Κρίσι - μη εποχή για τον Πολιτισμό

Στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον Πολιτισμό εστιάζει η νέα έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84», που παρουσιάζεται στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη, «Αθήνα Σήμερα», έως και την Παρασκευή, 3 Ιουνίου. Οι επαρκείς οικονομικοί πόροι αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτιστική παραγωγή, αλλά δεν είναι και ικανή προϋπόθεση για την ποιότητα του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος. Όμως, οι δημιουργοί καλούνται και εν μέσω κρίσης να δώσουν τον
καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μικρότερη «κατανάλωση» πολιτιστικών προϊόντων, να μην οδηγήσει και σε χαμηλής ποιότητας πολιτιστικά προϊόντα.
Άνθρωποι του βιβλίου και του κόσμου των εκδόσεων, καταθέτουν την άποψή τους στη δημοσιογραφική ομάδα του σταθμού.  Μεταξύ άλλων, τόνισαν:
* ΜΕΛΙΝΑ ΛΙΑΠΗ, αναγνώστρια, στον Ανδρέα Σκαφίδα:

«Η οικονομική κρίση δεν με έχει επηρεάσει ως προς την ανάγνωση βιβλίων, απλά επιζητώ φθηνότερες λύσεις. Δηλαδή, απευθύνομαι σε μικρότερα βιβλιοπωλεία με προσφορές ή φθηνότερες εκδόσεις ή μεταχειρισμένα βιβλία. Μου αρέσει να διαβάζω ποίηση, αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, φιλοσοφία».
* ΠΟΠΗ ΓΚΑΝΑ, εκδότρια του οίκου «Μελάνι», στην Έλενα Χατζηιωάννου:

«Η κρίση δημιουργεί πάντα ανασφάλεια σε όλους, αλλά πιστεύω ότι οι συστηματικοί αναγνώστες δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν βιβλία. Μπορεί να αγοράζουν λιγότερα, οι ευκαιριακοί αναγνώστες μπορεί να σταματήσουν και τελείως. Πάντως, για το 2010 δεν είχαμε πτώση των πωλήσεών μας. Έχουμε μειώσει τον αριθμό των τίτλων, αλλά δεν έχουμε καταργήσει σειρές. Το μόνο που κάνουμε είναι, ότι μειώνουμε λίγο τις εκδόσεις, γινόμαστε περισσότερο επιλεκτικοί από όσο ήμασταν... Τα βιβλιοπωλεία κινούνται προς γνωστούς συγγραφείς, περισσότερο κινούνται προς ασφαλείς παραγγελίες και είναι λιγότερο πρόθυμοι να ρισκάρουν, σίγουρα...
Δεν συμφωνώ, ότι το βιβλίο δεν είναι φθηνό. Πιστεύω ότι είναι από τα φθηνότερα προϊόντα και αν σκεφτεί κανείς και από πόσες φάσεις πρέπει να περάσει ένα βιβλίο, για να φτάσει στην τελική του μορφή. Και εμείς κοστολογούμε πάντα τα βιβλία στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, από την αρχή που ξεκινήσαμε».
* ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΤΣΕΣ, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου «Λεμόνι», στην Έλενα Χατζηιωάννου:

«Η κρίση έχει επηρεάσει και το χώρο του βιβλίου. Το σημαντικό είναι, ότι το κοινό έχει παραμείνει το ίδιο. Έχει αλλάξει, ίσως, ο αριθμός των βιβλίων που αγοράζει πλέον ο αναγνώστης και εδώ βέβαια φαίνεται η διαφορά που έχει έρθει με την κρίση. Οι μικροί χώροι του βιβλίου, φαίνεται μέχρι σήμερα ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο...
Αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι άνθρωποι έχουν στραφεί σε αξίες -όπως το βιβλίο- και γενικά στον πολιτισμό. Αναζητούν έτσι πιο ουσιαστικά πράγματα και αυτό είναι το μεγάλο όφελος. Έτσι έχει προκύψει μια νέα γενιά αναγνωστών, όπως επίσης έχει γεννηθεί και μια νέα κατηγορία βιβλίων, βιβλία οικονομικού και πολιτικού στοχασμού, τα οποία σχετίζονται με την κρίση. Από ό,τι φαίνεται, το βιβλίο και ο πολιτισμός είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε την κρίση».

* ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ,
Keywords
Τυχαία Θέματα