Καταδίκη Ελλάδας στην υπόθεση Τσιτσιρίγκος

Εκδικάζοντας σήμερα την προσφυγή του Δημήτρη Τσιτσιρίγκου κατά Ελλάδος, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε μη νόμιμη την προφυλάκιση του ενάγοντος, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και την υποχρέωσε να του καταβάλει 3.300 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ο Δημήτρης Τσιτσιρίγκος, συνελήφθη και προφυλακίσθηκε στις 4 Φεβρουαρίου

2008, με την υπόνοια ότι είχε δημιουργήσει ένα παράνομο επενδυτικό ταμείο και είχε υπεξαιρέσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, από εκατοντάδες Έλληνες πολίτες.

Στις 27 Ιουνίου 2008, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε τον εγκλεισμό του, μέχρι να δικασθεί, μαζί με 17 συγκατηγορούμενούς του, απορρίπτοντας, στο μεταξύ την αίτηση για αποφυλάκισή του, με το αιτιολογικό ότι, δεν υπήρχε κάποια σχετική πρόβλεψη στην νομοθεσία.

Τον Μάιο του 2009, ωστόσο, ο Δ. Τσιτσιρίγκος αποφυλακίσθηκε με εγγύηση, για λόγους υγείας, με την υποχρέωση να παρουσιάζεται τακτικά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισχυριζόμενος ότι, στην περίπτωσή του είχε παραβιαστεί το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία, καθώς και ότι του είχε αποστερηθεί το δικαίωμα να υποστηρίξει, ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, το αίτημά του για αποφυλάκιση.

Σήμερα το Δικαστήριο τον δικαίωσε, κάνοντας αποδεκτούς και τους δύο ισχυρισμούς του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
τσιτσιριγκος
Τυχαία Θέματα