Ο Γ. Πανούσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, μίλησε στις 19/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ:

«Σε αυτή τη χώρα έχουμε ένα πρόβλημα με τη δικαιοσύνη. Όταν η δικαιοσύνη (σ.σ. βγάζει) μία απόφαση, κάνουμε την Πυθία, όταν μας βολεύει λέμε ότι μας δικαίωσε πολιτικά, όταν δεν μας βολεύει, λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μία δικαστική απόφαση που τελειώνει εκεί που τελειώνει. Αντί
να κάνουμε τις νομικές ερμηνείες που θα κάνουν στα νομικά περιοδικά οι αρμόδιοι, θα έπρεπε να δοθεί μία πολιτική λύση σε όλους τους όρους που μπορεί να θέτουν κάποια ερωτήματα. Άρα η πολιτική λύση ποια είναι; Οι μεν λένε, ανάμεσα τους και εμείς, ότι πρέπει να ανοίξει η ΕΡΤ, διότι είναι ο μόνος έγκριτος και δυνάμενος να λειτουργήσει ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Οι άλλοι λένε "θα κάνουμε έναν ενδιάμεσο φορέα μέχρι να φτάσουμε στον τελικό". Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα και όχι ζήτημα ερμηνείας της διάταξης.... Είναι ξεκάθαρο νομικά ότι η ΕΡΤ έχει κλείσει και οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί. Το τι θα συμβεί με τους απολυθέντες, εάν θα απορροφηθούν από το νέο φορέα, πώς θα απορροφηθούν ή πώς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ώστε να μη βρεθούν άνεργοι 2.500 χιλιάδες άνθρωποι -διότι αυτό είναι τραγικό στη δεδομένη πραγματικότητα-, πάλι είναι ζήτημα πολιτικής. Δεν το ζητεί ο κ. Μενουδάκος, ούτε το τμήμα αναστολών του ΣτΕ. Εάν θέλουν οι τρεις αρχηγοί να το λύσουν, μπορούν. Αυτή τη στιγμή έχει "σπάσει" η εμπιστοσύνη μεταξύ τους, εμφανίστηκαν τα ιδεολογήματα, οι ιδεολογίες, οι πρακτικές του παρελθόντος ή του παρόντος, με αποτέλεσμα να μην έχεις εμπιστοσύνη στον πλαϊνό σου...».

* Για ενδεχόμενο εκλογών:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μία εκτίμηση που λέει ότι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές που έχουν ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, κάποια στιγμή θα εμφανίζονταν στο προσκήνιο, όταν η κυβέρνηση θα έμπαινε σε ζητήματα διαχείρισης πραγματικής δυσλειτουργίας του κράτους και όχι μόνο εφαρμογής των όρων των μνημονίων και του οικονομικού προγράμματος. Ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να περιμένουμε;

Γ. Πανούσης: «Προφανώς. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή. Το ζήτημα είναι όμως τί στάθμιση κάνεις. Πιστεύεις ότι έχει τελειώσει το κομμάτι των κινδύνων σε σχέση με την χρεοκοπία, την έξοδο από την Ευρώπη κ.λπ.; Αν έχει τελειώσει αυτό το κομμάτι και έχεις εκπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του ρόλου της τρικομματικής κυβέρνησης, από εκεί και πέρα κάθε κόμμα μπορεί να σκεφτεί πως θα λειτουργήσει. Αν θα λειτουργήσει με χαμηλούς τόνους, αν θα σπάσει τελικά το γυαλί, αυτό είναι θέμα όμως στάθμισης των ιδεολογικών διαφορών και της σωτηρίας της Ελλάδας, όπως την είχαμε ορίσει ένα χρόνο πριν... Φαίνεται ότι έχουμε μπει στην ευθεία των εκλογών. Όχι ότι θα τις έχουμε αύριο, αλλά αυτό το σύστημα μοιάζει να μην μπορεί να αντέξει τις διαφωνίες σε προσωπικό επίπεδο, τις δυσλειτουργίες σε κυβερνητικό επίπεδο, τις αντιλήψεις των εταίρων και τα πολιτικά προβλήματα του κάθε πολιτικού χώρου. Το ΠαΣοΚ έχει τα προβλήματά του, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει τα δικά της, εμείς δεν φαίνεται να έχουμε εσωτερικά, είμαστε αρραγείς στο εσωτερικό μας μέτωπο. Βέβαια τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Δηλαδή το πολιτικό σκηνικό μοιάζει να είναι πάρα πολύ ρευστό. Ταυτόχρονα παρασύρει σε ρευστότητα και την οικονομία και τα μίντια, δεν εννοώ τις απεργίες, αλλά τους ιδιοκτήτες των μίντια. Άρα έχουμε μεγάλη κινητικότητα μέσα στην ελληνική πολιτική σκηνή και την ελληνική κοινωνία. Αυτό το πράγμα δεν νομίζω ότι μπορεί να λυθεί με απλές συνταγές συντονισμού και εναρμόνισης. Τι να συντονίσεις, όταν διαφωνούμε; Δηλαδή όταν εμφανίζονται τέσσερα νομοσχέδια για το αντιρατσιστικό, τι μπορείς να συντονίσεις; Και γιατί από τους τρεις ανθρώπους που θα μπουν από κάθε κόμμα, ένας θα είναι υπεράνω των υπουργών και του υπουργικού συμβουλίου; Γιατί να γίνει αυτό;».

Δημοσιογράφος: Άρα εκτιμάτε ότι μπορεί να αποφορτιστεί μόνο με εκλογές; Γιατί ακούω και ένα σενάριο ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να αποφορτιστεί με την αναζήτηση μίας άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα από την παρούσα Βουλή.

Γ. Πανούσης: «Και εγώ αυτό πιστεύω. Εκλογές αυτή τη στιγμή είναι καταστροφή. Πέραν τούτου όμως, αν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, πρέπει κανείς να έχει μία εικόνα του μετεκλογικού τοπίου. Ωραία, γίνονται εκλογές, αυτό τί σημαίνει; Τί αλλάζει στον πολιτικό χάρτη; Γίνεται πιο σύνθετος, πιο περίπλοκος; Δεν είμαστε καν στον Ιούνιο του 2012, είμαστε σε διαφορετική φάση. Άρα τι είναι αυτό που προσδοκά κανένας ως μαγική λύση των προβλημάτων του μέσα από αυτή τη διαδικασία;... Θα επανέλθω στην πρόταση που έκανα πέρυσι τέτοιο καιρό. Αυτή τη στιγμή μόνο μία οικουμενική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται ούτε με την τρικομαμτική, ούτε με μπαλαντέρ τη Δημοκρατική Αριστερά, ούτε με κύριο άξονα τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η εικόνα της Βουλής είναι μία εικόνα παρασσομένων πολιτικών δυνάμεων, παλιάς κοπής, που έχουν την ίδια ρητορική, ιδιοτροπία και πελατεία σε μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα έχουν αλλάξει. Αφού δεν γίνεται, γιατί πολεμάμε για κάτι τέτοιο; Ποια είναι η προτεραιότητα; Ποιος θα πάρει 21,2 ή 23,4%; Διότι όποιος πάρει αυτό το ποσοστό και πάλι θα ζητάει εταίρους. Από την άλλη πλευρά αν υποθέσουμε ότι μέσα από τις εκλογές βγαίνει μονοκομματική κυβέρνηση, η οποία θα πάρει 37%, πιστεύετε ότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να σταθεί απέναντι σε όλο το πολιτικό φάσμα και με όλη την κοινωνία στα κάγκελα; Δηλαδή ένας άνθρωπος δεν έχει κοινό νου, κοινή λογική να δει ότι αυτά είναι επικίνδυνα παιχνιδάκια για τη δημοκρατία, τη χώρα και τα ίδια τα κόμματα; Άρα χρειάζεται ένα διάλειμμα, ένα τάιμ άουτ, ώστε να θέσουμε τις βάσεις του κράτους, της δημόσιας διοίκησης, της παιδείας, της υγείας και μετά να σκοτωθούμε...».

Δημοσιογράφος: Η άποψη που έχετε διατυπώσει, έχει συζητηθεί και στη Δημοκρατική Αριστερά;

Γ. Πανούσης: «Καθόλου. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει μία σταθερή θέση, δεν θέλει εκλογές, δεν ρίχνει την κυβέρνηση και προτείνει να συνεννοηθούμε. Φαίνεται όμως ότι φτάνουμε στα όριά μας. Δεν μπορεί επί δύο χρόνια να λέμε θέλουμε να συνεννοηθούμε και να μην γίνεται».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα