Ο Γ. Στεργίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου, μίλησε στις 5/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων:

«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μια διαφορετική λογική στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων. Μέχρι σήμερα, η λογική που επικρατούσε σε όλο το δημόσιο σύστημα αδειοδότησης ήταν ότι ο πολίτης θεωρείται ότι μάλλον προσπαθεί να κάνει κακό, άρα, θα πρέπει να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πριν ξεκινήσει την επενδυτική του δραστηριότητα, για
να αποδείξει ότι στο μέλλον δεν θα παραβιάσει την κείμενη νομοθεσία. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική αλλαγή. Ο πολίτης πλέον με μια δήλωση αυτοσυμμόρφωσης, θα δεσμεύεται και θα παίρνει την ευθύνη των πράξεων του, ότι πληροί το αδειοδοτικό πλαίσιο. Στη συνέχεια, θα υπάρχει ένα μηχανισμός ελέγχου της λειτουργίας της επιχείρησης. Άρα, λοιπόν, δεν θα ελέγχουμε δικαιολογητικά, θα ελέγχουμε την λειτουργία της επιχείρησης. Η τρίτη τομή του πλαισίου έχει να κάνει με το πώς θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις. Θα δημιουργηθεί ένας φορέας πιστοποίησης των ελεγκτών. Οι ελεγκτές θα μπορούν να είναι είτε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα μηχανικοί, είτε ακόμα και νομικά πρόσωπα. Θα περνούν από μια συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης και στη συνέχεια το στενό κράτος θα ελέγχει αν αυτοί οι ελεγκτές κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Δημοσιογράφος: Πόσο ταχύτερα θα γίνεται λοιπόν η αδειοδότηση;

Γ. Στεργίου: «Δεν μπορώ να σας πω ακόμα ότι θα γίνεται στο 1/10 του χρόνου που χρειαζόταν στο παρελθόν. Μπορεί τελικά να εκμηδενίζεται ο χρόνος. Αντιλαμβάνεστε ότι, όταν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον επιχειρηματία με μια δήλωση αυτοσυμμόρφωσης να λειτουργήσει, στην ουσία δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση... Ο έλεγχος θα είναι γρήγορος και διαφανής και ταυτόχρονα θα περιοριστούν δραματικά τα όποια φαινόμενα διαφθοράς».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η πρόθεση του υπουργείου είναι στο τέλος του 2013 να παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο. Εν συνεχεία, αναμένεται να ψηφιστεί και μέσα στο 2014 μας περιμένει πολλή δουλειά, ώστε αυτό το πλαίσιο να πάρει σάρκα και οστά και να ανατρέψει την αρνητική εικόνα της χώρας μας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα