Μνημόνιο Συμφωνίας Κροατίας- Σλοβενίας

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς υπέγραψαν, σήμερα, στο σλοβενικό θέρετρο Μόκριτσε μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της σλοβενικής και της κροατικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει ότι η λύση στο ζήτημα των καταθέσεων στην πρώην σλοβενική τράπεζα "Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα" θα εξευρεθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων διαδοχής
της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ταυτόχρονα, το μνημόνιο συμφωνίας προβλέπει ότι η σλοβενική κυβέρνηση άμεσα θα κινήσει τη διαδικασία επικύρωσης από τη Σλοβενική Βουλή της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Το μνημόνιο επιλύει και το τελευταίο ανοιχτό ζήτημα μεταξύ των δύο κρατών που εμπόδιζε την επικύρωση της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ από τη Σλοβενική Βουλή" δήλωσε ο κ. Γιάνσα, μετά τις συνομιλίες διάρκειας μιας ώρας και την τελετή υπογραφή της συμφωνίας με τον κ. Μιλάνοβιτς.

Ο κ. Γιάνσα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Μιλάνοβιτς, ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια για την εξεύρεση συμβιβασμού και την επίτευξη λύσης.

"Βρήκαμε τη συγκεκριμένη λύση. Χαίρομαι που υπεγράφη σήμερα" είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο οποίος, όπως και ο κ. Μιλάνοβιτς, απέφυγε να υπεισέλθει στο περιεχόμενο του μνημονίου τονίζοντας ότι είναι ήδη γνωστό.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας υπογράμμισε ότι το μνημόνιο "είναι σύντομο, σαφές και πιο απλοποιημένο από τη συμφωνία διαιτησίας για τη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών των δύο χωρών, που είναι πιο περίπλοκη και λεπτομερής".

"Τώρα έχουμε τη λύση που ικανοποιεί και τη μία και την άλλη πλευρά" είπε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Με το μνημόνιο συμφωνήθηκε το ζήτημα της πρώην τράπεζας "Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα" να επιλυθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη διαδοχή υπό την αιγίδα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών με έδρα τη Βασιλεία (BIS) και ότι η σλοβενική κυβέρνηση άμεσα θα ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, το μνημόνιο που είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα προβλέπει ότι η Κροατία θα αναστείλει τις μηνύσεις δύο κροατικών εμπορικών τραπεζών κατά της LB και της διαδόχου της, της "Νόβα Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα" - NLB που υποβλήθηκαν με την έγκριση της κροατικής κυβέρνησης για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, τις οποίες η Κροατία μετέφερε στο δημόσιο χρέος της στις αρχές της δεκαετίας το 1991.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων τι θα συμβεί με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στη Σλοβενία, αν η Βουλή διαλυθεί προτού επικυρώσει τη συνθήκη ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, ο κ. Γιάνσα απάντησε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ούτε από πρακτική, ούτε από θεωρητική άποψη".

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν επίσης ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ώστε να μην κατατεθούν και πάλι σε δύο χρόνια προσφυγές από την πλευρά της Κροατίας. Ο κ. Γιάνσα είπε ότι το μνημόνιο είναι η εγγύηση και ο κ. Μιλάνοβιτς τόνισε ότι η κροατική κυβέρνηση τηρεί τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Τους δύο πρωθυπουργούς συνεχάρη για την υπογραφή του μνημονίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος τόνισε ότι η εποικοδομητική τους προσέγγιση στο ζήτημα της Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα και στις συνοριακές διαφορές αποτελεί "σημάδι ωριμότητας" και "παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα