Η Β. Κιντή στον ΑΘΗΝΑ984

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του συμβουλίου του πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσω Κιντή, μίλησε στις 26/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Προσχηματικές οι αξιολογήσεις":

«Αυτές οι αξιολογήσεις -όσες έχουν γίνει-, είναι προσχηματικές. Τα πανεπιστήμια είχαν έναν αριθμό υπαλλήλων, ο οποίος δημιουργήθηκε με
διάφορους τρόπους. Εν μια νυκτί, διπλασιάστηκε ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων -κυρίως στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο-, με τον νόμο Παυλόπουλου, όπου έγιναν διοικητικοί υπάλληλοι, άνθρωποι που δεν ήταν. Δηλαδή, ερευνητές, παιδιά καθηγητών, παιδιά άλλων διοικητικών... Όπως ξέρετε στα πανεπιστήμια, δεν γίνεται κανένας έλεγχος για το πώς τα ίδια διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Έρχεται ο προϋπολογισμός και από εκεί και πέρα τα πανεπιστήμια κάνουν ό,τι θέλουν και με τα αποθεματικά των ερευνητικών προγραμμάτων. Έπεσε ο κλήρος -κακώς, κατά την γνώμη μου, με τέτοιο απότομο τρόπο που αναστατώνει τις ζωές των ανθρώπων-, στα πανεπιστήμια, πλέον, να θέσουν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Τα πανεπιστήμια όμως αντί να κάνουν μια πραγματική αξιολόγηση -και όχι προσχηματική-, των δομών και των ανθρώπων τους, για να δουν ποιοι είναι απαραίτητοι και ποιοι δεν πατάνε στο πανεπιστήμιο, διότι υπήρχαν και τέτοια φαινόμενα και τα έλεγαν οι ίδιοι οι διοικητικοί. Επίσης, ο ίδιος ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών στο συμβούλιο του πανεπιστημίου -και το είχε γράψει και σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο-, δήλωσε ότι 150 άτομα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να φύγουν, χωρίς να θιγούν δομές του πανεπιστημίου. Αντί να κάνουν μια αξιολόγηση πραγματική, αρνήθηκαν να κάνουν οτιδήποτε και έφτασε υπό το κράτος και την πίεση της Τρόικας να πάρει απόφαση το ίδιο το υπουργείο, ποιες ειδικότητες και ποια άτομα θα φύγουν, πάλι με προσχηματικές διαδικασίες».

* "Παρασκηνιακές συμφωνίες":

«Προφανώς, έγιναν κάποιες συμφωνίες παρασκηνιακά, οι οποίες ανατράπηκαν διότι υπήρχαν οι δεσμεύσεις της χώρας, όπως καταλαβαίνω...».

Δημοσιογράφος: Παρασκηνιακές συμφωνίες, εννοείτε μεταξύ των πρυτανικών αρχών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας;

Β. Κιντή: «Και των διοικητικών υπαλλήλων. Υπήρχε, δηλαδή, μια συμφωνία -από ό,τι καταλαβαίνουμε και διαβάζουμε τώρα, από διαλόγους που δημοσιεύτηκαν ενώπιον του νέου υπουργού-, ότι τους είχε διαβεβαιώσει η προηγούμενη ηγεσία πως δεν θα απολυθεί κανείς. Τώρα, όταν φαίνεται ότι οι διαθεσιμότητες τελικά δεν θα καταλήξουν στο να επανακάμψουν στα πανεπιστήμια οι διοικητικοί υπάλληλοι, προφανώς, οι άνθρωποι αισθάνθηκαν ότι εμπαίζονται, ότι χρησιμοποιήθηκαν με έναν πολύ επιπόλαιο τρόπο και από την ηγεσία του υπουργείου και από την ηγεσία των πανεπιστημίων. Δεν σεβάστηκαν την ζωή αυτών των ανθρώπων. Είναι άλλο πράγμα να παίρνεις μέτρα και άλλο να εμπαίζονται οι άνθρωποι και να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο».

* "Λάθος η σύνδεση με τους οργανισμούς":

«Τα πανεπιστήμια νομίζω δεν έχουν εικόνα για το πόσους υπαλλήλους χρειάζονται και δεν μπορούν να αποκτήσουν μέσα σε είκοσι μέρες ή έναν μήνα. Η σύνδεση με τους οργανισμούς είναι λάθος, διότι οι οργανισμοί είναι -θα έλεγα-, τα συντάγματα των πανεπιστημίων. Συντάσσονται για πρώτη φορά, είναι μια απαίτηση του νέου νόμου που είναι εν ισχύ από το 2011 και για να συγκροτηθούν αυτοί οι οργανισμοί χρειάζεται χρόνος και να εγκριθούν από τα συμβούλια. Ενώπιον των συμβουλίων δεν έχουν έρθει, παρά σε ελάχιστα πανεπιστήμια. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει μόνο στο Αιγαίο και ίσως στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Στο πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχουμε λάβει κανένα κείμενο και από ό,τι έχουμε δει -από κάποια κείμενα που κυκλοφορούν και σε άλλα πανεπιστήμια-, έχουν φτιαχτεί βιαστικά, ακριβώς για να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα του υπουργείου, αλλά είναι κείμενα που προσπαθούν να αποτυπώσουν και να διασώσουν την παρούσα κατάσταση και τους παρόντες συσχετισμούς μέσα στα πανεπιστήμια και πολλές φορές βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τον νόμο. Λοιπόν, αυτά δεν μπορούν να περάσουν».

* Για το συνέδριο του Ποταμιού:

«Νομίζω ότι τώρα το Ποτάμι πρέπει να βρει και τις δομές και το πολιτικό στίγμα, ώστε ν' ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων των ανθρώπων που το αγκάλιασαν και ήταν πάρα πολλοί και υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Νομίζω ότι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και οργανωτικά στο συνέδριο. Να αποκτήσει μια συλλογικότητα και πολιτική φυσιογνωμία, δηλαδή πολιτικές θέσεις που παρεμβαίνουν στην πολιτική επικαιρότητα, για να μπορέσει ν' ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Θα είναι κρίμα να μην το καταφέρει, γιατί πολύς κόσμος αναμένει ανανέωση της πολιτικής ζωής και μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα πολιτικά κόμματα και νομίζω το υποσχέθηκε αυτό το Ποτάμι και πρέπει να το κάνει».,

Δημοσιογράφος: Σε αυτό το αρχικό μότο, που έλεγε ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, πολιτική με κομματικό παρελθόν, εκτιμάτε ότι θα μπει λίγο νερό στο κρασί αυτής της αρχικής θέσης, με δεδομένο ότι έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες και οι ζυμώσεις σε αυτό τον χώρο της κεντροαριστεράς;

Β. Κιντή: «Εγώ, αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαμε να διευκρινίσουμε αυτή τη στάση, λέγοντας ότι δεν απορρίπτουμε, συλλήβδην, το πολιτικό προσωπικό του προηγούμενου διαστήματος και ότι αυτή η κίνηση στις εκλογές ήταν μια συμβολική κίνηση -την έλεγα εγώ-, με την οποία θέλαμε να δείξουμε ότι ξεκινάμε ως απλοί πολίτες, άνθρωποι που δεν είχαμε αναλάβει ευθύνες για το προηγούμενο διάστημα, για να δείξουμε πρώτα απ' όλα ότι αυτό μπορεί να γίνει και ότι έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε. Από εκεί και έπειτα, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, δεν θεωρώ ότι αυτές οι διαδικασίες της κεντροαριστεράς που είδαμε και το προηγούμενο διάστημα είναι ο καλύτερος τρόπος συγκρότησης μιας φυσιογνωμίας αυτού του χώρου. Ήταν διαδικασίες περισσότερο παραγόντων, σε γραφεία και προσωπικά δεν συμμετείχα σε τίποτα από αυτά, γιατί δεν θεωρούσα ότι μπορεί να πάει κάπου και φάνηκε αυτό. Δεν νομίζω ότι μέσω αυτών των διαδικασιών μπορεί να διαμορφωθεί αυτός ο χώρος. Περισσότερο εμπλοκή σε πολιτικά ζητήματα χρειάζεται και εκεί, όποιος παίρνει καλές θέσεις στα πολιτικά ζητήματα που θα προκύπτουν, μπορεί να συμμετέχει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα