Ο Γ. Στεφανάκης και ο Ν. Ξυδάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργος Στεφανάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, μίλησαν στις 28 Απριλίου 2015, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συζήτησης:

Δημοσιογράφος: Τι έγινε τελικά στο Εθνικό Θέατρο;

Γ. Στεφανάκης: «Το Εθνικό Θέατρο έχει πέσει και αυτό μέσα στην περιδίνηση,

στη λογική της παράνοιας και της αγχώδους ανομίας. Δηλαδή, όταν "τρίζουν" τα πράγματα, είναι μεταβατικά, ρευστά, μέσα σε γενικότερη έλλειψη αυτοπεποίθησης, σιγουριάς και υπομονής, είναι πολύ λογικό να γίνονται μεγάλα λάθη από όλες τις πλευρές. Δηλαδή, ήρθε μια καινούργια κυβέρνηση και πιέζεται να ανταποκριθεί στα αιτήματα των φίλων της, των οπαδών της -να το πούμε όπως το λέει και ο κ. Ξυδάκης-, του οράματός της κ.λπ.... Ωστόσο αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι ότι πρώτα λειτουργούν οι θεσμοί, πρώτα υπακούμε στους νόμους και μετά έπονται όλα τα άλλα».

Δημοσιογράφος: Από πότε η Ελλάδα έχει θεσμούς, τους οποίους σέβονται οι πολίτες ή ακόμα και η εξουσία;

Γ. Στεφανάκης: «Αυτή είναι μια πάρα πολύ σωστή παρατήρηση, διάγνωση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν είχαμε και περιόδους όπου πράγματι ο νόμος επιβαλλόταν. Είχαμε την μεγάλη περίοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχαμε περιόδους μιας πιο ήπιας και καλύτερης κατάστασης. Εν πάση περιπτώσει και η δικαιοσύνη και εμείς όλοι -όποιος είναι, οπουδήποτε κι αν είναι- το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να εφαρμόσει το νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα μου πείτε εφαρμοζόταν ή βρίσκαμε πάντα το "παραθυράκι"; Ο Σόλων έλεγε ότι ο νόμος είναι ένα αδράχτι, ένας ιστός αράχνης που το ισχυρό έντομο ευκόλως τον διαπερνά, ενώ η μύγα πιάνεται και αποθνήσκει».

Δημοσιογράφος: Ο Σόλων μπορεί να είχε δίκιο πριν 2.500 χρόνια, αλλά μήπως στη σημερινή εποχή πρώτα φτιάχνεται το "παράθυρο" και μετά ο υπόλοιπος νόμος;

Γ. Στεφανάκης: «Το Εθνικό Θέατρο ήταν σε μια ανοδική πορεία, από την εποχή του Κούρκουλου και των διαδόχων του, Χουβαρδά, Χατζάκη και του κου Λιβαθινού, που είναι της ομάδας αυτής και εξίσου αξιόλογος... Δεν είχε κανένα λόγο τώρα να περιπέσει σε μια διένεξη, σε μια σύγκρουση -ας το πούμε-, η οποία είχε ως αντικείμενο να προκληθεί ή τουλάχιστον να δοθεί μια παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, ώστε να τοποθετηθεί κάποιος άλλος από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό το πράγμα μεγεθύνθηκε και δημιούργησε μια οξύτητα...».

Δημοσιογράφος: Γιατί πιστεύετε ότι μεγεθύνθηκε τόσο πολύ;

Γ. Στεφανάκης: «Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω το πρώτο. Τον κ. Ξυδάκη τον ήξερα και προσωπικά, είναι εξαιρετικός κριτικός και γράφει πολλά κείμενα... Αυτό που θα μπορούσε να κάνει, όταν ήμουν εγώ πρόεδρος ήταν να εξαντλήσει τα περιθώρια παραίτησης ενός διοικητικού συμβουλίου, διότι η ανάκληση είναι ένα απαγορευτικό προς πάσα κατεύθυνση. Είναι μια παρατυπία, μια παράνομη διοικητική πράξη. Για να τη θεμελιώσεις, λοιπόν, πρέπει να "τραβάς τα πράγματα από τα μαλλιά". Δηλαδή δεν προβλέπεται πουθενά ανάκληση για τον πρόεδρο. Ανάκληση μπορεί να γίνει όταν τα 2/3 του Δ.Σ. καταγγείλουν τον απολογισμό και αν προκύψουν θέματα δημοσίου συμφέροντος. Δημόσιο συμφέρον είναι αν καθυστερείς να στείλεις πέντε συμβάσεις, αν δεν έχεις στείλει πράγματα τα οποία είναι αναρτημένα στην Διαύγεια, εάν δεν έχεις μια επικοινωνία τόσο καλή όσο θέλει να την αντιλαμβάνεται το υπουργείο Πολιτισμού, δεν είναι σοβαρά πράγματα... Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαι χρόνια, με ξέρετε και από παλαιότερα στην ΕΡΤ, έχω περάσει πολλές δεκαετίες και στο δημόσιο και στη διοίκηση, ουδέποτε υπερασπίστηκα πρόσωπα. Δεν υπήρξα ποτέ υπερασπιστής προσώπων και κομματικών συμφερόντων. Όλοι ανήκουμε κάπου, από κάπου ερχόμαστε. Εγώ το ξεχνούσα την άλλη μέρα. Δεν με ενδιέφερε ποτέ οποιαδήποτε σημαία και οποιοδήποτε χρώμα. Στην προκειμένη περίπτωση, προσπάθησα να σταθώ υπεράνω στην σύγκρουση αυτή, υπηρετώντας τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, με αυστηρότητα προς πάσα κατεύθυνση. Αυτό δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Ακόμα και οι εργαζόμενοι ήταν πολύ κοντά μου -είχαμε άριστη σχέση με το σωματείο-, δεν υπήρχε κανένα θέμα. Για ποιο λόγο, αυτή την ώρα, να δημιουργήσουμε εμπόδια στο Θέατρο, να είναι κάποιος υποχρεωμένος να πάει στο ΣτΕ ή ο κ. Χατζάκης να τρέχει εδώ ή ο άλλος εκεί κ.λπ.; Εγώ το τελευταίο που θα ήθελα ήταν να ερχόμουν σε οποιαδήποτε σύγκρουση, διότι θα ήθελα να προχωρήσει, να μεγαλουργήσει το Εθνικό Θέατρο και ειλικρινά να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Εγώ ήμουν για ένα χρόνο και κάναμε εκσυγχρονισμούς που δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια. Και τώρα ο κ. Λιβαθινός και όποιοι άλλοι έρθουν να αναδείξουν στο κοινό πράγματα, να δουν τον εκσυγχρονισμό τον οποίο σχεδόν επέβαλα μέσα στις οικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες ήταν λίγο καθυστερημένες. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό. Κερδίσαμε το REX μετά από μακροχρόνιο αγώνα, το είχε δώσει η Μελίνα στον Μαροσούλη το 1994 και το είχαμε ξεχάσει ότι ήταν του Εθνικού Θεάτρου. Το πήραμε πίσω με μεγάλη δυσκολία, με μια δικαστική νίκη. Η νέα διοίκηση θα συνεχίσει την πορεία της και το Εθνικό Θέατρο είναι εθνική περιουσία, εθνικό σχολείο, εθνική παιδεία και πρέπει να φανεί αντάξιο της ιστορίας του. Και ειλικρινά εγώ όχι εύχομαι να πετύχει ο κ. Λιβαθινός και...».

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά δεν είναι το θέμα μας ποιος είναι ο επόμενος και εάν θα πετύχει ή όχι. Το Εθνικό Θέατρο θα συνεχίσει και θα υπάρξουν μαύρες ή λευκές σελίδες στην ιστορία του...

Γ. Στεφανάκης: «Ναι, αλλά να μην ναρκοθετείται... Το θέμα ασφαλώς και είναι σε κάθε τομέα -γιατί τώρα μιλάμε και πιο γενικά, να μην το εξειδικεύσουμε για το Εθνικό-, βλέπετε γενικότερα, είτε λέγεται παιδεία, αθλητισμός, δικαιοσύνη, δεν βλέπετε τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες προσπαθεί με πολλούς τρόπους και μεγάλη δεξιοτεχνία να μαζέψει ο πρωθυπουργός;».

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω τι γίνεται στους υπόλοιπους χώρους, μάλλον ξέρω, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό που γίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού προς το Εθνικό Θέατρο, όλη αυτή η εμμονή -για να την ονομάσω ευγενικά έτσι-, δεν γίνεται πουθενά αλλού κάτι τέτοιο και δεν έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν. Γιατί από ένα σημείο και μετά μπορεί να καταλάβω έναν υπουργό Πολιτισμού που θέλει να αλλάξει τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, μπορεί να συμφωνώ ή όχι με έναν καλλιτεχνικό διευθυντή που παραιτείται ή δεν παραιτείται, όταν του ζητάει ο υπουργός Πολιτισμού να παραιτηθεί, αλλά το να γίνει εμμονή και επί τρεις μήνες να μην ασχολείται με τίποτα άλλο το υπουργείο Πολιτισμού, παρά μόνο με αυτό, αυτό πια ξεπερνάει τη λογική...

Γ. Στεφανάκης: «Μα γι' αυτό μίλησα και για λογική της παράνοιας. Παρόλα αυτά...».

Δημοσιογράφος: Και σήμερα, όπως και τις άλλες φορές που μίλησε από το βήμα αυτό ο κ. Χατζάκης και άλλοι από το Εθνικό Θέατρο, ζήτησα από το υπουργείο Πολιτισμού, από τον κ. Ξυδάκη να μιλήσει, να επέμβει, να πει τη δική του θέση, δεν δέχτηκε. Εγώ έκανα το καθήκον μου και εκείνος αυτό που νομίζει...

Γ. Στεφανάκης: «Εγώ πάντα είμαι του ότι ο καθένας πρέπει να υπερασπιστεί την προσωπικότητα του. Αν πράγματι θίγεται από διοικητικές πράξεις που μπορεί να μην είναι νόμιμες, οφείλει να αποκατασταθεί. Δεύτερον, οφείλει η εξουσία ακριβώς να μην ασκεί έτσι με προχειρότητα και να οδηγεί πολλές φορές τα πράγματα σε αδιέξοδο και εκεί που δεν χρειάζεται... Θυμάμαι που μου έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παλιά "ίδια του φιλότιμου, ίδια του φόβου, αλλά ξεκίνα από το φιλότιμο". Δηλαδή, δεν χρειάζεται να κάνεις ακριβώς την πίεση που δίνει ένα υπουργικό δικαίωμα ή μια ανάδειξη σε κάποια πόστα και να ασκήσεις την εξουσία με απολυταρχισμό, με αυταρχισμό, με αυθάδεια, με αλαζονεία ή οτιδήποτε άλλο».

Δημοσιογράφος: Απ' όσο γνωρίζω, το να απομακρυνθεί το Δ.Σ. και ο πρόεδρος είναι κάτι, έτσι δεν είναι;

Γ. Στεφανάκης: «Βεβαίως. Είναι μια ανάκληση η οποία δεν μπορεί να σταθεί...».

Δημοσιογράφος: Σας ζητώ συγνώμη κύριε Στεφανάκη. Με πήρε τηλέφωνο ο υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος είναι στον αέρα τώρα και θέλει να επέμβει...

Γ. Στεφανάκης: «Βεβαίως».

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας, κ. Στεφανάκη...

Ν. Ξυδάκης: «Άκουγα λίγο τώρα, με ειδοποίησαν και σας άκουσα που είπατε κ. Τριανταφυλλίδη ότι με αναζητήσατε και δεν δέχτηκα να βγω. Πότε συνέβη αυτό; Με ποιον μιλήσατε;».

Δημοσιογράφος: Με την κα Λαγουρού...

Ν. Ξυδάκης: «Και σας είπε ότι δεν θα βγω;».

Δημοσιογράφος: Όχι. Ζήτησα από την κα Λαγουρού να σας ρωτήσει αν θα θέλετε να επέμβετετε και της είπα ότι αν ο κ. Ξυδάκης δεχτεί, να με πάρετε τηλέφωνο, να με ειδοποιήσετε...

Ν. Ξυδάκης: «Εσείς ζητήσατε να βγω στην εκπομπή σας και δεν δέχτηκα;».

Δημοσιογράφος: Μέσω της κας Λαγουρού, κ. Ξυδάκη...

Ν. Ξυδάκης: «Τι ζητήσατε ακριβώς και πότε;».

Δημοσιογράφος: Στις 2 το μεσημέρι μίλησα με την κα Ειρήνη Λαγουρού, σύμβουλό σας, όπως έχω μιλήσει και τις προηγούμενες φορές που έχει βγει κάποιος από το Εθνικό Θέατρο για να μιλήσει, έχω ζητήσει ο υπουργός Πολιτισμού να μιλήσει, να επέμβει, να παρέμβει είτε μόνος του, είτε να επέμβει σε αυτά που λένε οι καλεσμένοι και η απάντηση ήταν ότι δεν επιθυμεί να κάνει δηλώσεις.

Ν. Ξυδάκης: «Εγώ για σήμερα σας ρώτησα».

Δημοσιογράφος: Ναι, για σήμερα, λοιπόν, ρώτησα την κα Λαγουρού στις 2 το μεσημέρι. Μπορείτε να τη ρωτήσετε.

Ν. Ξυδάκης: «Ωραία, θα το ελέγξω. Εν πάση περιπτώσει, όμως...».

Δημοσιογράφος: Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο στον αέρα...

Ν. Ξυδάκης: «Επειδή άκουσα μερικά πράγματα από τον κ. Στεφανάκη. Ο κ. Στεφανάκης είναι νομικός -νομίζω έμπειρος-, αν έχει μελετήσει καλά την ανακλητικά απόφαση, ξέρει ότι... Κύριε Στεφανάκη μιλάτε πολύ ώρα, περιμένετε να πω δυο κουβέντες. Επειδή αναφέρθηκε πολλάκις το όνομά μου από εσάς και πρέπει να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους. Υπάρχει μια ανακλητική απόφαση, η οποία έχει νομικά επιχειρήματα. Αυτά που λέτε ότι είναι άκυρη και δεν υπάρχει, να τα πείτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό που λέτε επίσης ότι δεν ανακαλούνται τα διοικητικά συμβούλια επίσης δεν ισχύει και το γνωρίζετε πολύ καλά. Πολύ περισσότερο όταν τα Δ.Σ. έχουν προβεί σε παράνομες διοικητικές πράξεις, έχουν παραβεί τον ιδιωτικό νόμο του Εθνικού. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι αιτιολογίες».

Δημοσιογράφος: Όπως;

Ν. Ξυδάκης: «Είστε πολύ καλός νομικός, κ. Στεφανάκη, έχουμε μιλήσει μαζί, μην επικαλείστε πράγματα που δεν ισχύουν... Μην επικαλείστε... Δεν υποβάλατε ποτέ παραίτηση, ούτε επιθυμία να παραιτηθείτε. Και στην επιστολή σας τα επικαλείστε, δεν είναι σωστά πράγματα. Έχουμε μιλήσει με πολύ καλή διάθεση, για να λύσουμε...».

Γ. Στεφανάκης: «Εγώ έχω όλη την καλή διάθεση και μιλάμε και τώρα».

Ν. Ξυδάκης: «Δεν κάνατε καμία κίνηση και αν κάνατε εκ των υστέρων... Εκ των υστέρων δεν γίνεται τίποτα».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι των εκ υστέρων».

Ν. Ξυδάκης: «Οι επιστολές που έχετε υποβάλει προς το υπουργείο κατά τη μακρότατη διάρκεια εξέτασης και έχουν την υπογραφή σας, λένε άλλα πράγματα. Οι συμβάσεις, επίσης, οι οποίες είναι παράτυπες και κατά παραβίαση του ιδρυτικού νόμου, επίσης έχουν τη δική σας υπογραφή. Είτε θα έχετε την ευθύνη των υπογραφών σας, είτε θα περιφέρεστε να λέτε διάφορες κουβέντες, οι οποίες είναι καλοδεχούμενες, αλλά ανθίστανται των πράξεων σας...».

Γ. Στεφανάκης: «Ούτε περιφέρομαι, ούτε...».

Ν. Ξυδάκης: «Μην επικαλείστε πράγματα τα οποία ουδέποτε έχετε κάνει...».

Γ. Στεφανάκης: «Εγώ ζήτησα και τα τεκμηρίωσα απολύτως, με όλη την καλή διάθεση».

Ν. Ξυδάκης: «Καλή διάθεση έχουν άπαντες. Έχουμε μιλήσει επανειλημμένως γι' αυτά τα θέματα. Μην επικαλείστε πράγματα που δεν έχετε κάνει».

Γ. Στεφανάκης: «Με όλη την καλή διάθεση, λοιπόν, όσον αφορά την παραίτησή μου, δεν υπήρχε περίπτωση να μην την δώσω. Ολοκλήρωνα πέντε πράγματα, το ξέρετε πολύ καλά...».

Ν. Ξυδάκης: «Δεν ξέρω τίποτα. Ξέρω μόνο τις επιστολές που έχετε υπογράψει».

Γ. Στεφανάκης: «Ποιες επιστολές; Αυτές είναι του διοικητικού συμβουλίου, ένα μέρος των μελών...».

Ν. Ξυδάκης: «Δεν υπήρξε ούτε δική σας επιστολή, δεν υπήρξε ποτέ δικό σας αίτημα διατυπωμένο για κανένα θέμα. Θα συμφωνήσουμε σε αυτό;».

Γ. Στεφανάκης: «Αίτημα παραιτήσεως; Όχι».

Ν. Ξυδάκης: «Εντάξει. Δεν έχω καμία διάθεση να να αντιδικήσω».

Γ. Στεφανάκης: «Ούτε εγώ, ούτε θέλω να θέτω εμπόδια».

Ν. Ξυδάκης: «Ούτε αντιδίκησα ποτέ μαζί σας, ούτε έχω καμία διάθεση να αντιδικήσω».

Γ. Στεφανάκης: «Ούτε εγώ. Εγώ σας είπα και πολλές ευχές για την καινούργια...».

Ν. Ξυδάκης: «Αφήστε τις ευχές. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το δημόσιο λόγο στο δημόσιο χώρο».

Γ. Στεφανάκης: «Μιλήσατε για κάποιες παρατυπίες, οι οποίες...».

Ν. Ξυδάκης: «Είναι διατυπωμένες με μεγάλη ενάργεια στην ανακλητική απόφαση. Επ' αυτών των νομικών παρατυπιών να επιχειρηματολογήσετε και όχι...».

Γ. Στεφανάκης: «...Μια καθυστέρηση ελάχιστη ήταν για τις συμβάσεις, για τις οποίες επρόκειτο να μην σας τις στείλω; Αμφισβήτησα εγώ ότι η εποπτεύουσα αρχή δεν δικαιούται να τις πάρει; Είναι ποτέ δυνατόν;».

Ν. Ξυδάκης: «Το αμφισβητήσατε».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι, ποτέ».

Ν. Ξυδάκης: «Προσφύγατε στη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι με το θέμα ότι εσείς δεν έχετε δικαίωμα να τα πάρετε...».

Ν. Ξυδάκης: «Αμφισβητήσατε... Είστε άριστος νομικός και ξέρετε τι προβλέπει ο νόμος περί Διαύγειας. Κατά συρροήν, κατ' εξακολούθηση και καθ' ομολογίαν, η διοίκηση του Εθνικού δεν αναρτούσε και υπήρχαν δημόσιες καταγγελίες επί μήνες. Ναι ή όχι;».

Γ. Στεφανάκης: «Αναρτούσε συγκεντρωτικά...».

Ν. Ξυδάκης: «Τα συγκεντρωτικά, αφήστε τα. Όταν μια παραγωγή κάνει 600.000 και αναρτάται 300.000 δεν είναι ανάρτηση».

Γ. Στεφανάκης: «Είχα πει να αναρτώνται πλέον ακριβώς για να μην...».

