ΝΑΤΟικές επαφές στα Σκόπια

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από το Βουκουρέστι, ότι δηλαδή η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία μόλις διευθετηθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα, παρέπεμψε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης
και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να λάβει η βαλκανική αυτή χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην επόμενη σύνοδο του οργανισμού, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν- μεταξύ άλλων -πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, είχε χθες σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ.

Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Γι στα Σκόπια βρέθηκε η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον- Σκοπίων, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του ονόματος. "Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με τα εναπομείναντα εμπόδια στην πορεία για την επίτευξη αυτών των στόχων, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ονομασίας. Συζητήσαμε για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων εξ αυτών των ζητημάτων" ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο Χόιτ Μπράιαν Γι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε: "Δεν συζητήσαμε επί συγκεκριμένων προτάσεων. Είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές που επιθυμούν μια λύση στο ζήτημα αυτό να εξετάσουν καλά τα ενδεχόμενα, καθώς και τη σπουδαιότητα εξεύρεσης λύσης [...] Δεν εναπόκειται στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ούτε σε κάποιον τρίτο, να βρει ή να επιβάλλει κάποια λύση, αλλά στους δύο άμεσα εμπλεκόμενους- την Ελλάδα και τη 'Μακεδονία'. Ο ρόλος μας, ο ρόλος των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία".

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δείξουν επιπρόσθετη ευελιξία και να "αφήσουν χώρο" για τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν από κοινού τώρα και να φτάσουν σ' έναν συμβιβασμό, που θα είναι αποδεκτός από όλους, τόνισε.

"Προτιμούμε να κοιτάζουμε εμπρός και όχι πίσω, να δούμε τι είναι εφικτό αυτή τη χρόνια που θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή δεδομένης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άμεσης ανάμειξης των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να παρέχει στήριξη και την απαραίτητη ενθάρρυνση και στις δύο πλευρές (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

"Έζησα στη Θεσσαλονίκη για τρία χρόνια και γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα κατανοούν τη σημασία της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας κατά μήκος των συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένης της 'Μακεδονίας'. Νομίζω πως υπάρχει η βούληση στην Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης και όλοι όσοι έχουν την ευθύνη κι ενδιαφέρονται για μια τέτοια έκβαση, θα πρέπει να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση" υπογράμμισε ο κ. Γι.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το αν οι ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, είπε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν πως όποια απόφαση λάβει η κυβέρνηση των Σκοπίων θα στοχεύει στην περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των ευρωατλαντικών στόχων της χώρας. "Ελπίζω πως οι εκλογές θα είναι δίκαιες και δημοκρατικές, σε αντιστοιχία με τα διεθνή πρότυπα" τόνισε.

Στις επαφές που είχε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, στα Σκόπια, διαβεβαίωσε επίσης τους συνομιλητές του ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να είναι εταίρος της ΠΓΔΜ και να στηρίζει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα