«Να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές της πενταετίας»

Η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, δεν αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών που διέπνεαν τα Μνημόνια, αλλά να διερευνήσει «αν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα» ανέφερε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό σε τελευταία ανάλυση ζητά να μάθει ο λαός μας, που συνεχίζει να έχει τεράστια ερωτηματικά για την πενταετία

που πέρασε» συμπλήρωσε.

Ζητώντας ωστόσο ο πρωθυπουργός, «να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές της πενταετίας», εκτίμησε πως στον ελληνικό λαό υπάρχει η διάχυτη αίσθηση της συμπαιγνίας των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να μην υπάρξει διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα, και για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μιας κάστας πολιτικών και επιχειρηματιών: «Δεν ισχυρίζομαι πως είναι κατ΄ ανάγκη ορθή η αίσθηση αυτή - όχι τουλάχιστον σε όλες τις περιπτώσεις» παρατήρησε.

Στην προκείμενη περίπτωση, με την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αποσκοπούν να ανταποκριθούν στο αίτημα ενός λαού «που έκανε τρομακτικές θυσίες - και την ίδια στιγμή έβλεπε άλλους πολλούς να μένουν έξω απ' τις θυσίες και κάποιους να προλαβαίνουν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό».

Απέναντι στο αίσθημα της αδικίας, η Εξεταστική Επιτροπή οφείλει να διερευνήσει σε βάθος της συνθήκες αναθεώρησης του ελλείμματος το 2009-2010 και το ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση.

- «Τα ίδια ζητάγατε κι εσείς κ. Σαμαρά. Μετά τα ξεχάσατε, και σήμερα μας είπατε και την άλλη θεωρία, πως "η κρίση έφερε το Μνημόνιο". Δηλαδή τα πεπραγμένα της ΝΔ, της κυβέρνησης Καραμανλή. Πείτε το καθαρά κ. Σαμαρά. Γιατί δεν το λέτε;» προκάλεσε τον πολιτικό του αντίπαλο ο Πρωθυπουργός.

Άλλες «σκοτεινές πτυχές της προηγούμενης πενταετίας» είναι κατά τον κ. Τσίπρα η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να προχωρήσει στην αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, (για την οποία είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση και ο Α. Σαμαράς και η Β. Παπανδρέου), ή η αλλαγή της μνημονιακής φρουράς τον φοβερό Νοέμβριο του 2011:

«Πρέπει να μάθουμε επιτέλους, τι ακριβώς διεμείφθη στις Κάννες όπου ο κ. Σαμαράς ταξίδεψε αντιμνημονιακός και γύρισε ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου, και ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου, για να γίνει μετά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά - αλλά πάντοτε αντιπρόεδρος» ανέφερε δηκτικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρέπει να μάθουμε πώς και με ποιες διαδικασίες ανατράπηκε Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» συμπλήρωσε, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

- «Βλέπω και σήμερα τον κ. Σαμαρά: Κάτι θα ξέρει - γιατί κάτι ανάλογο ονειρεύεται και τώρα, και χωρίς να προκληθεί, σπεύδει να δηλώσει πως είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση δυο μήνες μετά τις εκλογές. Σας ζήτησε ποτέ κανείς κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα;" αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του. "Ή μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Αν την νοσταλγήσατε, καθίστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, γιατί θα περιμένετε πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα, τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι. Μην περιμένετε άδικα» συμπλήρωσε χειροκροτούμενος εκ νέου.

Άλλα θέματα που θα πρέπει κατά τον κ. Τσίπρα να εξετάσει η Επιτροπή, είναι το PSI, η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ακολουθήθηκαν, όπως επίσης και η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, όπου οι μετοχές του ΤΧΣ πουλήθηκαν σε τιμή κατώτερη της τιμής αγοράς τους με ζημία του Δημοσίου.

- «Για ποιον λόγο διαχωρίστηκε η Αγροτική Τράπεζα σε καλή και κακή και οδηγήθηκε σε συγχώνευση η πρώτη; Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Τις περιμένει ο ελληνικός λαός» ανέφερε ο Αλ.Τσίπρας.

«Αν όλα ήταν ζήτημα πολιτικών επιλογών, γιατί αλήθεια χρειάζονταν όλες αυτές οι διατάξεις που εξαιρούσαν από τις αστικές και ποινικές ευθύνες, όσους είχαν την ευθύνη υλοποίησης των επιλογών αυτών - τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ΤΑΙΠΕΔ, της Τράπεζας της Ελλάδας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Γιατί να περάσουν αυτές οι διατάξεις ασυλίας αν όλα γινόντουσαν σύμφωνα με το νόμο;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Τέλος σχολιάζοντας την αντιπρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μία Εξεταστική που θα ξεκινούσε από το 1981 και θα κάλυπτε και τους δυο μήνες της τωρινής διακυβέρνησης, ο κος Τσίπρας εκτίμησε πως η ΝΔ επιθυμεί να θολώσει τα νερά - και πως στην πραγματικότητα, «ουδόλως επιθυμεί να σηκώσουμε έστω και ένα χαρτάκι».

* Απαντώντας στον Πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς αντείπε πως ο Αλέξης Τσίπρας «απειλεί απροκάλυπτα και άμεσα».

«Έχετε την εντύπωση, πως επειδή ανοίξατε τη βεντάλια του λαϊκισμού σας με αυτήν την περισσή αλαζονεία, δεν θα πάτε σε Προανακριτική Επιτροπή αν οδηγήσετε τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός; Ο λαός δεν δέχεται να τον πάτε στα βράχια!» ανέφερε ο Α. Σαμαράς, λέγοντας μάλιστα πως την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την απέτρεψε ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «μπλοκάροντας τη συνταγματική αναθεώρηση».

Στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη Διάσκεψη των Καννών, ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, πως «την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα την καταδικάσατε πρώτος εσείς». Όσο για τα περί οικουμενικής κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς παρατήρησε πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει υποκαταστήσει τον πρωθυπουργό:

«Έχετε νομιμοποίηση για την Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος; Απ' τη Βουλή δεν έχετε νομιμοποιηθεί. Πώς αισθανθήκατε όταν είδατε στην εκδήλωση να λείπουν τα υπόλοιπα τα κόμματα; Σε αντίθεση με τον κ. Βαρουφάκη, εσείς πανηγυρίζατε που έλειπαν εκείνοι που εσείς δεν καλέσατε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

- «Εγώ προτεραιότητα ως πρωθυπουργός δεν είχα την Εξεταστική, αλλά να σώσω τον τόπο. Και αυτήν την προτεραιότητα συνεχίζω να έχω. Να σωθεί η Ελλάδα!» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

- «Θα θέλατε πολύ να κάνετε Εξεταστική. Δεν κάνατε, γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο κος Βενιζέλος. Και πείτε την αλήθεια αυτή να την ακούσουν οι βουλευτές και ο λαός» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εφόσον μας καλείτε να διερευνήσουμε 35 ολόκληρα χρόνια σχεδόν, αφού συμπεριλαμβάνετε ως υποσύνολο και την περίοδο για την οποία εμείς ζητάμε Εξεταστική, γιατί δεν υπερψηφίζετε σήμερα, αποδεικνύοντας πως δεν έχετε να κρύψετε τίποτε;» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Αν το παράπονό σας είναι πως δεν καλεστήκατε στην Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος, η Πρόεδρος της Βουλής να σας καλέσει να πείτε την άποψή σας. Κάλεσε το Προεδρείο της Βουλής και όχι κόμματα. Εγώ πήγα για ν' ακούσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας προκαλώντας ειρωνικές αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ. «"Λέτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι κανένα παιδάκι που το ξεγέλασε η Πρόεδρος της Βουλής;» επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Αντιπαράθεση με Α.Σαμαρά

Τέτοιες πράξεις προτείνεται να ανιχνευθούν στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, (για την οποία είχαν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις τότε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και η Βάσω Παπανδρέου), στην "αλλαγή μνημονιακής φρουράς στον φοβερό Νοέμβριο του 2011", στο πώς και με ποιες διαδικασίες στις Κάννες "ανατράπηκε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", στο τι έγινε με το περίφημο PSI όπου "ξαλάφρωσαν οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα", στο πώς κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα ως ανεπίδεκτη σωτηρίας, στο πώς έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "με προϋπόθεση την ανάληψη του κόστους απ' το Δημόσιο"

Εξάλλου, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Σαμαρά, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που βουλευτές της αποσύρουν τη στήριξή τους, ο κος Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται την εποχή των Καννών:

- "Σας ζήτησε ποτέ κανείς κε Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι" ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο Πρωθυπουργός.

- "Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ' τους δικούς σας εφιάλτες" απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. "Και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα αν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν τη συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω. Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς - θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους" συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα