Ο Κ. Μιχάλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μίλησε στις 3/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στις μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει, στην απλοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία  και σε καταργήσεις δημοσίων φορέων.

Δημοσιογράφος: Με ή χωρίς απομάκρυνση

προσωπικού;

Κ. Μίχαλος: «Έχω ταχθεί -εδώ και δύο χρόνια-, υπέρ του παγώματος των απολύσεων για μια επταετία στον δημόσιο τομέα, διότι βάσει έρευνας που είχαμε κάνει, αποδείξαμε ότι θα υπήρχε μείωση από συντάξεις και αποχωρήσεις, στην πενταετία, της τάξεως του 27%. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο και μέσω μετατάξεων τότε, μετακινήσεων σήμερα, θα μπορούμε να ενισχύσουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίες θα έχουν ανταποδοτικό όφελος. Αναφέρομαι στην πρόταση που έχουμε κάνει για τη σύσταση του Ειδικού Σώματος Παρεμπορίου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες σήμερα και υπολειτουργούν».

Δημοσιογράφος: Έχει γίνει μια επιτροπή από τον κ. Χατζηδάκη...

Κ. Μίχαλος: «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Ένας θάλαμος επιχειρήσεων -όπως τον έχει ονομάσει ο υπουργός-, ο οποίος δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Αν δεν προχωρήσουμε στην σύσταση Σώματος Δίωξης, ώστε να μην υπάρχει αυτή η συναρμοδιότητα -που συνεχίζεται με το σημερινό καθεστώς- και είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορούν να γίνουν οι έλεγχοι και οι έρευνες, που απαιτούνται, προκειμένου να πάμε στη ρίζα του κακού,πολύ φοβάμαι ότι ο ένας θα κοροϊδεύει τον άλλο...».

Και πρόσθεσε: «Τους τελευταίους είκοσι μήνες είχαμε 68.000 λουκέτα. Αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει αλλαγή στην οικονομική πολιτική, αν δεν έχει αποκατασταθεί το θέμα της ρευστότητας, κινδυνεύουμε να έχουμε άλλα 36.000 λουκέτα...
Οι υγιείς επιχειρήσεις σήμερα, που δεν είναι εκτεθειμένες, όχι μόνο σε υπερδανεισμό, αλλά σε απλό δανεισμό, λόγω έλλειψης κεφαλαίων κίνησης αδυνατούν να λειτουργήσουν για τις καθημερινές τους ανάγκες...».

Και συνέχισε: «Δεν είναι πρόβλημα το μισθολογικό κόστος. Το μη μισθολογικό κόστος βεβαίως και είναι. Να το συζητήσουμε, να βρούμε λύσεις. Γίνεται συχνά - πυκνά αναφορά στο εργασιακό κόστος και την προσέλκυση επενδύσεων. Στη Βουλγαρία, όταν μειώθηκε ο κατώτατος μισθός στα 240 ευρώ, υπήρξε  προσδοκία για  μεγάλη εισροή ξένων επενδύσεων. Αυτό όμως δεν  επαληθεύτηκε , διότι όταν μια μεγάλη εταιρία αποφασίσει να εγκατασταθεί σε μια χώρα, το πρώτο  που θα κοιτάξει είναι από την παραγωγή του όποιου προϊόντος στη συγκεκριμένη αγορά, να μπορεί να διαθέσει τουλάχιστον το 60% με  70%  της παραγωγής στην εσωτερική αγορά. Και το υπόλοιπο 30% - 40% να το εξάγει. Όταν όμως υπάρχουν τόσο χαμηλοί μισθοί, η κατανάλωση στην οικονομία είναι εξαιρετικά μικρή, δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε αυτή την επένδυση. Άρα μην συζητάμε για χαμηλούς μισθούς, δεν είναι αυτή η λύση του προβλήματος».

Δημοσιογράφ
Keywords
Τυχαία Θέματα