Η Ζ. Μακρή στον ΑΘΗΝΑ984

Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζέττα Μακρή, μίλησε στις 9/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας:

«Κάθε ασθενής χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία, προσοχή και περίθαλψη. Με βάση αυτό, (σ.σ. οι μεταρρυθμίσεις στην ψυχική υγεία) δεν είναι μόνο επιταγή της τρόικα
και του περίφημου συμφώνου που υπεγράφη τον Μάιο μεταξύ του κ. Λυκουρέντζου και του αρμοδίου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λάζλο Άντορ (σ.σ. πρόκειται για το αναθεωρημένο σύμφωνο Σπίντλα για την εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών στην Ελλάδα), αλλά αποτελεί ανάγκη της σύγχρονης ψυχιατρικής προσέγγισης. Και εγώ και ο υπουργός Υγείας συμφωνούμε με αυτό. Όταν υπάρχουν 350 κενές θέσεις σε ξενώνες και οικοτροφεία όπου οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν εξατομικευμένη θεραπεία και φροντίδα και θα βοηθθηθούν στην επανένταξη τους στην κοινωνία και την αποασυλοποίηση, πρέπει να περιμένουμε και άλλο;... Η χώρα μας έχει κακή ιστορία και κακό όνομα σε αυτό τον τομέα, να μη θυμίσω τη Λέρο. Δεν θα επιτρέψω, όσο εξαρτάται από εμένα, αυτό αυτό που θεωρείται σύγχρονο και επιβεβλημένο, να μην εφαρμοστεί και στη χώρα μας...».

Και πρόσθεσε: «Ο σχεδιασμός θα γίνει με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, σύμφωνα με αυτά που επιβάλλει η σύγχρονη ψυχιατρική επιστήμη. Δεσμευόμαστε και με το σύμφωνο που ανέφερα προηγουμένως. Η δική μου αγωνία και μέριμνα είναι να υπάρχουν κέντρα ημέρας, περίθαλψη στο σπίτι και παρακολούθηση από κινητή μονάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση προέχει το όφελος των ψυχικά πασχόντων και όχι αυτό των δομών... Θα συζητήσω εξαντλητικά σε βάθος αντικειμένου και όχι χρόνου, θα συμμορφωθώ με τα επιστημονικά δεδομένα και σε καμία περίπτωση δεν θα αδρανήσω...»

Σε άλλο σημείο είπε: «Τα ψυχιατρεία δεν θα κλείσουν. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για ποινικά κρατούμενους του άρθρου 69, τους ψυχιατρικά ασθενείς ή ως πάρκα υγείας για ψυχικά πάσχοντες. Δεν πρόκειται να κλείσουν οι δομές αυτές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ψυχικά πάσχοντες, το στίγμα που υπάρχει ακόμη στην χώρα μας, θα πάψει να υπάρχει».

Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει με το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά νοσηλευομένων ασθενών με τα νέα δεδομένα; Είναι ένα μέτρο που είχε αναστείλει η κ. Σκοπούλη, το επανέφερε ο υπουργός Υγείας και τώρα εσείς καλείστε να το αντιμετωπίσετε.

Ζ. Μακρή: «Η διάταξη του κ. Λοβέρδου για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και την παρακράτηση των συντάξεων δεν έχει εφαρμοστεί. Η διάταξη για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ψηφίστηκε, αλλά δεν βγήκε η σχετική απόφαση για να υλοποιηθεί. Προσωπικά, εκτιμώ ότι πρόκειται για έναν ευπρεπή και νόμιμο τρόπο για να αποσυμφορηθούν τα ταμεία».

Δημοσιογράφος: Το χρονοδιάγραμμα για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση των πραγμάτων, πότε το βλέπετε;

Ζ. Μακρή: «Όσο εξαρτάται από εμένα, θα ήθελα να γίνει μέσα στο 2013. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα καλέσουμε τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, οι οποίες όφειλαν να έχουν ελεγχθεί με χαρτογράφηση και αργούν, να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι κάτι στο οποίο δεν ανταποκρίθηκαν και θεωρώ ότι, ως ηγεσία του υπουργείου, οφείλουμε να πιέσουμε. Όσο αυτοί αδρανούν, εμείς θα πιέζουμε. Η ταχύτητα με την οποία θέλω να λειτουργήσουμε δεν θα είναι ποτέ εις βάρος της υγείας και του συμφέροντος των ψυχικά πασχόντων».

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει τομεοποίηση στην Ελλάδα, σε τομείς που θα ελέγχουν τις δομές, να ενισχυθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ομάδων ψυχικής υγείας, να απορροφηθεί το ΕΣΠΑ και να απλοποιηθούν οι διοικητικές διαδικασίες. Οφείλουμε να συνεργαστούμε με τον ΕΟΠΥΥ, για να υπογραφούν μνημόνια. Έχω ήδη δώσει μνημόνιο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να υπάρχουν κινητές μονάδες για τους κρατούμενους. Όλα αυτά δεν είναι βιαστικά μεν, αλλά επιβεβλημένα δε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα