Κυρώσεις στην Κροατία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε χθες το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Κροατία, λόγω παραβίασης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, γεγονός που προκάλεσε την οξεία επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Η Κροατία μπορεί να γίνει το πρώτο και μοναδικό μέλος της ΕΕ εναντίον του οποίου θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες προστασίας λόγω παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου. "Είναι έως τώρα μοναδική περίπτωση" ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία, επειδή η Κροατία παραβίασε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

υιοθετώντας το νόμο, γνωστό ως "lex Perkovic", με τον οποίο η εφαρμογή εντάλματος σύλληψης περιορίζεται σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2002.

Επειδή η κυβέρνηση της Κροατίας μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Βρυξελλών δεν τροποποίησε τον αμφιλεγόμενο νόμο, το Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ αποφάσισε να λάβει μέτρα κατά της Κροατίας, πιθανότατα παρακράτηση πόρων για την προετοιμασία για την είσοδο στο χώρο Σένγκεν ή επιτήρηση μετά την προσχώρηση.

"Μετά από πολλές προειδοποιήσεις και επιστολές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και εγώ μαζί με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε ενημερώσαμε το Κολέγιο των Επιτρόπων την περασμένη Παρασκευή ότι λάβαμε πλήρη στήριξη για οποιεσδήποτε μελλοντικές ενέργειες" δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Τεργέστη.

"Οι μελλοντικές ενέργειες προετοιμάζονται και αναμένονται πολύ γρήγορα. Θα κινήσουμε τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 39" είπε η κ. Ρέντινγκ, τονίζοντας ότι ο "lex Perkovic" είναι αντίθετος στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά "σοβαρή κατάρρευση της εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κροατίας - ΕΕ".

Η εκπρόσωπος της Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Μίνα Αντρέεβα, νωρίτερα, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ότι αναμένει "γρήγορη και άνευ όρων εφαρμογή του νόμου" προσθέτοντας ότι η λέξη γρήγορη δεν εμπεριέχει προθεσμία, αλλά δεν σημαίνει ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί σε ένα χρόνο.

Η κ. Αντρέεβα δεν διευκρίνισε ποιες κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν στην Κροατία τονίζοντας ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά από διαβουλεύσεις με τα κράτη - μέλη της Ένωσης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πιθανότατα θα παρακρατηθούν πόροι από την προετοιμασία για την ένταξη της χώρας στο χώρο Σένγκεν. Εναλλακτική λύση θα ήταν η μετενταξιακή επιτήρηση, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει αντιρρήσεις πριν από την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ, σημείωσαν.

Το άρθρο 39 της ενταξιακής συνθήκης επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος περιόδου τριών ετών από την ένταξη μιας χώρας, μετά από αίτημα κράτους - μέλους ή με δική της πρωτοβουλία να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα και να ορίζει τρόπους εφαρμογής τους σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στη μεταφορά ή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τα μέτρα άρονται όταν οι ελλείψεις διορθώνονται.

Στην Κροατία δεν διατυπώθηκαν σχόλια για το θέμα από τον πρόεδρο της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς, την κυβέρνηση ή το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπενθύμισαν την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Ορσάτ Μίλιενιτς στην Επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ στην οποία ανέφερε ότι "αιφνιδιάστηκε με τις αναγγελίες για ενεργοποίηση μέτρων προστασίας, επειδή δεν υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις στη μεταφορά ή στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου".

Ο κ. Μίλιεντις τόνισε ότι η Κροατία εκτελεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ότι ανέλαβε τη την υποχρέωση να εναρμονίσει το νόμο για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις με τα κράτη - μέλη της της ΕΕ και ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεστάλη "σαφές χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα ετοιμαστούν οι τροπολογίες, θα κατατεθούν στη Βουλή και θα τεθούν σε ισχύ".

Ο κ. Μίλιενιτς υπενθύμισε ότι τα μέτρα προστασίας δεν εφαρμόστηκαν στη Σλοβενία και στην Τσεχία οι οποίες επίσης είχαν εισάγει χρονικό περιορισμό στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αν και δεν είχαν συμφωνήσει γι αυτό στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τους.

Όμως, η κ. Ρέντινγκ τονίζει ότι η περίπτωση της Κροατίας δεν μπορεί να συγκριθεί με την Τσεχία και τη Σλοβενία και ότι ένα κράτος - μέλος δεν μπορεί να επικαλείται τη λανθασμένη στάση άλλου μέλους, ως προηγούμενο για να την επαναλάβει.

Ο πρόεδρος τη Κροατικής Βουλής, Γιόσιπ Λέκο τόνισε μετά τις αναγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή κυρώσεων στην Κροατία λόγω απείθειας στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ότι δεν αναμένει υλική τιμωρία της Κροατίας.

Ο Κροάτης Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Προστασία των Καταναλωτών Νέβεν Μίμιτσα δεν ήταν χθες διαθέσιμος για σχόλια.

"Δεν έχουμε σχόλια για το θέμα" είπε ο εκπρόσωπός του, Ντέιβιντ Χάντσον.

Όπως έγινε γνωστό, ο Κροάτης Επίτροπος την Παρασκευή δεν αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άρθρου 39.

Η αντιπολίτευση στην Κροατία κατηγορεί πάντως τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς για παραλογισμό επισημαίνοντας ότι ζημιώνει την Κροατία.

"Αυτό δεν είναι μόνο δυσφήμιση της Κροατίας ως χώρας, η οποία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, αυτό θα ζημιώσει υλικά τη χώρα" είπε ο πρόεδρος του ισχυρότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Τόμισλαβ Καραμάρκο.

"Οι κυβερνήσεις περνούν, αυτή η κυβέρνηση θα φύγει γρήγορα, αλλά άφησε και θα αφήσει μία δυσάρεστη υποθήκη και θα έλεγα και οικονομικά προβλήματα στη χώρα" τόνισε ο κ. Καραμάρκο.

Η πρόεδρος του Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων (HSP) Ρούζα Τόμασιτς δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Κροατίας επιφέρει τεράστια ζημία στους πολίτες της χώρας, παρατείνοντας την άρση των περιορισμών για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός, Γιάντρανκα Κόσορ υποστήριξε ότι η κροατική κυβέρνηση πρέπει να συνεδριάσει άμεσα, σήμερα για να αλλάξει το νόμο και τον αποστείλει στη Βουλή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα