Ο Χ. Μαντάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χρήστος Μαντάς, μίλησε την 1/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Έντιμος συμβιβασμός για να βγούμε από την κατάσταση ασφυξίας":

«Έντιμος συμβιβασμός σημαίνει να κατανοήσουν και οι δύο πλευρές -νομίζω ότι αυτό όσο περνούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο κατανοητό- αυτήν τη διπλή πραγματικότητα. Το ότι έχουμε μία πρόσφατη λαϊκή εντολή που λέει όχι στη λιτότητα, όχι σε νέα
υφεσιακά μέτρα, όχι στο να συνεχίζουν να πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια και ταυτόχρονα έχουμε και τους κανόνες του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομίζω ότι μπορεί πράγματι να μας οδηγήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό, έτσι ώστε να βρούμε έναν κοινό τόπο, διότι ζούμε σε μια κατάσταση ασφυξίας. Για να θυμίσω -το είπε κι ο πρωθυπουργός στη Βουλή- έχουμε πληρώσει, χωρίς να έχει αναχρηματοδοτηθεί το χρέος μας 6 δισ. ευρώ, από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση και είναι πολλοί μήνες που δεν έχουμε πάρει ούτε ένα σεντ. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα χώρας που να μην αναχρηματοδοτείται για το χρέος της».

* Για την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια:

«Με αυτή μας την πρόταση -θυμίζω ότι είναι πρόταση των βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των Ανεξάρτητων Ελλήνων-, πρώτον υλοποιούμε μία προεκλογική μας δέσμευση, δεύτερον ανταποκρινόμαστε στην κοινή απαίτηση του κόσμου που θέλει να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την περίοδο, διότι τα αποτελέσματα αυτής της περιόδου είναι αποτελέσματα κοινωνικής καταστροφής και μία πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης και τρίτον, εγώ άκουσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με χαρά να υποδέχονται αυτή την πρόταση...».

Δημοσιογράφος: Ήταν υπαινικτική χαρά...

Χ. Μαντάς: «Εγώ καμία φορά αντιλαμβάνομαι και ως κυριολεκτικά ορισμένα πράγματα που λέγονται...».

Δημοσιογράφος: Το ζητούμενο -και για τον κόσμο που ακούει- είναι να καταλάβουμε και σε μία πραγματικότητα που μας έρχεται από τα προηγούμενα χρόνια ότι οι εξεταστικές επιτροπές ουσιαστικά δεν κατέληξαν πουθενά... Είχαμε τις πορισματικές εκθέσεις από την πλειοψηφία και μία σειρά πορισμάτων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης... Τι περιμένει η πλειοψηφία να βγει από την την εξεταστική επιτροπή που προτείνει;

Χ. Μαντάς: «Εγώ δέχομαι την αρνητική εμπειρία που υπάρχει και προφανώς την έχω βιώσει και ως πολίτης, αλλά είναι μία ανοιχτή πρόκληση για εμάς να αλλάξουμε το παράδειγμα. Εδώ μπροστά είμαστε να δούμε αν αυτή η εξεταστική επιτροπή, που απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι μάλλον με ομοθυμία θα συγκροτηθεί, θα καταλήξει πράγματι σε ουσιαστικά πορίσματα».

Δημοσιογράφος: Οι εξεταστικές επιτροπές αναζητούν, δείχνουν την πολιτική διάσταση των ευθυνών...

Χ. Μαντάς: «Ωστόσο, όμως, αναζητούν και αν υπάρχουν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις, παραλείψεις ή γεγονότα που ανοίγουν το πεδίο και για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα».

Δημοσιογράφος: Ειδικό δικαστήριο, επί παραδείγματι, προανακριτική επιτροπή...

Χ. Μαντάς: «Μετά είναι μία άλλη διαδικασία. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικό και κρίσιμο -και νομίζω το έχει ανάγκη ο τόπος- να συστηματοποιηθεί η γνώση γύρω από αυτά τα ζητήματα. Δηλαδή να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά, και να απαντηθούν επιτέλους ερωτήματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο και έχουν μείνει αναπάντητα...».

* "Αν μέσα από τη διερεύνηση υπάρξουν ζητήματα που πρέπει να φτάσουμε σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος, εδώ είμαστε να το δούμε. Μπορεί πράγματι να υπάρξει και αυτό το ενδεχόμενο".:

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στην αναφορά του ευρωβουλευτή, του κου Παπαδημούλη, "πώς μπορούμε να διερευνήσουμε το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο, αν δεν διερευνήσουμε και μία προηγούμενη περίοδο, φυσικά την πενταετία 2004 - 2009";, υπάρχει μία πραγματικότητα. Άρα, ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος είναι ένα ζήτημα. Γιατί δεν το συμπεριλαμβάνετε; Δεύτερον, θα ήθελα να απαντήσετε σε όλες αυτές τις ερμηνείες που ακούω από χθες ότι ενδεχομένως έχετε παραλείψει όλη αυτή την περίοδο και λόγω της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κου Παυλόπουλου, αλλά και στο παρασκήνιο κάποιων συνομιλιών ή μίας εκεχειρίας ή μίας συμφωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή...

Χ. Μαντάς: «Αυτά τα σενάρια και οι ερμηνείες εκπορεύονται κυρίως από την πλευρά του κου Βενιζέλου, ο οποίος τα έχει πει ανοιχτά. Δεν είναι κάτι κρυφό. Ωστόσο, υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα. Είναι μία κυβέρνηση, η οποία τηρεί την υπόσχεσή της, αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά -γι' αυτό το οποίο ψηφίστηκε κιόλας- και για την απόδοση της πλήρους αλήθειας και της πλήρους διαλεύκανσης αυτής της περιόδου. Θυμίζω ότι άλλες κυβερνήσεις το είχαν υποσχεθεί, αλλά δεν το πραγματοποίησαν ποτέ... Υπάρχει και η άλλη πλευρά της αναζήτησης ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων... Να πω μόνο ένα παράδειγμα. Πώς αναθεωρήθηκε το έλλειμμα από την ΕΛΣΤΑΤ κατά επτά μονάδες; Ήταν ορθή αυτή η αναθεώρηση; Τι ακριβώς έχει συμβεί; Επίσης, πώς, για παράδειγμα, αξιωματούχοι στο ΤΑΙΠΕΔ, στο ΤΧΣ περιβάλλονται με ασυλία; Γιατί συνέβη αυτό; Συνεπώς νομίζω ότι υπάρχουν πράγματι ερωτήματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο, που οφείλουν να ερευνηθούν και με τις αρμοδιότητες που έχει η εξεταστική επιτροπή ως ανακριτική αρχή -τις δίνει τις αρμοδιότητες αυτές το σύνταγμα κι ο κανονισμός της Βουλής-, να μπορέσει να τα διερευνήσει και να φτάσει εκεί που πρέπει. Τώρα, όσον αφορά στην προηγούμενη περίοδο, ο κ. Βενιζέλος, μιλάει και για την επόμενη περίοδο, για μία διαρκή εξεταστική.... Για την προηγούμενη περίοδο θέλω να πω δύο πράγματα. Πρώτον, είναι διαφορετικό το ζήτημα πολιτικών επιλογών, οι οποίες μπορεί να κρίνονται έτσι κι αλλιώς και εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όχι μόνο από την περίοδο του 2009, αλλά προφανώς και από πολύ πιο προηγούμενη περίοδο εφαρμόζονται νεοφιλελεύθερες πολιτικές ακραίας λιτότητας, που εκτροχιάζουν και έχουν εκτροχιάσει και το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα κ.λπ. και έχουν πραγματικά επιτεθεί στα πιο αδύνατα και στα πιο φτωχά σώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό όμως είναι διαφορετικό, από συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν ανακύψει για τη συγκεκριμένη περίοδο που μιλάμε. Δεύτερον, θέλω να πω ότι, αν πράγματι και μέσα από αυτή τη διερεύνηση υπάρξουν ζητήματα που πρέπει να φτάσουμε και σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος, εδώ είμαστε να το δούμε και μπορεί πράγματι να υπάρξει και αυτό το ενδεχόμενο».

Δημοσιογράφος: Θα ζητήσετε τη συνδρομή και του διεθνούς παράγοντα; υπό την έννοια ότι το μνημόνιο στο οποίο μπήκε η χώρα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο από κοινού επεξεργάστηκαν κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις;

Χ. Μαντάς: «Να το δούμε και αυτό. Το πόσο από κοινού, ποιοι από κοινού και όλα αυτά...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα