Ο Γ. Τραγάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Τραγάκης, μίλησε στις 19/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τον Ε. Βενιζέλο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου:

«Η μου πολιτική θέση είναι ότι πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ένα φτηνό επικοινωνιακό κόλπο,
προσπαθώντας να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από το κείμενο των 53 που θέτει σε αμφισβήτηση όλη σχεδόν την ηγεσία και την ηγετική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και γίνεται προσπάθεια να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από την κεντρική επιτροπή και την εκτελεστική γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που γίνεται αυτό και το επόμενο διήμερο. Καταντά γραφικό. Να σας πω γιατί; Καθημερινά, υπάρχουν δεκάδες μηνύσεις πολιτών. Για παράδειγμα, ένας απόστρατος που έχει υποβάλει μήνυση για εσχάτη προδοσία εναντίων όλων των πρωθυπουργών και εναντίον του υπουργικού συμβουλίου. Ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να τη στείλει. Τώρα όμως εστάλη κάτι, το οποίο έχει ήδη κριθεί. Δηλαδή, τον Δεκέμβριο, όταν συζητήθηκε το θέμα της Βουλής και με μεγάλη πλειοψηφία απερρίφθη η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αντιλαμβάνεστε ότι επανέρχεται ένα θέμα με μόνο στοιχείο τα πρακτικά της Βουλής. Δηλαδή, έστειλαν τα πρακτικά της Βουλής στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον εισαγγελέα διαφθοράς και εκείνος, ως όφειλε -αφού μέσα στα πρακτικά αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα-, τα έστειλε στη Βουλή. Από εκεί και πέρα το θέμα, εάν οι κύριοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήθελαν, πράγματι, να το θέσουν σε επόμενη συζήτηση, μπορούσαν από το Δεκέμβριο και μετά, μέχρι τώρα, να είχαν υποβάλει νέα πρόταση για προανακριτική, δηλαδή, διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με νέα στοιχεία. Δεν υπάρχουν νέα στοιχεία. Τα στοιχεία είναι μόνο αυτά τα οποία αναφέρονται στα πρακτικά της Βουλής. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, το ότι έκλεισε η Βουλή... Η Βουλή θα έκλεινε ούτως ή άλλως ή την προηγούμενη ή αυτή την εβδομάδα. Είδαμε ότι και αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, το κοινοβουλευτικό έργο, η νομοθετική εργασία θα μπορούσε να περίμενε άλλη μία εβδομάδα. Δεν σημαίνει αυτό, το ότι έκλεισε η Βουλή, ότι έγινε για να υπάρξει παραγραφή. Το θέμα έχει κριθεί. Όφειλαν μέσα σ' ένα εξάμηνο που έχει περάσει από τότε -εξήμισι μήνες για την ακρίβεια- που είχε πρωτοσυζητηθεί το θέμα στη Βουλή, να το είχαν επαναφέρει. Άρα, το χαρακτηρίζω φθηνό επικοινωνιακό κόλπο».

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά τον κυβερνητικό εταίρο, προσέξαμε χτες την αντίδραση του ΠαΣοΚ κυρίως σε αυτά τα οποία συζήτησαν στελέχη του με δημοσιογράφους, ότι υπάρχει μία αναφορά κατά της αντιεισαγγελέως, της κας Παπανδρέου, η οποία διαβίβασε το έγγραφο. Μάλιστα ειπώθηκε ότι το ΠαΣοΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει και μία αναφορά προς την κα Γκουτζαμάνη, προκειμένου να υπάρξει έρευνα -πιθανόν- πειθαρχική. Δεν είναι εξαιρετικά τραβηγμένο;

Γ. Τραγάκης: «Εγώ δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Τη θεωρώ πραγματικά λίγο τραβηγμένη. Το θέμα όφειλε να σταλεί.Βέβαια, εκείνο για το οποίο ελέγχεται η αρμόδια αντιεισαγγελέας, την οποία αναφέρατε, είναι ότι δεν είχε γίνει προκαταρκτική εξέταση. Γιατί στο έγγραφό της αναφέρει, μετά από προκαταρκτική εξέταση. Δεν έγινε, γιατί δεν μπορούσε να γίνει. Επομένως, η απάντηση της εισαγγελέως είναι ότι ήταν στο τυπικό έγγραφό. Δεν υπάρχουν τυπικά έγγραφα. Όταν στέλνεται κάτι στη Βουλή, πρέπει να στέλνεται ακριβώς και να αναφέρει συγκεκριμένα πράγματα. Άρα, αυτό δεν έπρεπε να υπάρχει μέσα στην εισαγγελική παραγγελία... Νομίζω ότι έχει κλείσει το θέμα. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και στην εκτελεστική γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, διότι ο αριθμός των 53, μεταξύ των οποίων είναι και δέκα βουλευτές, δεν είναι ένας μη αξιολογήσιμος αριθμός. Είναι αξιολογήσιμος. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα και το εσωκομματικό πρόβλημα από ό,τι φαίνεται αυτή τη φορά, δεν προέρχεται από την αριστερή πλατφόρμα και μόνο. Προέρχεται ακόμα και από τους πασοκογενείς, προέρχεται ακόμα και από τους προεδρικούς, που σημαίνει ότι υπάρχει μία έντονη αναστάτωση εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το τι έγινε για την προεκλογική περίοδο και ποια πολιτική ακολουθείται -η πολιτική των συμμαχιών- μετά από τις ευρωεκλογές ή και μετά από τις εθνικές εκλογές».

Δημοσιογράφος: Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μία σειρά από στελέχη -κυρίως του ΠαΣοΚ- να αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική, την οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν. Αναφέρω κορυφαίο παράδειγμα τον κ. Λοβέρδο, αλλά και χτες και τον κ. Κουκουλόπουλο. Τελικά μήπως η κυβέρνηση είναι λίγο θύμα της προεκλογικής ρητορικής της, "σκίσαμε τα μνημόνια, φεύγει η τρόικα, τελείωσαν όλα αυτά";

Γ. Τραγάκης: «Η πρώτη μου γενική παρατήρηση είναι ότι η κυβέρνηση είναι ενιαία, έχει μία φωνή και μία γραμμή, η οποία χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Η δεύτερη παρατήρησή μου πάνω σε αυτό το θέμα είναι από ορισμένοι από εμάς θέλουμε να φανούμε περισσότερο αρεστοί για ψηφοθηρικούς λόγους -να το πω ευθέως πλέον- και θέλουμε να φανούμε περισσότερο φιλολαϊκοί. Αυτό νομίζω ότι πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης. Θα πρέπει ν' αντιληφθούμε όλοι ότι υπάρχουν ορισμένες υποχρεώσεις, οι οποίες είναι διαχρονικές, δηλαδή είναι συνέχεια, γιατί η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Δεν σημαίνει ότι όταν αλλάζει ένας υπουργός, πρέπει να αλλάζει και η πολιτική. Μπορεί να αλλάξει η μεθόδευση και η πρακτική, αλλά όχι η πολιτική. Η πολιτική είναι ενιαία. Και θα προέτρεπα πράγματι τα στελέχη του ΠαΣοΚ να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις δηλώσεις τους, διότι πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη κορυφή, δημιουργούν οι ίδιοι πρόβλημα, διότι, οι φωνές διαμαρτυρίας, τις οποίες μου είπατε, προέρχονται μόνο από το ΠαΣοΚ. Δεν άκουσα υπουργό προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία, καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διετίας να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα».

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενδεχομένως είναι μία πολιτική, την οποία καθόρισε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όταν είπε πρόσφατα στη συνάντησή του με τα κυβερνητικά στελέχη του ΠαΣοΚ, ότι "πρέπει να είναι απολύτως διακριτό ότι είμαστε άλλο κόμμα".

Γ. Τραγάκης: «Το ότι είναι διακριτό σαν κόμμα, είναι λογικό. Διότι κάθε κόμμα έχει τη δική του φιλοσοφία και τη δική του ιδεολογία. Αλλά, η κυβέρνηση είναι ενιαία και θα το τονίσω για μία ακόμα φορά. Όλες αυτές οι διαφορετικές φωνές μόνο κακό μπορούν να κάνουν».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή:

«Το τονίζω ξανά, το έχω τονίσει κατ' επανάληψη σε προηγούμενες αναφορές σχετικά με αυτό το θέμα, εδώ και αρκετό καιρό, ότι η σημερινή Βουλή είναι η μόνη Βουλή, η οποία μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι έτσι οι συσχετισμοί των δυνάμεων, ώστε το μαγικό νούμερο, το οποίο επιδιώκει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το 121... Μιλάμε όλοι για το 180, δεν μιλάει κανείς για το 121, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ κοντά στο 180, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με τους 71 βουλευτές είναι πολύ μακριά από το 121, το οποίο είναι πηγαίο για να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο συσχετισμός δυνάμεων, όπως είναι αυτή τη στιγμή, αυτής της Βουλής είναι ο συσχετισμός που εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επόμενη Βουλή, όποιο και αν είναι πρώτο κόμμα, πιστέψτε με, επειδή πιστεύω ότι δεν θα είναι 8κομματική -θα έχει λιγότερα και πιο διακριτά κόμματα-, θα είναι πολύ πιο δύσκολος ο ρόλος της να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας κοινής αποδοχής... Το να μιλάμε για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να γνωρίζουμε συγκεκριμένα τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πρόωρο. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο υποψήφιος από της κυβερνητική πλευρά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σας λέω όμως ότι πρέπει να είναι μία προσωπικότητα που θα καταφέρει να συγκεντρώσει ψήφους εντός του κοινοβουλίου, εντός των βουλευτών δηλαδή και από τη δεξιά πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από την αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι, οι μόνες αντιδράσεις για την εκλογή Προέδρου, για το 121, εκτός από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είναι η σταθερή θέση του ΚΚΕ, η οποία θα τονίσω είναι ΣΕΒΑΣΤΗ -το βάζω με κεφαλαία για να υποδείξω ότι το κόμμα αυτό είναι συνεπές σε όλες του τις εκδηλώσεις και σε όλες του τις θέσεις, έχουν πει ότι δεν ψηφίζουμε εμείς πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρα είναι συνεπές- και η Χρυσή Αυγή. Εφόσον λοιπόν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέλει να συνεταιριστεί με τη Χρυσή Αυγή για τη μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ας το κάνει. Τον μαγικό αριθμό όμως του 121 που θα πρέπει να έχει, δεν θα τον αποκτήσει ποτέ. Ο λόγος είναι, ότι αρκετοί ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές, που έχουν κάνει την κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών όπως λέγονται, είναι εκείνοι οι οποίοι θα δώσουν -πιστεύω σχεδόν σύσσωμοι, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων-, την ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι ευνόητος. Δεν επιθυμούν και οι ίδιοι πρόωρες εκλογές, γιατί είναι αβέβαιο το πολιτικό τους μέλλον. Το ίδιο συμβαίνει και με μία μερίδα βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δεν ξέρω ποια στάση θα κρατήσει η Δημοκρατική Αριστερά. Εξαρτάται από την επιλογή και την υπόδειξη του προσώπου του προέδρου της Δημοκρατίας...».

Δημοσιογράφος: Θα επιθυμούσατε έναν Πρόεδρο όπως ο Φώτης Κουβέλης ή θα θέλατε έναν Πρόεδρο όπως ο πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής;

Γ. Τραγάκης: «Τη σύγκριση των προσώπων εγώ θα την χαρακτηρίσω ανόμοια. Δεν λέω μόνο για τα πολιτικά χαρακτηριστικά, που είναι εξ' αρχής δεδομένα, μιλάω και για τις προσωπικότητες. Επομένως, ευχής έργο θα ήταν εάν ο πρώην πρωθυπουργός -που δεν ξέρουμε τις προθέσεις του- ήθελε να επιδιώξει να είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ήταν βέβαια μία πολύ πολύ καλή υποψηφιότητα. Καλή υποψηφιότητα θα ήταν επίσης -με το δεδομένο των ισορροπιών- και ο κ. Κουβέλης, τον οποίο αναφέρατε, αλλά και άλλα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν φανεί ακόμα και δεν έχουν γραφτεί και τα οποία θα είναι η τελική επιλογή της κυβέρνησης, ώστε να είναι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώτον καλός για τον τόπο, δεύτερον συναινετικός και τρίτον θα είναι εκείνος, ο οποίος θα μπορέσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και κάποιο άλλο όνομα, το οποίο ακούτε και δεν το έχουμε ακούσει εμείς;

Γ. Τραγάκης: «Υπάρχουν και άλλα ονόματα πράγματι. Δεν θα μπορούσα να πω. Δεν είμαι σε θέση να πω».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα