Ιταλία: Ο κίνδυνος είναι το ΔΝΤ

Η υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την παροχή οικονομικής βοήθειας ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους είναι «ο σοβαρότερος κίνδυνος» για την Ιταλία, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι.

«Πιστεύω
ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ιταλία δεν είναι η κατάρτιση ενός νέου πακέτου λιτότητας, αλλά μία υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, όπως προτείνουν χρηματοπιστωτικοί και ευρωπαϊκοί κύκλοι», δηλώνει ο υπουργός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

«Δεν έχω καμία ιδέα για το ύψος των κεφαλαίων που το Ταμείο μπορεί να δανείσει ή να διοχετεύσει στην Ιταλία: μιλάμε για 300-400 δισεκατομμύρια. Ας δεχθούμε ότι αυτό δεν είναι αποφασιστικής σημασίας. Αποφασιστικής σημασίας θα ήταν η δραστική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας», προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

«Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φθάναμε σε έναν δραματικό πολιτικό διαχωρισμό στη ζώνη του ευρώ ανάμεσα σε κράτη πρώτης γραμμής, που πάντοτε υπολογίζονται περισσότερο , και σε κράτη δεύτερης γραμμής που θα έχουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό», προσθεσε ο πρωην υπουργος.

Η Ιταλία ζήτησε στα τέλη του Οκτωβρίου, όταν ο Τζούλιο Τρεμόντι ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, να τεθεί υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς την οικονομική πολιτική και τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου ότι θα αρχίσει τις αποστολές στην Ιταλία στις αρχές του 2012.

Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο νέος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αρνήθηκε ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος προς το ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, τη στιγμή που υπήρχε έντονη φημολογία περί αυτού.

Παρά την ανάληψη της εξουσίας στα μέσα Νοεμβρίου από την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι και την υιοθέτηση στα τέλη Δεκεμβρίου νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, τα επιτόκια των ιταλικών δεκαετών ομολόγων παραμένουν κοντά στο συμβολικό όριο του 7%, σε ένα επίπεδο που θεωρείται μακροπρόθεσμα απαγορευτικό για τη χρηματοδότηση του κολοσσιαίου δημοσίου χρέους της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1.900 δισεκατομμύρια ευρώ (120% του ΑΕΠ).
Keywords
Τυχαία Θέματα