Ο Γ. Χαρδούβελης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης, μίλησε στις 27/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για διχογνωμία τρόικας - Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών:

«Η
προφανής υπόθεση είναι ότι η τρόικα δεν έχει μια φωνή. Έχει τρία συστατικά: την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Το κίνητρο για την ΕΚΤ είναι να γίνουν αρκετά σκληρά τα τεστ, διότι η ίδια θα πρέπει να τα ξανακάνει σε έξι μήνες, σε 128 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, διότι θα αναλάβει την εποπτεία και θέλει να αναλάβει κάτι το οποίο είναι καθαρό, δεν είναι προβληματικό.
Η ΕΚΤ έχει δώσει το "πράσινο φως", νομίζω ότι το ΔΝΤ επιμένει. Προφανώς, δεν έχει την ίδια άποψη με τους Ευρωπαίους για το πού θα πάει η ελληνική οικονομία στο μέλλον... Από ό,τι βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι τόσο αισιόδοξο το ΔΝΤ για την πορεία και της Ευρώπης και της Ελλάδας και θέλει, για παράδειγμα στο θέμα του χρέους, να γίνει μια απόσβεση από τους δανειστές. Πιθανόν, να είναι αυτή η άποψη που τρέχει τα πράγματα».

Δημοσιογράφος: Το ζήτημα ξεκίνησε από την στιγμή που φάνηκε από την ελληνική κυβέρνηση η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα -αυτό το μαξιλάρι που υπάρχει-, ένα ποσό τουλάχιστον, στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη άλλων αναγκών... Θα έπρεπε να μείνει όλο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών;

Γκ. Χαρδούβελης: «Η ΕΚΤ, ως επόπτης, θα ήθελε σίγουρα αυτό το μαξιλάρι να το έχει στα χέρια της, μέχρι να κάνει αυτή τα stress test που θέλει. Εγώ δεν περίμενα το μαξιλάρι αυτό να φύγει από τα χέρια του ταμείου πριν τον Νοέμβριο. Αλλά, εφόσον και η Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, αισθάνομαι λίγο ήσυχος. Και από ό,τι διαβάζω στον Τύπο, οι διαφορές είναι 6 ή 8 δισ., τα οποία χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες. Η διαφορά τελικά είναι πολύ μικρή. Δεν είναι αυτό που φάνηκε από το δημοσίευμα της Financial Times, προχτές, που μιλούσε για 20 δισ. ευρώ».

* "Η Eurobank χρεώθηκε την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της BlackRock":

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι, ενδεχομένως, εάν είχαμε στην δημοσιότητα τα στοιχεία της έρευνας της ΒlackRock πιο νωρίς, θα είχαμε πιο καθαρό τοπίο;

Γκ. Χαρδούβελης: «Σίγουρα, μια τράπεζα που χρεώθηκε λίγο την αναβολή αυτή ήταν η Eurobank, η οποία είχε έτοιμους επενδυτές πριν από έναν μήνα, να βάλουν περίπου μέχρι και 2,5 δισ. και δεν βρίσκεις αυτά τα λεφτά εύκολα. Ποιος ξένος θα έρθει ξαφνικά να εμπιστευτεί την Ελλάδα, την στιγμή που οι ίδιοι οι Έλληνες δεν εμπιστευόμαστε την χώρα μας; Αυτοί ήταν διατεθειμένοι να βάλουν 2,5 δισ. στην Eurobank με στοιχεία του εννιάμηνου. Επειδή όμως καθυστερούσε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της BlackRock, δεν έγινε αυτό και τώρα περιμένουμε να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία... Καθυστερεί η δημοσιοποίηση, την οποία περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα. Άρα θα κάνουμε λίγο υπομονή και θα βγουν -πιστεύω-, τα αποτελέσματα. Και 6 δισ. να είναι και 8 δισ., δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Πιστεύω ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν αυτά τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, τα λεφτά του ταμείου λίγο - πολύ θα μείνουν για το ταμείο και πιθανόν αργότερα και για το κράτος...
Η Eurobank σκοπεύει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του έτους αύριο, με το κλείσιμο των αγορών. Άρα θα είναι έτοιμη. Περιμένει λοιπόν την ΤτΕ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα και την τρόικα και τότε θα προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου».

* "Ο πιο εύκολος τρόπος για να πάρει μπροστά η οικονομία είναι να δοθεί και τρίτο πακέτο από τους Ευρωπαίους":

«Η δική μου άποψη ήταν πάντα -και επί ένα χρόνο την επαναλάμβανα και σε διάφορα forums-, ότι ο πιο εύκολος τρόπος να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να πάρει μπροστά είναι να δοθεί και ένα τρίτο πακέτο από τους Ευρωπαίους και να μην μας πιέζουν για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Βέβαια, η πίεση για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα έχει σταματήσει, ασκείται όμως εμμέσως. Όπως, για παράδειγμα, με το χρηματοδοτικό κενό. Θα μπορούσε πολύ εύκολα η ECB (European Central Bank) να πει ότι το δημόσιο δεν χρειάζεται να δώσει 4,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες φέτος, ας το αναβάλει για του χρόνου. Είναι τα λεγόμενα 4,5 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί από το πακέτο Αλογοσκούφη πριν από πέντε χρόνια. Βασικά, έγινε μέτοχος των τραπεζών το δημόσιο. Δεν έδωσε όμως τα χρήματα. Είπε "δίνω ένα ομόλογο και θα πρέπει το ομόλογο αυτό να μετατραπεί σε μετοχές, όταν λήξει". Λήγει λοιπόν φέτος και θέλουμε μια παράταση -το πενταετές να γίνει εξαετές- και δεν μας την δίνουν. Θα μπορούσαν εύκολα να μη μας πιέζουν με αυτόν τον τρόπο. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η οικονομία σταθεροποιείται. Τα σημάδια είναι ξεκάθαρα. Και οι πωλήσεις είχαν βελτιωθεί, σε σχέση με πέρυσι και ο τουρισμός πηγαίνει καλύτερα και το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται. Η σταθεροποίηση -προβλέπουμε σωστά-, έρχεται. Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα τρέξει η μηχανή της οικονομίας το 2015 και αν θα έχουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5%-3%, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα