Κόσοβο: Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής

Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου διεξάγεται, σήμερα, με θέμα τη διάλυση του Σώματος και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη της προέδρου του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η κ. Γιαχγιάγκα θα έχει σήμερα μία ακόμη συνάντηση με τους επικεφαλής των αλβανικών πολιτικών κομμάτων για να συζητήσουν για την ημερομηνία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Στη χθεσινή συνάντηση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ούτε για
τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων, ούτε για το θέμα των εξασφαλισμένων εδρών για τις μειονότητες στη Βουλή του Κοσόβου.

Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, μετά τη συνάντηση με την κ. Γιαχγιάγκα, είπε ότι «η δημιουργία ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου θα εξεταστεί από τη νέα Βουλή». Ο αρχηγός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι πρότεινε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου.

Υπέρ της διάλυσης της Βουλής πρέπει να ψηφίσουν 82, από τους συνολικά 120 βουλευτές, δηλαδή τα 2/3 των μελών της Βουλής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», ομάδα 55 βουλευτών ζήτησε χθες τη διάλυση της Βουλής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα είπε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχίσει το έργο της η παρούσα Βουλή και ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι θεωρεί ότι είναι καλύτερο να ανακληθεί η εντολή στην κυβέρνηση, αλλά ότι στηρίζει και τη διάλυση της Βουλής.

Για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπάρχουν διάφορα σενάρια από τα οποία το πιο «κομψό» είναι η επικύρωση της απόφασης για διάλυση της Βουλής στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος.

Στην περίπτωση αυτή η πρόεδρος του Κοσόβου αμέσως σε συμφωνία με τα πολιτικά κόμματα θα καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες δεν μπορούν να διεξαχθούν σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής και μεγαλύτερο των 45 ημερών.

Αν δεν ψηφιστεί η απόφαση διάλυσης της Βουλής, τότε στη γραμματεία του Σώματος πρέπει να σταλεί αίτημα για ανάκληση της εντολής της κυβέρνησης, το οποίο πρέπει να υπογράψουν τουλάχιστον 40 βουλευτές.

Σε διάστημα δύο έως πέντε ημερών από την παραλαβή του αιτήματος μπορεί να οριστεί νέα συνεδρίαση κάτι που σημαίνει ότι η έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για την ανάκληση της εντολής της κυβέρνησης μπορεί να πραγματοποιηθεί το νωρίτερο στις 10 Μαΐου και το αργότερο στις 13 του μήνα.

Για την ανάκληση της εντολής της κυβέρνησης απαιτούνται 61 ψήφοι βουλευτών. Αν η απόφαση υιοθετηθεί η πρόεδρος του Κοσόβου σε διάστημα 30 έως 45 ημερών, μετά από διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ορίσει εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν 22 ή 29 Ιουνίου.

Μία πιθανότητα ακόμη που δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά την οποία δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι είναι η παραίτησή του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές.

Όμως στην περίπτωση αυτή αν δεν επιτευχθεί διάλυση της Βουλής, ούτε ανάκληση της εντολής της κυβέρνησης, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Για τη διάλυση της Βουλής έχουν ταχθεί ανοιχτά το Δημοκρατικό Κόμμα του Χ. Θάτσι, η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου του Ίσα Μουστάφα.

Η Συμμαχία για νέο Κόσοβο του Μπεντζέτ Πατσόλι ανακοίνωσε ότι ανησυχεί ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα οργανωθούν αποτελεσματικά και προτιμά να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Κατά της διάλυσης της Βουλής είναι το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδιάθεση» επειδή θεωρεί ότι πρέπει να ανακληθεί η εντολή της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα