Νύχτες Πρεμιέρας

Με την προβολή της ταινίας του Νόα Μπά-ου-μπαχ «Frances Ha» σηκώνει αυλαία στις 18 Σεπτεμβρίου η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας

για 12 ολόκληρες ημέρες θα κρατήσει συντροφιά στους φίλους της μεγάλης οθόνης, με τις καθιερωμένες του ενότητες, με 206 συνολικά ταινίες, με πρεμιέρες, μουσικά ντοκιμαντέρ, παραγωγές του ανεξάρτητου σινεμά, με ελληνικό κινηματογράφο και πολλά ακόμα.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα «Το Μυστικό του Ρίτσαρντ» του Λένι Eϊμπραμσον, η ξεκαρδιστική κωμωδία «Computer Chess» του Άντριου Μπουτ-ζάλ-σκι που θα προβληθεί στο τμήμα Μετά τα Μεσάνυχτα κι αποτελεί ένα ύμνο στα '80s, και η πολυαναμενόμενη «Ζωή της Αντέλ» η οποία απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και θα προβληθεί μετά την τελετή λήξης, ενώ το παρόν στη διοργάνωση θα δώσει και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Στο μεταξύ στην ενότητα Πανόραμα θα προβληθεί η ταινία «Πολύ Κακό για το Τίποτα», μία μεταφορά του σαιξπηρικού έργου από τον Τζος Γουέντον, καθώς και το «Spring Breakers» του Χάρμονι Κορίν, που παρακολουθεί τις βίαια και σεξουαλικά ξέφρενες πορείες τεσσάρων νεαρών κοριτσιών.

Πρεμιέρα θα κάνει η συναρπαστική ναυτική περιπέτεια «Όλα Χάθηκαν, η μάχη ενός άνδρα με τα κύματα» του Τζέι Σι Τσάντορ, στην οποία 77χρονος Ρόμπερτ Ρέντφορντ δίνει ένα καταπληκτικό one man show.

Στο τμήμα Μουσική και Φιλμ θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Mistaken for Strangers» και το «Pussy Riot», ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα δούμε -ανάμεσα στα άλλα- την ταινία «Μαθήματα Αρμονίας», σε σκηνοθεσία Εμίρ Μπαϊγκαζίν από το Καζακστάν, την έκπληξη του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Έμφαση δίνεται στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή μέσα από τον κύκλο προβολών 93 ελληνικών ταινιών, που στην πλειοψηφία τους είναι ανθρωποκεντρικές κι έχουν το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική κρίση.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε το θρίλερ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Ο εχθρός μου», την χιουμοριστική ταινία του Άγγελου Σπάρταλη «Από τη Γη στη Σελήνη», το οικογενειακό δράμα «Το δέντρο και η κούνια» της Μαρίας Ντούζα, το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και τη «Λιμουζίνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος και θα βραβευτεί για το σύνολο του έργου του.

Όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκης, η έκπληξη της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσία του Τζέρεμι Άιρονς, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία "Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα" που θα προβληθεί στις 20/9 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η 19η γιορτή του κινηματογράφου, θέλοντας να στηρίξει τους άμεσα πληγέντες της οικονομικής κρίσης, θα προσφέρει 150 δωρεάν διαπιστεύσεις ανέργων, συνολικά 2.000 εισιτήρια σε κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ για όλες τις ταινίες.

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, θα διεξαχθεί στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Βάνα Λυκομήτρου

Keywords
Τυχαία Θέματα