Ν. Ξυδάκης: «Ποιον είχατε καταστήσει υπόλογο για να αναρτά τις συμβάσεις και να διασφαλίζετε τη διαφάνεια στο δημόσιο χρήμα; Πώς διασφαλίσατε τη διαφάνεια στη διακίνηση του δημόσιου χρήματος; Ήσασταν πρόεδρος και είσαστε και νομικός. Πώς την διασφαλίσατε;».

Γ. Στεφανάκης: «Απολύτως. Όλα τα έγγραφα είναι στη διάθεση και δεν υπήρχε περίπτωση..».

Ν. Ξυδάκης: «Είστε ένα χρόνο πρόεδρος. Αυτό δεν λέτε; Κατά τη διάρκεια της θητείας σας είχατε βάλει κάποιον υπόλογο να αναρτά τις συμβάσεις;».

Γ. Στεφανάκης: «Με συγχωρείτε, για το θέμα της Διαύγειας, τους είπα "από εδώ και μπρος και από την παραμονή... Δεν πρόλαβα».

Ν. Ξυδάκης: «Με συγχωρείτε, ένα χρόνο δεν προλάβατε;».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι. Όταν ετέθη το θέμα αμέσως. Θα έβαζα και τα υπόλοιπα στοιχεία. Υπήρχε λόγος να αποκρύψουμε στοιχεία;... Υπήρχε λόγος; Εγώ να μην κάνω ό,τι μπορούσα;... Θα ήμουν...».

Ν. Ξυδάκης: «Είστε άριστος νομικός».

Γ. Στεφανάκης: «Και εσείς είστε άριστος συγγραφέας».

Ν. Ξυδάκης: «Η μη τήρηση της Διαύγειας είναι διοικητική παράβαση που θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και τις πράξεις αν μπορούν να είναι εκτελεστέες. Ναι ή όχι;».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι».

Ν. Ξυδάκης: «Τον ξέρετε απέξω το νόμο...».

Γ. Στεφανάκης: «Σας λέω ειλικρινά, το θέμα θα το δείτε... Εγώ δεν πρόκειται... Δεν θέλω να...».

Ν. Ξυδάκης: «Αν θέλετε να μιλήσουμε νομικά, να μιλήσουμε νομικά. Αν θέλετε να μιλήσουμε πολιτικά, να μιλήσουμε πολιτικά».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι και νομικά μιλάμε και πολιτικά».

Ν. Ξυδάκης: «Οι διοικητικές παραβάσεις είναι και πολιτικές παραβάσεις. Κάνατε 17 ημέρες για να στείλετε τις συμβάσεις. Ναι ή όχι;».

Γ. Στεφανάκης: «Εγώ, όσον αφορά τις συμβάσεις, σας έστειλα τα πρώτα στοιχεία και μετά σας έστειλα όλες τις συμβάσεις».

Ν. Ξυδάκης: «Κανένα στοιχείο δεν στείλατε».

Γ. Στεφανάκης: «Τους κάλεσα και είπαν "τι πήραν, τι δεν πήραν, τρίτη δεν είναι και πώς και τι;". Τα πάντα».

Ν. Ξυδάκης: «Γιατί δεν τα λέτε όλα τα στοιχεία».

Γ. Στεφανάκης: «Τι δεν τα λέω; Έχω λόγο να τα υποκρύψω;».

Ν. Ξυδάκης: «Αυτή τη στιγμή αμφισβητήσατε αν είναι δημοσιεύσιμες οι συμβάσεις. Δεύτερον, είπατε ότι είναι πάρα πολλές και δεν προλάβατε να τις δείτε. Έτσι δεν είναι;».

Γ. Στεφανάκης: «Εγώ είμαι με τη νομιμότητα».

Δημοσιογράφος: Για το θέμα της μη ανάρτησης των συμβάσεων στη Διαύγεια, ο κ. Στεφανάκης είπε "όχι" ή η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;

Ν. Ξυδάκης: «Κύριε Στεφανάκη, πείτε τη γνωμάτευση της Αρχής Δεδομένων, η οποία παρείλκε κιόλας, αλλά πείτε την...».

Γ. Στεφανάκης: «Απάντησε αμέσως και είπε...».

Δημοσιογράφος: Ξέρω τι είπε η Αρχή Δεδομένων...

Γ. Στεφανάκης: «Δεν την αμφισβήτησα... Αλλά θεωρώ ότι ήταν για άλλο, όχι για να μην πάρει τα έγγραφα η εποπτεύουσα. Ήταν ποτέ δυνατόν, σαν νομικός, να πω αυτή την σαχλαμάρα; Το θέμα ήταν άλλο. Στην αρχή, όταν στείλαμε τους δύο πίνακες, είπα ότι έχω γράψει εγώ ο ίδιος "όλες οι συμβάσεις είναι δικές σας, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Δεν μπορώ λόγω του όγκου να στείλω όλες τις συμβάσεις και τα λειτουργικά έξοδα. Έχω απαντήσει και έχω υπογράψει ως Στεφανάκης. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην σας τα δώσω. Είμαι μέσα στη νομιμότητα...».

Ν. Ξυδάκης: «Την προσφυγή...».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι εσείς που είστε και άνθρωπος του πνεύματος κ.λπ., είναι δυνατόν; Δηλαδή, εγώ θα έκανα κωλλυσιεργία; Είχα κανένα λόγο;».

Ν. Ξυδάκης: «Από τη στιγμή που σας κάλεσαν, πόσες μέρες...;».

Γ. Στεφανάκης: «Με όλο τον σεβασμό, για να μην γίνει καμία παρεξήγηση, εγώ στις 6 Απριλίου είχα στείλει έγγραφο και λέω "επιτόπια θεώρηση, να πάρετε όσα αντίγραφα επιθυμείτε, προσδιορίζοντας όποιο σας ενδιαφέρει, όλα είναι στη διάθεση σας, έχω πρόβλημα λόγω όγκου κ.λπ. και ως εποπτεύουσα αρχή έχετε τον οικονομικό λόγο για οποιοδήποτε θέμα", το έχω υπογράψει εγώ ο ίδιος».

Δημοσιογράφος: Εσείς κ. Στεφανάκη διατείνεστε ότι η απομάκρυνση του προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου είναι έτσι κι αλλιώς -απ' όσο έχουμε μιλήσει- παράτυπη. Εσείς κύριε υπουργέ θεωρείτε ότι η απομάκρυνση του προέδρου, πέρα του καλλιτεχνικού διευθυντή, είναι κάτι μέσα στο νόμο, μέσα στον τύπο, μέσα στην ουσία;

Ν. Ξυδάκης: «Θα σας το πω με μια απλή κουβέντα. Η απομάκρυνση μιας διοικήσεως από εποπτευόμενο οργανισμό που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, αφ' ης στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι έχει κάνει παράνομες διοικητικές πράξεις, αν δεν το κάνει ο υπουργός, είναι συνεργός και συνένοχος ο υπουργός. Έτσι λέει ο ιδρυτικός νόμος του Εθνικού Θεάτρου και ο κ. Στεφανάκης που είναι νομικός δεν θα έπρεπε να τολμά να λέει ότι είναι παράνομη η απομάκρυνση ενός Δ.Σ., που έχει παράνομες διοικητικές πράξεις».

Γ. Στεφανάκης: «Ξέρετε, δεν προβλέπεται... Εγώ σας το λέω...».

Ν. Ξυδάκης: «Η γνώμη σας δεν είναι νόμος. Υπάρχει διοικητικό δίκαιο. Όταν ένα Δ.Σ. διορισμένο από έναν υπουργό διαπιστώνεται ότι κάνει...».

Γ. Στεφανάκης: «Ρωτήστε τον επικεφαλής του ΣτΕ... Εγώ δεν θέλω να κάνω τίποτα, ούτε με ενδιαφέρουν οι αντιδικίες. Έκανα δήλωση, δεν το κάνω ούτε για να επανέλθω... Εγώ θέλω να προσφέρω τιμητικές υπηρεσίες. Ούτε θέλω να ακυρώσω πράξη υπουργού, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Αλλά σας το λέω εν τιμή δηλαδή, ότι αυτό το πράγμα δεν θα στραφεί στο πρόσωπο του υπουργού. Άλλο το θέμα του α, β, γ, δεν κρίνω».

Ν. Ξυδάκης: «Αν μπορείτε να κρίνετε εσείς πώς δικάζει το ΣτΕ και ξέρετε τόσο καλά τη νομολογία, να παρασταθείτε και να το κάνετε. Αλλά, ξέρετε το θέμα δεν είναι νομικό πλέον. Γνωρίζατε πολύ καλά ότι μέλος του Δ.Σ. είχε υπογράψει τρεις συμβάσεις...».

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν είναι νομικό;

Ν. Ξυδάκης: «Είναι και νομικό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το θέμα».

Γ. Στεφανάκης: «Εγώ δεν θέλω να δημιουργήσω στο υπουργείο Πολιτισμού προβλήματα».

Ν. Ξυδάκης: «Αν θέλετε να μιλήσουμε για δεοντολογία, ξέρετε πολύ καλά ότι μέλος του Δ.Σ., τουλάχιστον ένα, είχε υπογράψει τρεις συμβάσεις, δηλαδή είχε παραβεί τον ιδρυτικό νόμο του θεάτρου και ήταν αυτοδικαίως εκπίπτων. Είχε εκπέσει αυτοδικαίως. Ναι ή όχι; Το γράφει ο νόμος αυτό; Αν ήταν εν γνώσει σας, συγκαλύπτατε παράνομη πράξη».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι. Αφήστε με να σας πω αμέσως».

Δημοσιογράφος: Από τη στιγμή που όπως ανακοινώθηκε τουλάχιστον...

Γ. Στεφανάκης: «Ξέρουμε για ποιον μιλάμε...».

Δημοσιογράφος: Για τον κ. Μετζικώφ, ότι η τρίτη σύμβαση είναι για το 2016, δεν ισχύει αυτό;

Ν. Ξυδάκης: «Θα το πω εγώ αυτό. Κύριε Στεφανάκη, τις έχετε υπογράψει εσείς τις συμβάσεις;».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι».

Ν. Ξυδάκης: «Γιατί απολογείστε τότε; Δυο λεπτά να εξηγήσω εγώ. Αφενός η τρίτη σύμβαση αναφέρει ότι είναι εκτελεστή τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή εντός του έτους που υπεγράφη η σύμβαση... Αυτή η σύμβαση μου απεστάλη, έτσι μου απεστάλη. Αφετέρου, ο νόμος δεν γράφει πότε θα παιχτεί το έργο, πότε συνάπτεται η σύμβαση. Και κατά το πνεύμα και κατά το γράμμα του νόμου ο κ. Μετζικώφ και ο διευθυντής που υπέγραψε τις τρεις συμβάσεις έχουν παραβεί τον ιδρυτικό νόμο. Έχει τελειώσει αυτό και είναι σαφέστατος ο νόμος. Ο δε ένας εκπίπτει, ο δε διευθυντής ελέγχεται για παράβαση. Τελειώσαμε με αυτό. Δεν θέλω να επανέλθουμε καθόλου. Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Θέλετε να συζητήσουμε άλλη περίπτωση; Να τη συζητήσουμε».

Γ. Στεφανάκης: «Ακούστε ποια είναι η άλλη γραμμή».

Ν. Ξυδάκης: «Αυτά που σας λέω είναι γεγονότα. Τα υπόλοιπα είναι απλά ερμηνείες».

Γ. Στεφανάκης: «Όλα είναι γεγονότα. Υπεγράφη αρχικώς τον Ιανουάριο του 2015 και λέει μέσα πράγματι η ίδια η σύμβαση ότι θα αρχίσουν δοκιμές τον Δεκέμβριο του 2015».

Ν. Ξυδάκης: «Για παράσταση που θα εκτελεστεί τον Δεκέμβριο... Τελείωσε, ό,τι γράφουν οι συμβάσεις. Τα υπόλοιπα... Κύριε Στεφανάκη, είστε νομικός. Οι συμβάσεις δεν ήταν πρωτοκολλημένες και δεν είχαν αναρτηθεί στην Διαύγεια. Παίζουμε τον παπά τώρα με το δημόσιο χρήμα; Αυτό πείτε μου. Είναι δημόσιο χρήμα, δεν πρωτοκολλείται και δεν αναρτάται στην Διαύγεια. Τι θέλετε να κάνω εγώ ως υπουργός; Να παρακολουθώ το πινγκ - πονγκ των χρημάτων μεταξύ μελών του Δ.Σ.; Το θεωρείτε ηθικό και νόμιμο αυτό;».

Γ. Στεφανάκης: «Να σας απαντήσω αμέσως. Θα έπρεπε να έχει καταβληθεί και να έχει χρεωθεί ο προϋπολογισμός του 2015 έως την προκαταβολή της συμβάσεως».

Ν. Ξυδάκης: «Μα τι είναι αυτά που μου λέτε; Σε αυτά που σας περιγράφω ως γεγονότα... Αμφισβητείτε τα γεγονότα;».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι».

Ν. Ξυδάκης: «Είναι έτσι; Τελείωσε. Τι να συζητάμε τώρα;».

Γ. Στεφανάκης: «Σας λέω όμως το πότε εκτελείται η σύμβαση, η οποία είναι για το 2016, δεν έχει δοθεί δραχμή».

Ν. Ξυδάκης: «Κύριε Στεφανάκη, επειδή τώρα μπαίνετε σε διαφορετικές ερμηνείες...».

Γ. Στεφανάκης: «Εγώ γιατί να απολογηθώ γι' αυτό;».

Ν. Ξυδάκης: «Γιατί; Γιατί είστε εποπτεύουσα διοίκηση. Εποπτεύετε τις πράξεις του καλλιτεχνικού διευθυντού».

Γ. Στεφανάκης: «Τα ζήτησα μετά και τα είδα».

Ν. Ξυδάκης: «Εσείς υπογράψατε την τρίτη σύμβαση;».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι, καμία σύμβαση δεν υπογράφω εγώ. Καμία σχέση».

Ν. Ξυδάκης: «Δεν έχετε υπογράψει ποτέ καμία σύμβαση; Του διευθυντού τις συμβάσεις, ποιος τις υπογράφει;».

Γ. Στεφανάκης: «Μόνο ο καλλιτεχνικός».

Ν. Ξυδάκης: «Κύριε Στεφανάκη, ο διευθυντής υπογράφει τις δικές του συμβάσεις από μόνος του και ως συμβαλλόμενος και ως θέατρο;».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι, μιλάμε για τον κ. Μετζικώφ τώρα».

Ν. Ξυδάκης: «Για τον κ. Μετζικώφ το ξέρω, για τις άλλες;»

Γ. Στεφανάκης: «Οι άλλες δυστυχώς...».

Δημοσιογράφος: Από τη στιγμή που η τρίτη σύμβαση του κ. Χατζάκη ήταν αμισθί...

Ν. Ξυδάκης: «Δεν προκύπτει σαφώς αυτό κ. Τριανταφυλλίδη, δεν είστε ενήμερος».

Δημοσιογράφος: Εγώ είμαι ενήμερος με βάση αυτά που βγαίνουν στην δημοσιότητα...

Ν. Ξυδάκης: «Στο αρχείο του λογιστηρίου υπάρχει σύμβαση με την οποία υπάρχει αμοιβή 17.000 για την ίδια παράσταση».

Γ. Στεφανάκης: «Εισέπραξε ποτέ; Το ρώτησα εγώ εκατό φορές, υπουργέ μου...».

Ν. Ξυδάκης: «Κύριε Στεφανάκη, μην παίζουμε τον παπά. Έχετε δει ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις; Μια που φαίνεται ότι πληρώνεται...».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι, δεν τις έχω δει».

Ν. Ξυδάκης: «Δεν τις έχετε δει; Τότε αποτύχατε να εποπτεύσετε. Στο αρχείο του λογιστηρίου υπάρχει σύμβαση με διαφορετική ημερομηνία και διαφορετικό υπογράφοντα, τον κ. Μανιώτη και αμοιβή 17.000 και υπάρχει άλλη σύμβαση με άλλη ημερομηνία και υπογραφή δική σας...».

Γ. Στεφανάκης: «Μας είπε ποτέ κανείς...».

Ν. Ξυδάκης: «Κοιτάξτε να δείτε, αν δεν μπορείτε να ελέγξετε, υπάρχει μια δυσκολία στην εκτέλεση του όλου σας εγχειρήματος...».

Δημοσιογράφος: Έχει γίνει εκταμίευση, κύριε Ξυδάκη;

Ν. Ξυδάκης: «Δεν ξέρω αν πήρε χρήματα, ξέρω ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις».

Γ. Στεφανάκης: «Όχι δεν πήρε».

Ν. Ξυδάκης: «Αυτό δεν το ξέρει κανείς. Δεν ξέρω εάν πήρε. Υπάρχει μια σύμβαση που...».

Γ. Στεφανάκης: «Η απόδειξη ότι έλαβε 200 ευρώ, η απόδειξη δεν θα υπήρχε; Θα ήμουν ο πρώτος εγώ που θα το κατήγγειλα».

Ν. Ξυδάκης: «Κύριε Στεφανάκη, το ερευνήσατε; Ερευνήσατε εάν υπάρχουν δύο συμβάσεις;».

Γ. Στεφανάκης: «Μα πού να το ξέρω εγώ ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις;».

Ν. Ξυδάκης: «Είναι λοιπόν υπό δικαστική έρευνα».

Δημοσιογράφος: Εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και τρεις μήνες, μαίνεται στα ΜΜΕ μια μάχη μεταξύ υμών...

Ν. Ξυδάκης: «Καμία μάχη, μην το θέτετε έτσι. Καμία μάχη».

Δημοσιογράφος: Έτσι έχει βγει. Και θέλω να σας πω ότι αυτό που λέτε αυτή την στιγμή...

Ν. Ξυδάκης: «Καμία μάχη δεν μαίνεται...».

Δημοσιογράφος: Αφήστε με να τελειώσω την φράση... Αυτό με την δεύτερη σύμβαση δεν το έχετε βγάλει στον αέρα...

Ν. Ξυδάκης: «Δουλειά μου δεν είναι να βγάζω στον αέρα αυτά τα πράγματα. Δουλειά μου είναι να διασφαλίζω την ομαλή λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου και τον παιδευτικό του ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Για τα υπόλοιπα είναι υπεύθυνη η διοικούσα...».

Δημοσιογράφος: Καταρχήν, επειδή πριν γίνετε υπουργός, ήσασταν δημοσιογράφος και έγκριτος δημοσιογράφος, σε μια μεγάλη εφημερίδα κ.λπ., μην μου λέτε ότι δεν είναι δουλειά μου να βγάζω πράγματα στη δημοσιότητα, γιατί η δημοσιότητα βγάζει πράγματα ακόμα και μόνη της και κάποια στιγμή, οφείλετε και εσείς να διαψεύδετε ή να μην διαψεύδετε πράγματα...

Γ. Στεφανάκης: «Μου έφερε εμένα κανένας μια σύμβαση με λεφτά;».

Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω κάτι τον κ. Ξυδάκη... Επειδή εδώ ακούμε ότι και ο κ. Στεφανάκης θα καταφύγει στο ΣτΕ και ο κ. Χατζάκης...

Ν. Ξυδάκης: «... Αν εσείς ερμηνεύετε τις προθέσεις του...».

Γ. Στεφανάκης: «Εγώ δεν έχω πάει στο ΣτΕ, ούτε έχω καταθέσει..., ούτε θέλω να εμπλέξω τα πράγματα. Εγώ θέλω να τα διευκολύνω, να τα ομαλοποιήσω και τα πράγματα να πάνε... Δεν έχω λόγους να αντιδικήσω με τον κ. Ξυδάκη. Με κανέναν. Πόσο μάλλον με τον κ. Λιβαθινό που εκτιμώ πολύ. Δεν έχω κανένα λόγο, απολύτως κανένα. Ουδέποτε στη ζωή μου υπερασπίστηκα. Αν μου είχε στείλει ο υπουργός αυτή τη σύμβαση θα διερευνούσα εάν υπάρχει απόδειξη 200 ευρώ. Δεν ήρθε».

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά πώς είναι δυνατόν ο διευθυντής του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου... Να υπάρχουν δύο συμβάσεις για ένα πράγμα; Δεν ξέρω τι γίνεται με αυτό που μου λέει εδώ ο κ. Ξυδάκης...

Ν. Ξυδάκης: «Να κάνατε ρεπορτάζ κ. Τριανταφυλλίδη. Προτού εκφράσετε τις απόψεις σας, να κάνετε και ρεπορτάζ και έρευνα για όλα τα θέματα και να διαβάζετε προσεκτικά τις ανακοινώσεις του υπουργείου, που είναι λιτές, λακωνικές και ακριβείς. Άλλο πράγμα η άποψη και άλλο το ρεπορτάζ και η έρευνα. Πρέπει να υπάρχουν και τα ντοκουμέντα, τα τεκμήρια. Όλα υπάρχουν, όλα. Αν διαβάζατε εφημερίδες, όλα υπάρχουν. Δεν υπάρχει κανένας χαρακτηρισμός για κανενός την προσωπικότητα και κανενός το έργο. Υπάρχουν μόνο γεγονότα και ο κ. Στεφανάκης το γνωρίζει πολύ καλά».

Γ. Στεφανάκης: «Δεν μου εστάλη εμένα ποτέ, ούτε σύμβαση, ούτε τίποτα. Ούτε το ήξερα, ούτε υπάρχει απόδειξη...».

Ν. Ξυδάκης: «Κύριε Στεφανάκη, δεν το ερευνήσατε».

Γ. Στεφανάκης: «Θα αμφισβητούσα εγώ; Το υπουργείο θα αμφισβητούσα εγώ; Ο άνθρωπος της νομιμότητας θέλω να...».

Ν. Ξυδάκης: «Να σας το πω πολύ απλά; Ζητήσαμε γραπτώς από το Δ.Σ. του Εθνικού τις συμβάσεις και συγκεκριμένες συμβάσεις, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και εσείς μου στείλατε συμβάσεις, εκ των οποίων η μια είχε διαφορετική ημερομηνία σύναψης και τη δική σας υπογραφή. Αυτό είναι προβληματικό».

Γ. Στεφανάκης: «Και πού ξέρω εγώ ότι υπάρχει και άλλη;».

Ν. Ξυδάκης: «Μα έλεγε τη σύμβαση της 4ης Μαΐου του 2014 και εσείς βρήκατε μια σύμβαση η οποία έλεγε για τις 20 Μαΐου. Μια διαφορετική σύμβαση. Δεν τα διαβάσατε προσεκτικά».

Γ. Στεφανάκης: «Η σύμβαση αυτή ήρθε και αυτή σας έστειλα, στην υπηρεσία».

Ν. Ξυδάκης: «Αλλά στο αρχείο του Εθνικού... Ποια υπηρεσία; Είναι πρωτοκολλημένες οι συμβάσεις; Στο αρχείο του Εθνικού υπάρχει κι άλλη σύμβαση, η οποία επισήμως και με υπογραφή μας δόθηκε».

Γ. Στεφανάκης: «Σας ρωτάω εγώ, η άλλη σύμβαση, πώς θα ελάμβαναν τα μέλη και ο πρόεδρος γνώση μιας συμβάσεως που από εσάς μάθαμε ότι υπάρχει;».

Ν. Ξυδάκης: «Κοιτάξτε, σύμφωνα με το νόμο εποπτεύετε τη σύννομη δράση του διευθυντού. Θα μπορούσατε να του ζητήσετε εξηγήσεις και να σας δώσει όλες τις συμβάσεις και την παλιά και την καινούργια, για να δούμε ποια ισχύει. Φαίνεται ότι δεν έγινε αυτός ο έλεγχος προσεκτικά και έχετε βρεθεί και εσείς εκτεθειμένος, διότι εγώ δεν σας προσάπτω τίποτα... ».

Δημοσιογράφος: Εάν μπορεί ο κύριος υπουργός να ξαναπάρει. Ο κ. Στεφανάκης είναι ακόμα στη γραμμή;

Γ. Στεφανάκης: «Σας ακούω, ναι. Ευχής έργον είναι, που παρενέβη ο υπουργός. Τα πράγματα πρέπει να λέγονται όπως πρέπει. Θα σας πω και κάτι... Δεν πέρασε ποτέ πρόεδρος στο Εθνικό, όχι επειδή το λέω για τον εαυτό μου...».

Δημοσιογράφος: Εσείς μιλάτε...

Γ. Στεφανάκης: «Δεν πέρασε ποτέ πρόεδρος από το Εθνικό, που να έκατσε τόσες ώρες να ασχοληθεί με τις οικονομικές υπηρεσίες και να βλέπει τις εκθέσεις των ορκωτών και τα πάντα. Δεν λέω τίποτα, γιατί ξέρετε ποιοι είναι οι προκάτοχοι... Ήταν και καλλιτέχνες οι άνθρωποι, δεν ξέρουν οικονομικά, ούτε νομικά. Θέλω να πω ότι ως προασπιστής της νομιμότητας, κοίταζα από κάθε πλευρά και από τα έγγραφα και τις υπηρεσίες. Αυτό που αναφέρθηκε ούτε το είχαμε υπόψη μας και δεν έχει καμία ισχύ εφόσον δεν εισέπραξε ο άνθρωπος τίποτα. Ακόμα και αν υπήρξε, που δεν μας το είπε ποτέ κανείς, ούτε το υπουργείο, υποβάλαμε τα ερωτήματα και από ό,τι ξέρω η υπηρεσία μετά είπε ότι δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ επ' αυτού. Συνεπώς δεν έχει καμία αξία. και τελειώνω εκεί. Εν πάση περιπτώσει, όπως είδατε κ. Τριανταφυλλίδη, το θέμα είναι να επιλύουμε σωστά τα θέματα. Ούτε να αντιδικούμε, ούτε...».

Δημοσιογράφος: Αντιδικούμε πάντα, όταν υπάρχει λόγος αντιδικίας...

Γ. Στεφανάκης: «Να αντιδικούμε με τον σωστό τρόπο κ.λπ. Ο κύριος υπουργός φυσικά όταν οι υπηρεσίες του είπαν ότι έχουμε διοικητικό δίκαιο, εγώ ως έχων την μεγάλη εμπειρία όλων αυτών των πραγμάτων, είτε έναν καθηγητή ρωτούσε, είτε έναν σύμβουλο Επικρατείας, είτε τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣτΕ, θα έλεγε ότι αυτό το πράγμα δεν είναι ισχυρό. Χωρίς να θέλω ούτε να μειώσω κανέναν, ούτε να προσβάλλω, ούτε να ακυρώσω. Τι θα κάνω, είναι άλλο αυτό».

Δημοσιογράφος: Θα προσφύγετε στο ΣτΕ ή οπουδήποτε αλλού;

Γ. Στεφανάκης: «Το θέμα το εξετάζω. Θα μιλήσω και με τα υπόλοιπα μέλη, γιατί δεν αφορά μόνο εμένα. Είναι μια πράξη η οποία αφορά τα μέλη του Δ.Σ. και εμένα. Εγώ λοιπόν λέω, για να τελειώσουμε και πιο ευχάριστα και πιο αισιόδοξα, ότι μέσα από τις κρίσεις, είτε του τομέα του πολιτισμού, είτε της παιδείας, της οικονομίας ή οτιδήποτε, η ευχή μου είναι να ενηλικιωθούμε και εν πάση περιπτώσει να ακούμε και την άλλη πλευρά και να μην είμαστε τόσο βιαστικοί».

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε, θέλετε να μας πείτε;

Γ. Στεφανάκης: «Σε ένα κράτος που κάνει καμιά φορά να βγάλει μια δικαστική απόφαση δύο χρόνια, το να περιμένει κανείς 4 και 10 μέρες, κάποιες διαδικασίες και απαντήσεις, δεν νομίζω ότι είναι και τέτοια δυσαρμονία και δημιουργεί παράπτωμα. Αυτό λέω».

Δημοσιογράφος: Εγώ βέβαια δεν ξέρω και θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. υπουργό, δυστυχώς έφυγε από την γραμμή, μιλούσε βέβαια ο άνθρωπος μισή ώρα, λογικό είναι, έχει και άλλες δουλειές... Εγώ είχα ζητήσει να παρέμβει, όπως και σε άλλες περιπτώσεις που είχα μιλήσει για το Εθνικό Θέατρο με ανθρώπους του Θεάτρου...

Γ. Στεφανάκης: «Προς τιμήν του που παρενέβη...».

Δημοσιογράφος: Εννοείται και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, τιμή μου και τιμή της εκπομπής είναι. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι υπάρχει κάτι που λέγεται τύπος, είναι και κάτι που λέγεται ουσία. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι έχει δίκιο και ότι υπήρξαν παρατυπίες, αλλά με 2,5 - 3 εκατομμύρια περισσευούμενα στο ταμείο του Εθνικού και με δεδομένο ότι το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι εκταμιεύει 3 εκατομμύρια ευρώ, για να καλυφθούν τα χρέη του κρατικού Βορείου Ελλάδος προς τους εργαζομένους και το ΙΚΑ, νομίζω ότι πρέπει να το σκεφτείς λίγο...

Γ. Στεφανάκης: «Εάν η παρατυπία είναι ότι ασθενεί ένας σκηνοθέτης και τον αντικαθιστώ εγώ, για να μην χάσουμε ένα έργο και επ' αυτού υπήρχε μια πρώτη σύμβαση, η οποία μπορεί να είναι ένα αντίγραφο μιας παλιάς και τίποτα άλλο. Αυτές, όπως ξέρετε, είναι computerised και βγαίνουν όπως...».

Δημοσιογράφος: Ναι, όπως είπατε βέβαια δεν είναι και σωστό να υπάρχουν δύο συμβάσεις, που η μια λέει ότι "πληρώνομαι" και η άλλη ότι "δεν πληρώνομαι"...

Γ. Στεφανάκης: «Μα και η άλλη που λέει πληρώνομαι δεν έχει καμία ισχύ και δεν έχει πληρωθεί ποτέ και γι' αυτό δεν μου την έφερε και κανένας. Ήταν λέει στο αρχείο. Ε, κάποιος έφτιαξε μια πρώτη σύμβαση, η οποία δεν ήταν ισχυρή και έμεινε στο αρχείο. Γιατί δεν την έφεραν λοιπόν; Δεύτερον, εάν είχε πληρωθεί -όχι να είχε πληρωθεί η σύμβαση και ένα πεντακοσάρικο να είχαμε δώσει- θα είχε γίνει σημαία και ο κ. Χατζάκης θα είχε πάει σπίτι του. Συνεπώς, δεν υπήρξε. Σκέφτεστε να υπήρχε αποδεικτικό στοιχείο, να μου έστελνε εμένα το υπουργείο μια τέτοια σύμβαση με 17.500 και προκαταβολή 1.000, μέσα στην ίδια χρονιά, που ο νόμος είναι σαφέστατος και απαγορεύει την τρίτη σύμβαση, εγώ θα έλεγα αυτού δεν πειράζει; Για όνομα του θεού. Δεν ήρθε ποτέ και αυτή που ήρθε είναι με μηδέν. Λοιπόν, από εκεί και πέρα... Και όχι μόνο. Η υπηρεσία έστειλε πρόσθετο έγγραφο μετά από το αίτημα του κου Χατζάκη ότι δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ γι' αυτό. Όταν η ίδια η οικονομική υπηρεσία λέει ότι δεν πήρε ένα ευρώ, θα πούμε εμείς ότι στο αρχείο υπάρχει μια σύμβαση που κανείς δεν ξέρει εάν πήρε; Με συγχωρείτε δηλαδή... Εύχομαι να ενηλικιωθούμε γενικότερα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
ξυδάκης, ξυδάκης, αθηνα, θεατρο, ελλαδα, διαυγεια, ΕΡΤ, rex, νέα, κας, προυπολογισμος, δραχμη, μμε, ρωτήσω, τεκμηρια, μαΐου, δραση, ισχύ, ικα, εφημεριδες, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, η ζωη ειναι ωραια, κοινωνια, ημερομήνια, βγαινουν, το θεμα, βημα, γνωμη, γνωση, δουλεια, εθνικη, εθνικο θεατρο, ευχες, θεμα, μμε, πιεση, σημερινη, τηλεφωνο, το βημα, υπουργειο πολιτισμου, ωρα, αθλητισμος, ανθρωπος, απλα, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, γραμμα, δεδομενο, δεοντολογια, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, εγγραφα, εγγραφο, ευκαιρια, ευρω, ειλικρινα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκθεσεις, ελλειψη, εμμονη, εννοειτε, εξοδα, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ερευνα, ευθυνη, εφυγε, εφημεριδα, ζωη, ζωη μου, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, ηθικο, κας, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κυριε, λαθη, λειτουργια, λογο, μαΐου, μυγα, μηνες, μηδεν, μπορειτε, νικη, ξερετε, παντα, ονομα, ουσια, πινακες, υπογραφη, ρολο, ρωτήσω, σελιδες, συγνωμη, συζητησουμε, σολων, σπιτι, σχολειο, σωματειο, τιμη, τυπος, τι ειναι, τριτη, ισχύ, φυσικα, φορα, χρημα, χρωμα, κωνσταντινος, ωρες, δικαιωμα, δικιο, δουλειες, ερχομαστε, εθνικο, γινετε, υπουργειο, κειμενα, κωνσταντινου, rex, σημαια, σωστο, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα