συμφωνήσουμε. Εκεί εγώ λέω -θα μου πείτε μια βουλευτής είσαι, ναι-, ότι χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε σε αυτήν την πατρίδα, πέραν των μικροκομματικών διαφορών. Ας συμφωνήσουμε ότι θέλουμε μια Ελλάδα ανταγωνιστική...».

* Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να χρησιμοποιήσει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να προκηρύξει εκλογές. Πιστεύω ότι είναι εφιάλτης για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η επόμενη μέρα -είμαι τελείως ξεκάθαρη-, γιατί θα είναι μέρα απότομης προσγείωσης για όλους, που θα έχουν -ενδεχομένως-, ευθύνη, για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση ή να διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους. Γιατί, όταν είσαι απ' έξω, πολλά τραγούδια ξέρεις. Όταν μπαίνεις μέσα, αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος του προβλήματος. Λέω, "εντάξει, ακολουθείστε την κομματική σας λογική", η οποία είναι του χθες. Έπρεπε όλοι οι πολιτικοί να γίνουμε σοφότεροι από την κρίση. Δυστυχώς δεν γίναμε όλοι. Κάποιοι συνεχίζουν να πολιτεύονται στις λογικές του χθες...
Υπάρχει, ενδεχομένως, ο αριθμός (σ.σ. 180 βουλευτές). Θα είναι όμως συνάρτηση των ευρύτερων πολιτικών διεργασιών, που θα γίνουν μέχρι τότε και του ευρύτερου πολιτικού κλίματος... ».

* Για ενδεχόμενη υποψηφιότητα Φ. Κουβέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας:

«Πρόσωπα που μπορούν να ενώσουν, υπάρχουν σε αυτή την χώρα και, βεβαίως, ο Φ. Κουβέλης είναι ένα από αυτά. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι, που μπορούν αύριο το πρωί να είναι καλοί πρόεδροι της Δημοκρατίας».

* Για τις διώξεις των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή:

«Η αμερικανική εξωτερική πολιτική πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της. Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα. Υπάρχουν ευρύτερες ευθύνες, γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτήν την ζωή, όταν δημιουργείται. Κάποιοι από εμάς -δυστυχώς λίγοι-, φωνάζαμε από καιρό ότι η κατάσταση στην Μέση Ανατολή θα βγει εκτός κάθε ελέγχου και κάθε λογικής. Δυστυχώς, είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Αυτή η ιστορία του δήθεν ισλαμικού χαλιφάτου αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική. Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, γιατί έχει μαζέψει από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακραία ισλαμικά στοιχεία και νέους ανθρώπους, που τους έχει παραπλανήσει η πλήρως διαστρεβλωμένη ερμηνεία του Κορανιού. Είναι ένας τεράστιος κίνδυνος και δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παντελώς αμήχανη αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η δε ευρωπαϊκή -δεν θέλω καν να μιλήσω-, είναι παντελώς απούσα».

* Για επίλυση του Κυπριακού:

«Η καθαρή κουβέντα, αυτή την στιγμή, είναι ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί. Η καθαρή κουβέντα είναι ότι πάμε για μια λύση, η οποία ουσιαστικά είναι αυτή που θα κρατήσει τον ένα χαρακτήρα της Κύπρου, της ενιαίας Κύπρου. Πάμε για ομοσπονδία και όχι συνομοσπονδία. Αυτά, λοιπόν, είναι καθαρές κουβέντες και δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, διότι -κακά τα ψέματα-, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τον πρόεδρο τον κ. Αναστασιάδη. Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί ουσιαστικός αρωγός στον κ. Αναστασιάδη, δηλαδή να δώσει μάχη στο πλευρό του, έτσι ώστε οι όποιες προτάσεις έρθουν, να είναι προς την σωστή και δίκαιη κατεύθυνση για την επίλυση του Κυπριακού. Είναι, λοιπόν, η ώρα. Αντιλαμβάνομαι ότι εμείς είμαστε χαμένοι στα προβλήματά μας, την Τρόικα κ.λπ., αλλά υπάρχουν θέματα που δεν έχουμε την πολυτέλεια και το περιθώριο του χρόνου να τα αφήσουμε στην άκρη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα