Ο Α. Καφετζόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας, Αντώνης Καφετζόπουλος, μίλησε στις 21/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους μετανάστες στο Πεδίον του Άρεως:

«Οι αραβόφωνοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται γύρω από την Ομόνοια και οι περισσότεροι έχουν τα μέσα ώστε να μείνουν σε ξενοδοχεία. Την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν άνθρωποι στα γύρω στενά της Ομόνοιας και στην ίδια την πλατεία που προφανώς δεν έχουν τα μέσα να μείνουν κάπου και αρχίζουν και συσσωρεύονται και αυτοί. Στην πλατεία Βικτωρίας, σε σύνδεση
με το Πεδίον του Άρεως, υπάρχει μια άλλη μικρότερη ροή -καθόλου αμελητέα όμως-, από Αφγανούς. Οι άνθρωποι αυτοί πηγαίνουν εκεί, γιατί εκεί θα βρουν άλλους Αφγανούς, να συνομιλήσουν. Έχουν γίνει δηλαδή δύο άτυπα κέντρα συγκέντρωσης. Ένα στην Ομόνοια και ένα στην πλατεία Βικτωρίας, το οποίο πρέπει να το δούμε σαν ενιαίο με το Πεδίον του Άρεως. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν εκεί κατά εκατοντάδες. Κάποιες μέρες υπάρχει μια εικόνα καταυλισμού. Μετά το μεσημέρι, όντως, εξαφανίζονται και πάνε προς τα βόρεια σύνορα. Είναι κοντά ο σταθμός Λαρίσης. Ο λόγος που έχουν επιλέξει αυτές τις δύο πλατείες είναι και πρακτικός. Με τον ηλεκτρικό φτάνεις εύκολα από το λιμάνι του Πειραιά στο κέντρο της Αθήνας, για να δεις τι θα κάνεις μετά. Μετά είναι ο σταθμός Λαρίσης και τα γύρω λεωφορεία, όπου εκεί αναπτύσσεται και μια "μπίζνα" από ιδιώτες που μεταφέρουν κόσμο. Είναι μια κατάσταση για την οποία το κεντρικό κράτος δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη».

Δημοσιογράφος: Εσείς είπατε χτες ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί, ενδεχομένως, ένα άτυπο κέντρο υποδοχής στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά...

Α. Καφετζόπουλος: «Πρέπει να οργανωθεί ένα κέντρο υποδοχής, υποστήριξης και πληροφόρησης. Η υποστήριξη θα περιλαμβάνει αυτά που ήδη προσπαθούμε και κάνουμε, δηλαδή ιατρική βοήθεια για όσους την χρειάζονται, λίγο νερό... Δεν υπάρχει όμως ένα κέντρο πληροφόρησης, που πρέπει να οργανώσει το κεντρικό κράτος. Ένα κέντρο που να εξηγεί σε αυτούς τους ανθρώπους ότι όσοι έχετε πραγματικά σκοπό να ζητήσετε άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση , υπάρχουν νόμοι που σας προστατεύουν και πρέπει να κάνετε αυτό και αυτό. Το ονομάζω "άτυπο", με την έννοια ότι δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να καταναγκάσουμε μια ροή χιλιάδων ανθρώπων στο να κατευθυνθεί προς κάπου».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει σχετική συζήτηση με τη δημοτική αρχή στον Πειραιά;

Α. Καφετζόπουλος: «Με την δημοτική αρχή όχι, υπάρχει με την περιφέρεια. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν έχουμε γρήγορες κινήσεις. Έχουμε μια ράθυμη ανταπόκριση και οι συνθήκες δεν προσφέρονται για ραθυμία. Μιλάω προσεκτικά, γιατί πρέπει να επιλύσουμε μια κατάσταση και όχι να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον... Ακούγονται και διάφορα πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, όπως να δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα, να τους στείλουμε στην Ολλανδία. Πολύ ωραία ιδέα, δεν γίνεται όμως».

* Για την αντιμετώπιση των μεταναστών από τους κατοίκους στις διάφορες περιοχές:

«Όταν πηγαίνω στην πλατεία Βικτωρίας, έρχομαι σε επαφή με τους μαγαζάτορες και τους κατοίκους. Ενώ είναι θορυβημένοι, τρομαγμένοι, ανήσυχοι και έχουν κάθε δίκιο, γιατί η ποιότητα της ζωής τους -για την οποία αισθάνομαι πολύ υπεύθυνος εγώ προσωπικά και ο Δήμαρχος-, έχει υποβιβαστεί τον τελευταίο καιρό και για αυτόν τον λόγο, πέρα από όλα τα άλλα που περνάνε... Παρόλα αυτά, επειδή είναι εκεί και αντικρίζουν μια ροή ανθρώπων, οικογένειες με μικρά παιδιά, δεν αντικρίζουν δηλαδή μια ροή νεαρών ανδρών που έρχονται να βρουν δουλειά, αλλά μια κατάσταση καταστροφής του τόπου καταγωγής αυτών των ανθρώπων, που είναι φανερή στα πρόσωπά τους και στη σύνθεση των οικογενειών, τους αντιμετωπίζουν με μεγάλο ανθρωπισμό και συμπόνοια. Θα περίμενε κανείς ότι θα είναι έξαλλοι, ενώ δεν είναι. Μπαίνουν στη θέση των ανθρώπων που βλέπουν μπροστά τους...
Ο Δήμαρχος είπε κάτι πολύ σωστό, κλείνοντας τη συζήτηση χτες. Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Από τη μια, υπάρχει μια υπεύθυνη στάση από τον κόσμο και αναγνωρίζουν το πρόβλημα και δεν αντιδρούν σπασμωδικά. Από την άλλη, είναι υποχρέωση δική μας, του Δήμου, να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, συν να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα των προσφύγων. Αυτό το πρόβλημα διογκώνεται και είναι δυσβάσταχτο φορτίο για ένα δήμο χωρίς μητροπολιτικές αρμοδιότητες, χωρίς εξουσίες κεντρικού κράτους. Επί της ουσίας, αντιμετωπίζουμε ευθύνες μητροπολιτικού δήμου. Ο Δήμαρχος πολύ σωστά είπε ότι εδώ χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους με κάθε τρόπο. Πέρα από την οικονομική και υλική αλληλεγγύη, που είναι απαραίτητη -γιατί όλα αυτά στοιχίζουν λεφτά-, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους... Επίσης, ο Δήμαρχος είπε -και συμφωνώ απόλυτα μαζί του-, ότι χρειάζεται αλληλεγγύη και ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις και τρίτον, αλληλεγγύη και ανάμεσα στις γειτονιές... Πρέπει να δράσουμε σαν κοινωνία και να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα