Ο Κ. Μητσοτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Είχαμε την ομολογία - αυτοκριτική του ΔΝΤ στην έκθεσή του, από τον κ. Τόμσεν, την κα Λαγκάρντ και τον κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ., ότι η συνταγή και οι πολλαπλασιαστές ήταν λάθος. Και όμως, η ίδια συνταγή που ήταν λάθος και έφερε αυτά τα άθλια αποτελέσματα, όπως οι ίδιοι είπαν σχεδόν, εξακολουθεί να υποστηρίζεται, να εφαρμόζεται και να συστήνεται μετά

πάθους. Τι γίνεται;

Κ. Μητσοτάκης: «Υπάρχει πράγματι μια λογική αντίφαση σε αυτό το οποίο λέτε. Διότι, επί της ουσίας, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε με αρκετή καθυστέρηση αυτό το οποίο οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό. Ότι δηλαδή η συνταγή της πολύ απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής, της δραστικής αύξησης των φόρων, βυθίζει την οικονομία σε μια πιο βαθιά ύφεση, με αποτέλεσμα και τα έσοδα να υστερούν, να ακολουθούν καινούριοι φόροι και να παίζουμε σε αυτόν το φαύλο κύκλο από τον οποίο δε φαίνεται να μπορούμε να βγούμε».

Και πρόσθεσε: «Το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε στην Ελλάδα, σε συνεννόηση με τους πιστωτές μας, είναι αν οι διαρθρωτικές αλλαγές από μόνες τους είναι ικανές να βγάλουν τη χώρα από αυτόν τον υφεσιακό κύκλο. Αυτή είναι η κλασσική θεωρία, η οποία λέει ότι πρέπει να πάρει μπρος η οικονομία, πρέπει να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Το ερώτημα είναι αν αυτό το οποίο είναι αναγκαίο, αποτελεί και ικανή συνθήκη για την έξοδο από το φαύλο κύκλο. Εκτιμώ και το λέω εδώ και πολύ καιρό, ότι θα χρειαστεί στα πλαίσια της καινούριας φορολογικής μεταρρύθμισης που δρομολογείται, να ξανασυζητήσουμε ανοιχτά με τους πιστωτές μας, το ύψος των φορολογικών συντελεστών, ειδικά αυτών για την ακίνητη περιουσία... Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Τώρα που η κυβέρνηση έχει καταφέρει και έχει κερδίσει το στοίχημα της διεθνούς αξιοπιστίας, εμμένοντας και εφαρμόζοντας εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες γινόταν πολύς λόγος στο παρελθόν. Νομίζω ότι τώρα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα έχουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία και διαπραγματευτική δύναμη να συζητήσουμε ειδικά τα ζητήματα της φορολογίας...».

Δημοσιογράφος: Θέλω να σας θέσω υπόψη μια πρόταση η οποία έγινε από τον κ. Λοβέρδο χθες και η οποία λέει να βγούμε τώρα από το ΔΝΤ.

Κ. Μητσοτάκης: «Προφανώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Το ΔΝΤ, τον τελευταίο χρόνο, ήταν πιο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάνει μια αυτοκριτική, την οποία η Ευρώπη ακόμα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει. Στην ουσία λέει στους Ευρωπαίους συνολικά και στους Γερμανούς "Βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας στη λιτότητα"... Το ