Η Σ. Βούλτεψη στον ΑΘΗΝΑ984

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στις 8/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το ενδεχόμενο νέου νόμου για τα συνδικάτα:

«Υπάρχει μία συζήτηση, η οποία οφείλεται στην ανεύθυνη συμπεριφορά των συνδικάτων στην Ελλάδα. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι συνδικαλιστές στην Ελλάδα δεν υπάρχει
πουθενά στον κόσμο... Στην Ελλάδα η εύκολη λύση είναι η απεργία, κλείνουμε τα πάντα και μετά πηγαίνουμε διακοπές με έξοδα του σωματείου, που τα πληρώνει η επιχείριση στην οποία δουλεύουμε, που την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι υπάρχει ένα ζήτημα, αλλά δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε. Αυτό είναι μία ευρύτερη συζήτηση. Υπάρχει ένα θεωρητικό ζήτημα, ένα πρόβλημα».

Δημοσιογράφος: Έχει τεθεί από την τρόικα, έτσι δεν είναι;

Σ. Βούλτεψη: «Όχι, πώς να τεθεί από την τρόικα; Είναι στα προαπαιτούμενα ο νόμος για τα συνδικάτα;».

Δημοσιογράφος: Αυτό σας ρώτησα. Είναι στα προαπαιτούμενα;

Σ. Βούλτεψη: «Όχι».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει όμως ένα νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας επ' αυτού;

Σ. Βούλτεψη: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω. Γνωρίζω ότι γίνονται συζητήσεις. Και από τον καιρό που ήμουν βουλευτής, γίνονται συζητήσεις μέσα στο κοινοβούλιο για έναν πιο σύγχρονο νόμο, ο οποίος θα διέπει τον συνδικαλισμό. Έναν νόμο που εν πάση περιπτώσει θα εναρμονίζεται με ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά, νομίζω ότι αυτό δεν είναι ζήτημα αυτής της στιγμής».

Δημοσιογράφος: Άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για κατάργηση του Ν. 1264;

Σ. Βούλτεψη: «Όχι, μα δεν μιλάμε για τίποτα αυτή τη στιγμή. Γίνονται συζητήσεις και με βάση την τελευταία εμπειρία, η οποία σε πρώτη φάση έδειξε ανευθυνότητα, στη δεύτερη όμως κατέδειξε μία υπευθυνότητα εκ μέρους των συνδικάτων της ΔΕΗ, νομίζω ότι πλέον η εμπειρία την οποία είχαμε από αυτή τη μικρή κρίση της ΔΕΗ, έδειξε ότι και τα συνδικάτα μπορούν να φερθούν υπεύθυνα. Απλώς, πρέπει να ακολουθούν τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι ο υπάρχον νόμος δεν καλύπτει επαρκώς το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάχρηση;

Σ. Βούλτεψη: «Όταν υπάρχει ένας νόμος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει για πάντα. Και σε αυτή τη χώρα, καθένας χρησιμοποιεί τα συνδικάτα για να υπηρετήσει δικούς του ιδιοτελείς σκοπούς. Δυστυχώς βρίσκονται και συνδικαλιστές, οι οποίοι δέχονται να εξυπηρετήσουν αυτούς τους σκοπούς. Τι νόημα είχε η απεργία στη ΔΕΗ και το γεγονός ότι απειλήθηκε η οικονομία;».

Δημοσιογράφος: Είμαι βέβαιη ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι σε περίπτωση που υπάρξει κατάχρηση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε φαλκίδευση του δικαιώματος.

Σ. Βούλτεψη: «Όχι. Έτσι και αλλιώς ένας νόμος υπόκειται σε συνταγματικό έλεγχο. Κανείς δεν κάνει ένα νόμο για να καταργήσει συνδικάτα. Και ποιος δεν θέλει να υπάρχει ένας υγιής συνδικαλισμός;... Υπάρχουν πολλά ζητήματα. Εδώ έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, που καλούν τους υπόλοιπους εργαζόμενους να παραβιάσουν το νόμο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία από τον μη σεβασμό των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων. Η δημοκρατία μας στηρίζεται πάνω σε αυτά. Εάν υπάρχουν συνδικαλιστές, οι οποίοι κυριαρχούσαν επί χρόνια στο πολιτικό και το συνδικαλιστικό στερέωμα και αυτοί καλούν τους συναδέλφους να μην εφαρμόσουν το νόμο, αυτό είναι πρόβλημα».

Δημοσιογράφος: Πάντως σε κάθε περίπτωση το να υπάρχουν συνδικαλιστές, που δεν ασκούν το ρόλο τους όπως θα έπρεπε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί και ένας νόμος.

Σ. Βούλτεψη: «Ναι αλλά, πρέπει και να τον ασκούν κάποτε. Δεν μπορεί να υπάρχει κρατικός συνδικαλισμός, να είναι στον αέρα ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς συνδικαλισμό και να μην εκπροσωπείται καθόλου η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και να είναι όλος ο συνδικαλισμός κρατικός, με δικά μας έξοδα. Για κοιτάξτε να δείτε τις διώξεις. Δεν θέλω τώρα να κάνω συζητήσεις. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν παιδιά ανώτερου θεού και παιδιά κατώτερου θεού. Ο συνδικαλισμός πρέπει να προστατεύει όλους... Αλλά, δεν σας μιλάω για κάτι συγκεκριμένο, διότι δεν έχω υπόψη μου κάτι συγκεκριμένο. Έχω υπόψη μου μία γενική συζήτηση ρύθμισης θεμάτων, ώστε να μη γίνονται οι εργαζόμενοι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Διότι αυτό γίνεται τώρα. Εργαζόμενοι είχαν το 70% στη ΔΕΗ και το 30% απειλούσε ότι θα κλείσει τη χώρα».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι βάζετε στο πλαίσιο της συζήτησής μας το γεγονός ότι ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή, για να είναι νόμιμη μία απεργία...

Σ. Βούλτεψη: «Δεν βάζω κανένα πλαίσιο τώρα. Έχει μπει καιρό αυτό το πλαίσιο και συζητάμε την δημιουργία ενός πιο σύγχρονου νόμου για τον συνδικαλισμό».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;

Σ. Βούλτεψη: «Όχι».

* Για το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ και τις προτάσεις που θα κατατεθούν:

«Οι προτάσεις που μπορούν ν' αθροιστούν είναι αυτές που έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Θυμίζω ότι στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπου το θέμα ήταν σαφές -δεν δέχομαι καμία σύγκριση πρέπει να σας πω-, "ναι ή όχι στη Συνθήκη της Λισαβόνας" και είχε γίνει δημοψήφισμα σε όλη την Ευρώπη, δεν είχε ψηφιστεί στη Γαλλία και την Ιρλανδία, όπου έγιναν δεύτερα δημοψηφίσματα. Ήταν σαφές. Πήγαν λοιπόν τότε οι προτάσεις των κομμάτων, μπορεί να κατατέθηκαν χωριστά, αλλά ήταν ίδιες και στο "και". Ίδιες. Εδώ αυτά τα οποία ακούμε είναι απίθανα».

Δημοσιογράφος: Ίδιες ήταν οι προτάσεις ως προς το δια ταύτα...

Σ. Βούλτεψη: «Δεν έχει δια ταύτα. Ήταν δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και οι προτάσεις ήταν ίδιες ακριβώς. Το τι επιχειρηματολόγησαν μέσα στη Βουλή... Είναι βέβαιο ότι όποια συζήτηση και να γίνει, καθένας έχει τη δική του επιχειρηματολογία. Εδώ, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Λέει κάτι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αναφερόμενος στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έρχεται η Δημοκρατική Αριστερά και λέει "ναι, αλλά εγώ δεν είμαι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας". Έρχεται και το ΚΚΕ και λέει "όχι, εγώ είμαι κατά, γιατί εγώ θέλω να επικρατήσει το Σοβιέτ". Και έρχεται και μία πρόταση της Χρυσής Αυγής, η οποία το κάνει νερό αυτό και δεν το έχει καταλάβει το πολιτικό σύστημα, η οποία ότι λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, λέει ντούκου. Άμα τους ακούσετε μέσα στη Βουλή, "συμφωνούμε, ψηφίζουμε" και σηκώνονται όλοι μαζί, στις προτάσεις αντισυνταγματικότητας κ.λπ.. Αυτό το κάνει συστηματικά η Χρυσή Αυγή».

Δημοσιογράφος: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α από την αρχή απέκλεισε το κόμμα του κου Μιχαλολιάκου από αυτή την πρωτοβουλία.

Σ. Βούλτεψη: «Απέκλεισε, αλλά θα μετρήσει τις ψήφους της για το 120; Τι θα πει απέκλεισε; Αποκλείω και εγώ λοιπόν. Άρα δεν έχει 120 ψήφους, εάν αποκλείσει».

Δημοσιογράφος: Να καταλάβω ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι, όταν πρόκειται για ομοειδείς προτάσεις, μπορούν να συναθροιστούν.

Σ. Βούλτεψη: «Βεβαίως. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει θέματα, τα οποία πλέον θέτουν σε αμφισβήτηση τη θέση μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή η πρόταση του ΚΚΕ είναι πάντα "η Ευρώπη των μονοπωλίων, από την οποία πρέπει να φύγουμε". Και αυτή η Ευρώπη μας υποχρεώνει να έχουμε απελευθέρωση ενέργειας, άρα βρίσκεται αλλού το ΚΚΕ. Καλά κάνει, δεν λέω. Θέλω να πω ότι επί ποιου πράγματος θα κληθεί να ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Επί του συγκεκριμένου; Επί το αν πρέπει να γίνει εδώ Σοβιετική Ένωση; Δεν είναι ίδια πράγματα».

Δημοσιογράφος: Στην περίπτωση που οι προτάσεις κριθούν ομοειδείς και αυτό μπορεί να κριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής...

Σ. Βούλτεψη: «Συμβουλευτικό ρόλο έχει».

Δημοσιογράφος: Κάνει πρόταση προς την κυβέρνηση και η κυβέρνηση το αποδέχεται ή όχι. Στην περίπτωση όμως που κριθεί ότι οι προτάσεις είναι ομοειδείς και η κυβέρνηση το αποδεχθεί...

Σ. Βούλτεψη: «Μα εγώ δεν μπορώ να μιλάω με το "αν". Με το "αν" δεν μπορώ να σας απαντήσω. Κατά τη γνώμη μας δεν χρειάζεται να συγκληθεί άμεσα η Βουλή».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Δημοσιογράφος: Πότε προτίθεται η κυβέρνηση ν' ανοίξει θέμα Προεδρικής εκλογής;

Σ. Βούλτεψη: «Είναι νωρίς ακόμη. Διότι, εάν ξεκινούσε μία τέτοια συζήτηση τώρα, τότε η χώρα θα βρισκόταν σε εκλογικό κύκλο και υπό ομηρία μέχρι το Φεβρουάριο και σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, θεωρώ ότι το τελευταίο που πρέπει να κάνει μία χώρα είναι να συζητάει για εκλογές. Δηλαδή, είναι δυνατόν σε μια πτωχευμένη χώρα, να έχουμε κάνει, ήδη, από το 2009, τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και να θέλουμε και άλλη; Νομίζω ότι αυτό είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα στο σχεδιασμό σας;

Σ. Βούλτεψη: «Όχι. Θα προταθεί πρόσωπο για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Δημοσιογράφος: Ναι, ρωτάω πότε...

Σ. Βούλτεψη: «Δεν το γνωρίζω αυτό. Όταν έρθει η ώρα. Δεν χρειάζεται να συζητάμε εκατό χρόνια για ένα πράγμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
χρυση αυγη, αθηνα, οφείλεται, ελλαδα, λύση, απεργια, τροικα, δεη, σημαίνει, συγκεκριμένο, δημοψηφισμα 2015, γαλλια, βουλη, ΚΚΕ, εκλογες, απεργια υπα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, διακοπες δεη, απεργια ταξι, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αμα, υπουργειο εργασιας, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, θεμα, ιρλανδια, πλαισιο, ωρα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερα, δυστυχως, δειτε, δικη, ειπε, υπαρχει, εξοδα, επρεπε, ερχεται, ευρωπη, υγιης, ιδια, ιδιο, ισχυει, θεωρητικο, κυβερνηση, κομμα, λύση, νερο, νοημα, παντα, οφείλεται, παιδια, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, σοφια, συγχρονο, χρυση, ενωση, χωρα, υπουργειο, σημαίνει, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα