Στο ίδιο (συγκρουσιακό ) έργο... θεατές

Της Νίκης Ζορμπά

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος "σκληρού ροκ" εκτυλίχθηκε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό να εκφωνεί την πολυπόθητη από -χρόνια- ομιλία του με την οποία κάλεσε τους βουλευτές όλης της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής που θα διερευνήσει πώς η χώρα οδηγήθηκε στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης, ήτοι στα «επάρατα»

για την Κυβέρνηση, μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας, αφού επανέλαβε εμφατικά πολλάκις, ότι στόχος της πρότασης δεν είναι η ποινικοποίηση των πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν την τελευταία πενταετία, επιτέθηκε οξύτατα σε Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, μιλώντας παράλληλα για σκιές πίσω από αποφάσεις που πρέπει να διερευνηθούν ώστε να αποκατασταθεί κατά τον ίδιο, η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και το κοινοβούλιο.

Καίτοι, ξόρκισε τον «ρεβανσισμό» και την «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», ο Α. Τσίπρας στα ερωτήματα που διατύπωσε άφησε ουκ ολίγες αιχμές για τη στόχευση , τα κίνητρα πίσω από τις πολιτικές που επελέγησαν, αρχής γενομένης από την διακυβέρνηση του Α. Παπανδρέου έως και την τελευταία κυβέρνηση συνεργασίας των κκ Σαμαρά-Βενιζέλου.

Επιτιθέμενος προσωπικά στον πρώην Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας, καταρχήν επεδίωξε να τορπιλίσει τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που φουντώντουν εσχάτως στο παρασκήνιο, ενώ έστειλε και μήνυμα σε εταίρους και δανειστές ότι «δεν μπορεί να παίζουν» με τη χώρα.

Απαντώντας δε στον Α. Σαμαρά για τα περί "ανακριτικής επιτροπής", ο Α. Τσίπρας μίλησε για απειλές που εκτοξεύονται σε μία κυβέρνηση μόλις δύο μηνών, η οποία ήρθε για να "βγάλει τη χώρα από τη λάσπη". Αντέτεινε δε: "Κι ύστερα μιλάτε για συναίνεση και βοήθεια".

Ο πρωθυπουργός παράλληλα, επιχείρησε να αξιοποιήσει την «κόντρα» μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου με τον Προκόπη Παυλόπουλο με αφορμή την παρουσία του ΠτΔ στην Επιτροπή για τον έλεγχο του λογιστικού χρέους, με κύριο και προφανή στόχο να φέρει σε δυσχερή θέση τον Α. Σαμαρά , υπερασπιζόμενος τον πρώην «γαλάζιο» υπουργό, εμβληματικό μάλιστα στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή.

Στο δια ταύτα ο Α. Τσίπρας, υπεραμύνθηκε της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου όπως είπε, μεταξύ άλλων:

1. Να επανεξεταστεί η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009. Για ποιο λόγο, με ποια μέθοδο; Ποιος και γιατί την πήρε αυτή την απόφαση;
2. Να διερευνηθεί τι συνέβη τον «φοβερό Νοέμβριο του 2011». Μέσα από ποιες διαδικασίες ανατράπηκε πρωθυπουργός μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες;
3.Να εξετάσει η βουλή τι έγινε με το περίφημο PSI και Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία κρίθηκαν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών;

Σταχυολογώντας από την ομιλία του Πρωθυπουργού, τα κύρια σημεία:

*"Παραμονεύετε προσμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης σήμερα μας αποκαλύψατε ότι όχι μόνο την περιμένετε αλλά μας απειλείτε ότι η αποτυχία θα έρθει αλλά θα περιλαμβάνει και ανακριτική επιτροπή, ανέφερε μιλώντας στον Α. Σαμαρά και πρόσθεσε: « Κατηγορείτε εμάς που ήρθαμε πριν από 2 μήνες και ετοιμάζετε και ανακριτικές επιτροπές κι ύστερα μας λέτε για συναίνεση. Αποκαλυφθήκατε, μόνο που δεν έχετε υπολογίσει σωστά τα πράγματα. Έχετε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και ψηλά το κεφάλι κι έχει στόχο να βγάλει την Ελλάδα από τη στάχτη».

Ελλάδα δεν είναι υποταγμένη και υποτελής. Είναι κυρίαρχη και υπολογίσιμη. Με ισχυρή γεωπολιτική δυναμική που δεν μπορεί να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές.

*Θέλω να παραδεχθώ ότι οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον λαό. Η ανάγκη όμως είναι να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας. Δεν είναι ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ . και ο κ. Σαμαράς είχε αναλάβει αυτή τη δέσμευση. Γιατί όμως την ξέχασε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

*Ξέρετε ποια είναι η ευρύτατα διαδεδομένη γνώμη των πολιτών; Ότι το πολιτικό σύστημα έχει περιβάλλει τον εαυτό του με μανδύα ασυλίας. Κι ότι ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις υπάρχει συμπαιγνία και καλύπτει πολλές φορές η μία την άλλη. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ορθή σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά οφείλουμε να τη λάβουμε υπόψη μας. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Χωρίς πρόθεση ποινικοποίησης πολιτικών αποφάσεων.

*Η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Εδώ δε ζητάμε μια εξεταστική επιτροπή για να ποινικοποιήσουμε τις απόψεις με τις οποίες διαφωνούμε. Αυτές κρίνονται στην πολιτική αρένα. Οφείλει να συγκροτηθεί όμως για να διερευνήσει εάν τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα. Να δώσουμε απαντήσεις όχι για να επιδείξουμε στάση ρεβανσισμού.

*Βλέπω και σήμερα τον κ. Σαμαρά που κάτι θα ξέρει ότι κάτι ανάλογο ονειρεύεται ( σ.σ ανατροπή κυβέρνησης Παπανδρέου) και τώρα και σπεύδει σε ξένα ΜΜΕ να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση. Σας το ζήτησε κανείς και δεν το ήξερα; Ή νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι, μην περιμένετε άδικα.

Είπε για:

Πρόταση Ν.Δ

Την φέρατε για να θολώσετε τα νερά. Για ποιο λόγο από το 1981 και όχι από …κτήσεως ελληνικού κράτους; Μπορούσαμε να πάμε και στο ζεύγος των πρωτοπλάστων. Αλλά απαντήσεις δε θα παίρναμε. Από αυτή την Κυβέρνηση όμως ο λαός θα πάρει απαντήσεις.
Θα θέλατε πολύ να κάνετε εξεταστική επιτροπή αλλά δεν κάνατε γιατί συγκυβερνήτης σας ήταν ο κ. Βενιζέλος.

Π. Παυλόπουλο

*«Σας πείραξε τόσο πολύ η επιτροπή για το χρέος που κάποιοι έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της δημοκρατίας γιατί τάχα ξεγελάστηκε. Τέτοια ανοίκεια συμπεριφορά…»

*«Η επιτροπή για τη διερεύνηση του λογιστικού χρέους είναι ανοιχτή σε όλους, κλήθηκαν τα προεδρεία. Εγώ δεν πήγα ως αρχηγός κόμματος, πήγα για να ακούσω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κανένα παιδάκι που το ξεγέλασε η πρόεδρος της Βουλής;»

Keywords
Τυχαία Θέματα