Ο Φ. Σαχινίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε στις 16/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Όσοι επιμένετε στην έννοια της επανασύστασης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, έχω την εντύπωση ότι αποκλείετε δυνάμεις που προέρχονται από τον λεγόμενο φιλελεύθερο χώρο... Ενώ όσοι μιλούν για κεντροαριστερά, η εντύπωσή μου είναι ότι εντάσσουν και τις δυνάμεις από τον φιλελεύθερο χώρο σε όλη αυτή την συζήτηση...

Φ. Σαχινίδης:

«Οι δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού είναι δυνάμεις με τις οποίες μπορεί κανείς να συνομιλήσει. Δεν είναι δυνάμεις τις οποίες, εκ προοιμίου, αποκλείεις. Όμως, προτάσσω το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι δύο πράγματα, μιας και αναφέρεστε ειδικά στο χώρο του ΠαΣοΚ, μιας και το ΠαΣοΚ είναι αυτό το οποίο έχει -αν θέλετε-, την πιο ισχυρή παρουσία στο συγκεκριμένο χώρο... Το πρώτο είναι η αυτοκριτική. Σε μία διαδρομή 40 χρόνων θα πρέπει, πλέον, να κάνουμε μία αποτίμηση των πεπραγμένων μας και να εξηγήσουμε στους πολίτες, τι από όλα όσα έγιναν τα τελευταία 40 χρόνια -και έχουν ένα θετικό ισοζύγιο-, είναι αλλαγές, επιλογές, για τις οποίες αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι που συμμετείχαμε και συμβάλαμε στην επίτευξή τους. Από την άλλη, να πούμε τι από όλα αυτά, που συνέβησαν τα τελευταία 40 χρόνια, συνιστούν λάθη ή παραλείψεις και που σε έναν μεγάλο βαθμό είναι που οδήγησαν -εάν θέλετε-, στα μεγάλα προβλήματα με τα οποία σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι ως χώρα. Διότι, προφανώς, δεν έχει ευθύνες μόνο το ΠαΣοΚ, αλλά έχει ευθύνες και το ΠαΣοΚ, αφού συμμετείχε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση της χώρας, από το 1981 και μετά... Η αυτοκριτική είναι το πρώτο βήμα για να αποδείξουμε σε όλους ότι έχουμε πλέον ειλικρινή διάθεση να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε κι έχουμε και αυτογνωσία. Έχουμε, δηλαδή, συνειδητοποιήσει ποια ήταν τα λάθη. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ανεχτήκαμε το πελατειακό κράτος, το γεγονός ότι δεν ήμασταν αυστηροί σε ζητήματα διαφθοράς... Μια σειρά από πράγματα που έχουν τραυματίσει και πληγώσει τους πολίτες, πρέπει να ειπωθούν ξεκάθαρα».

Δημοσιογράφος: Η προσπάθεια επανεκκίνησης και στο επίπεδο των συμμαχιών και των συνομιλητών από την πλευρά του ΠαΣοΚ -όπως το προσδιορίσατε-, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να γίνει και με νέα πρόσωπα πια στην κομματική επετηρίδα και στο ΠαΣοΚ, αλλά και ευρύτερα στον χώρο; Είναι ένα θέμα το οποίο επανέρχεται κάθε φορά...

Φ. Σαχινίδης: «Για εμένα το πρόβλημα δεν είναι γενεαλογικό. Είναι η ουσία της αλλαγής, η οποία μπορεί να προκύπτει και μέσα από τον εμπλουτισμό. Δηλαδή, υπάρχει κόσμος ο οποίος έχει άποψη, αλλά δεν είναι ενεργός. Το ζήτημα δεν είναι να αναζητήσουμε, με έναν πολύ εργαλειακό τρόπο, νέα πρόσωπα, σαν να προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι. Βγάζοντας, δηλαδή, νέα πρόσωπα, να πούμε "κοιτάξτε να δείτε, αυτοί εδώ αποτελούν τεκμήριο αθωότητας". Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να ενεργοποιήσουμε υπαρκτές, ζωντανές, δημιουργικές δυνάμεις, με άποψη για τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της χώρας και να κληθούν να συμμετάσχουν. Διότι, τα προηγούμενα χρόνια, βλέποντας λανθασμένες πρακτικές, λανθασμένες και παρηκμασμένες αντιλήψεις, κρατούσαν τον εαυτό τους σε απόσταση και δεν ήθελαν να συμμετάσχουν».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι μέσα από αυτό το διάλογο, το ΠαΣοΚ ενδεχομένως θα πρέπει να μετεξελλιχθεί και να ακολουθήσει και στις εθνικές εκλογές τον τύπο της ομπρέλας της Ελιάς ή και κάτι άλλο, σαν αυτό που ακολούθησε στις ευρωεκλογές ή θα πρέπει να επιδιώξει -και όσο ο διάλογος δεν ολοκληρώνεται ή δεν έχει ολοκληρωθεί-, την αυτόνομη παρουσία του;

Φ. Σαχινίδης: «Είναι ένα μεγάλο ερώτημα αυτό και οφείλω να σας ομολογήσω ότι κάθε φορά που επισκέπτομαι της εκλογική μου περιφέρεια και ανοίγω αυτό το θέμα προς συζήτηση, με όλους τους πολίτες με τους οποίους συζητώ, ακόμη κι αυτοί οι οποίοι είναι ανοιχτοί στην ιδέα του να προχωρήσουμε σε αυτό το οποίο εγώ αποκαλώ "μεγεθυντική κεντροαριστερά", εκφράζουν μία επιφύλαξη ή προβληματισμό για το αν το εγχείρημα αυτό μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα... Έχουμε δύο επιλογές. Ή να προχωρήσουμε σε μία ριζική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας και του προγραμματικού περιεχομένου του ΠαΣοΚ ή να προχωρήσουμε, μαζί με άλλες δυνάμεις, πέρα από το ΠαΣοΚ, όχι δυνάμεις που υπήρχαν στο σχήμα της Ελιάς -που όπως αποδείχτηκε ήταν πολύ πασοκογενείς-, αλλά σε δυνάμεις που είναι πέρα από το ΠαΣοΚ, για να πάμε σε αυτή τη μεγεθυντική αριστερά. Το προς τα πού θα κατευθυνθούμε, θα προκύψει μέσα από τις εντολές που θα μας δώσει η βάση. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταφύγουμε στην κοινωνία, η οποία θα συζητήσει πρώτον, το προγραμματικό περιεχόμενο του χώρου, δηλαδή των προτάσεων του χώρου -που είναι πάρα πολύ σημαντικό-, θα προσδιορίσει τα πρόσωπα, την ηγετική ομάδα και βεβαίως, στο βαθμό που θα πάμε στη μεγεθυντική κεντροαριστερά, θα πρέπει αυτή να αναδείξει από τη βάση και το πρόσωπο το οποίο θα ηγηθεί της προσπάθειας ανασύνταξης του χώρου».

Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε την άποψη ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής έχει προεδρική πλειοψηφία;

Φ. Σαχινίδης: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να οδηγηθεί κανείς σε ένα συμπέρασμα με βεβαιότητα. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα τηρήσει η Δημοκρατική Αριστερά, που συντεταγμένα έχει αυτή τη στιγμή -αν δεν απατώμαι-, 13 βουλευτές. Εάν η Δημοκρατική Αριστερά δεν συμφωνήσει σε μία πρόταση, η οποία θα είναι συναινετική και θα εξασφαλίζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις, κανείς δεν θα μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν από την παρούσα Βουλή μπορεί να προκύψει προεδρική πλειοψηφία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα