Ο Α. Μανιτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συνταγματολόγος, Αντώνης Μανιτάκης, μίλησε στις 24/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την περίπτωση άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής:

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής,
έχουμε κενό στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάποιων βουλευτών. Δημιουργείται πολιτικό, κοινοβουλευτικό ζήτημα;

Α. Μανιτάκης: «Ότι δημιουργείται κοινοβουλευτικό ζήτημα δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφισβήτηση. Είναι μια ανώμαλη και πρωτοφανής κατάσταση, να βρίσκονται βουλευτές κόμματος στη φυλακή... Αλλά σε ό,τι αφορά αυτό θέμα, πιστεύω ότι θα λυθεί από τον κανονισμό της Βουλής, ο οποίος φυσικά δεν προβλέπει τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν μπορούσε να το φανταστεί, ούτε είναι δυνατόν να προβλεφθεί σε κάποιον κανονισμό μια τέτοια ρύθμιση, αλλά θα αντιμετωπιστεί αναλογικά με τις σχετικές διατάξεις που μιλούν για δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα, απόντες. Η Βουλή θα κρίνει αν αυτή η απουσία πρέπει να υπαχθεί στην κατηγορία των δικαιολογημένων ή αδικαιολογήτως και ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί, θα υπολογιστούν οι ψηφοφορίες στη Βουλή. Πάντως γενικότερα, συνταγματικό πρόβλημα, λειτουργίας της Βουλής με λιγότερους βουλευτές, δεν υφίσταται... Η ύπαρξη στοιχειώδους απαρτίας για τη λήψη αποφάσεων προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Αν δηλαδή είναι απαραίτητη η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, τότε αυτοί θα υπολογιστούν. Φυσικά με τους 300 βουλευτές, θα λειτουργεί η Βουλή. Δεν παύουν να είναι βουλευτές. Θα υπολογιστούν και θα χρειαστούν οι 151. Σε περίπτωση σχετικής πλειοψηφίας των παρόντων, φυσικά θα υπολογιστεί αναλόγως με την απόφαση που έχει να πάρει η Βουλή και με εκείνη που έχει να πάρει στη συνέχεια, αν θεωρήσει την απουσία δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη».

* "Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού από την εκλογική διαδικασία, χωρίς αμετάκλητη απόφαση":

«Το σύνταγμά μας, ο εκλογικός νόμος, προβλέπουν αμετάκλητη καταδίκη. Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δηλαδή καταδίκη για ποινικό αδίκημα, το οποίο συνεπάγεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που ορίζει και για πόσα χρόνια. Για κακούργημα φυσικά συνεπάγεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ιδίως για αυτά τα αδικήματα. Αλλά πρέπει να γίνει αμετάκλητη η ποινική τους καταδίκη, ώστε να τα στερηθούν. Άρα, έχουν τυπικά τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές, εκτός αν υπάρξει αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου, πράγμα αδύνατον...».

Δημοσιογράφος: Προκειμένου ένα κόμμα να τεθεί εκτός νόμου, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση;

Α. Μανιτάκης: «Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και θέλω να πιστεύω -κρίνοντας πια με πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια-, ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε και κάποια συνταγματική ιστορία. Περάσαμε από δικτατορία. Μην ξεχνάτε ότι το ζήτημα αυτό είχε ανακύψει τότε με τις φιλοβασιλικές οργανώσεις. Το είχαμε συζητήσει διεξοδικά και έχουμε σχετική νομολογία. Βέβαια, το θέμα επανήλθε με την 17η Νοέμβρη, αλλά όχι ως πολιτικό κόμμα, γιατί δεν ήταν. Ήταν εγκληματική οργάνωση από την φύση της. Έχουμε μια παράδοση στην νομολογία και τουλάχιστον πιστεύω ότι το φιλελεύθερο πολίτευμά μας δεν μπορεί να επανέλθει σε αυτές τις ιστορίες απαγόρευσης πολιτικού κόμματος. Μην ξεχνάτε ότι το ζήτημα αυτό το γνώρισε η Ελλάδα μετά τον πόλεμο, με αφορμή την απαγόρευση του ΚΚΕ και την νομιμοποίησή του. Αυτά θεωρήθηκαν τότε ως εξαιρετικές παρα-συνταγματικές καταστάσεις. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να επανέλθουμε, για όνομα του Θεού. Υπάρχει ποινική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι μπορεί να γίνει. Αυτή η νομοθεσία είναι πάγια και σύμφωνη με τις κοινοβουλευτικές μας παραδόσεις και με το σύνταγμα και πιστεύω ότι πρέπει να τηρηθεί και αυτό θα τηρηθεί. Το θέμα της Χρυσής Αυγής η τουλάχιστον των ομάδων που συγκρότησε η Χρυσή Αυγή, διότι οι άτυπες ομάδες που συνέστησε, είναι αυτές που -μέχρι στιγμής - έχουν χαρακτηριστεί ως εγκληματικές οργανώσεις, τώρα βλέπω ότι αλλού πηγαίνει και προς το κόμμα, στην οργάνωση αυτή. Αυτό εξαρτάται από τα στοιχεία που διαθέτει η δικαστική αρχή. Εμείς δεν μπορούμε να το κρίνουμε. Βλέπω ότι μάλλον οδεύουμε στην κατεύθυνση να χαρακτηριστεί ως εγκληματική οργάνωση, η οποία με οργανωμένο τρόπο επιδιώκει την διάπραξη εγκληματικών πράξεων.

Δημοσιογράφος: Άρα, εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ζήτημα λειτουργίας της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο του συντάγματος και όπως ορίζει αυτό τη λειτουργία των κομμάτων;

Α. Μανιτάκης: «Υπάρχει, αλλά θα λυθεί με νομικά μέσα. Δεν πρέπει να αφεθεί η παραμικρή υπόνοια ότι διώκονται για τις πολιτικές ιδέες και απόψεις τους. Διώκονται για εγκληματικές πράξεις, που διέπραξαν αποδεδειγμένα, οργανωμένα, συστηματικά, εξ' ιδεολογίας και εκ πεποιθήσεως. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Επομένως, μέχρις ότου διαπιστωθεί, αυτό που προείπα, αυτοί έχουν τη δυνατότητα να είναι ακόμα βουλευτές. Δεν τίθεται θέμα παρέκκλισης από αυτό και θέλω να ελπίζω πώς ούτε θα τεθεί...».

Δημοσιογράφος: Καλώς εναρμονίστηκε η πλειοψηφία της Βουλής με την οδηγία - απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να μην μετάσχουν στις εκλογές μετανάστες που νόμιμα διαβιούν στη χώρα;

Α. Μανιτάκης: «Το σκεπτικό του ΣτΕ δεν νομίζω ότι συνεπαγόταν τέτοιου είδους λύση. Θέλω να πιστεύω ότι για πολλούς και διαφόρους λόγους αυτός που είναι αποδεδειγμένα νόμιμος μετανάστης και του έχει αναγνωριστεί η δυνατότητα άσκησης εκλογικών δικαιωμάτων με μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε και βλέπω λόγο αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας. Δεν θα γυρίσουμε πίσω. Δεν νομίζω ότι ταιριάζει με τον δημοκρατικό και πολιτικό μας πολιτισμό. Αποτελεί πολιτική οπισθοδρόμηση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα