Ινδία: αποκλιμάκωση της έντασης

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ανακάλεσε σήμερα την εντολή του με την οποία απαγόρευε στον Ιταλό πρεσβευτή να αναχωρήσει από τη χώρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης στη Ρώμη να επιστρέψουν στη χώρα δύο τυφεκιοφόροι υπαξιωματικοί του ιταλικού πολεμικού ναυτικού οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν αναίτια δύο Ινδούς αλιείς.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι ήρε τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στον Ντανιέλε Μαντσίνι για να εξασφαλίσει την προσήκουσα διεξαγωγή της δίκης των δύο ανδρών του ιταλικού ΠΝ, όπως μετέδωσε το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.

Το δικαστήριο είχε απαγορεύσει την 14η Μαρτίου

στον Ιταλό διπλωματικό απεσταλμένο στο Νέο Δελχί να εγκαταλείψει τη χώρα, μετά την άρνηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μάριο Μόντι να στείλει ξανά στην Ινδία τους δύο στρατιωτικούς για να δικαστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διμερείς διπλωματικές τριβές.

Ο Μαντσίνι είχε αρχικά διαβεβαιώσει το δικαστήριο ότι οι δύο ναυτικοί, στους οποίους είχε επιτραπεί να επιτρέψουν στην πατρίδα τους για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, θα επέστρεφαν την 22α Μαρτίου. Τελικά η Ρώμη έστειλε τους υπαξιωματικούς ξανά στην Ινδία, αντιστρέφοντας την απόφασή της να παραμείνουν στο ιταλικό έδαφος. Η υπόθεση αποτέλεσε την αφορμή για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι.

Οι υπαξιωματικοί Σαλβατόρε Τζιρόνε και Μασιμιλιάνο Λατόρε κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο Ινδούς αλιείς ανοικτά του ομόσπονδου κρατιδίου Κεράλα την 15η Φεβρουαρίου του 2012, ενώ εκτελούσαν αποστολή προστασίας ενός ιταλικού δεξαμενόπλοιου-νομίζοντας εσφαλμένα ότι οι Ινδοί ήταν πειρατές που προσπαθούσαν να πλευρίσουν το σκάφος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι θα εξετάσει εκ νέου το θέμα την 16η Απριλίου. Το δικαστήριο είχε αναπέμψει την υπόθεση εκτός δικαιοδοσίας των πολιτειακών δικαστηρίων, δίνοντας εντολή να συσταθεί ένα ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση.

Η Ινδία έχει δώσει στην Ιταλία την διαβεβαίωση ότι οι δύο ναυτικοί δεν θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, ενώ προβλέπεται ακόμα ότι οι κατηγορούμενοι θα διαμένουν στο χώρο της ιταλικής πρεσβείας καθ' όλη την διάρκεια της δίκης.

Η Ιταλία διατείνεται ότι η Ινδία δεν έχει δικαιοδοσία για την υπόθεση διότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, κάτι που το Νέο Δελχί διαψεύδει. Πρόσφατα, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος είπε στην εφημερίδα Times of India ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχει ισχύ στην υπόθεση των ανδρών του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, αφού «το επεισόδιο έλαβε χώρα εντός απόστασης 20,4 ναυτικών μιλίων (σ.σ. 37,8 χλμ. από την ακτή, δηλαδή) εντός των χωρικών υδάτων της Ινδίας».

Οι δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για φόνο, λένε ότι άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά πιστεύοντας ότι δέχονταν επίθεση από πειρατές.

Ο δεξιός δήμαρχος της Ρώμης σχεδιάζει να σβήσει τα φώτα αρχαίων μνημείων, όπως το Κολοσσαίο, για να «προσελκύσει την προσοχή στην επονείδιστη υπόθεση των δύο ναυτικών». Επίσης αύριο η ιταλική νεοφασιστική οργάνωση CasaPound Italia πρόκειται να διαδηλώσει μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης στη Ρώμη για να αξιώσει η Ιταλία να κλείσει την πρεσβεία της στην Ινδία και να απελάσει τον Ινδό πρεσβευτή. Η ίδια οργάνωση της ακροδεξιάς απαιτεί από τον απερχόμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να αποχωρήσει από τη θέση του ισόβιου γερουσιαστή εξαιτίας της υπόθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα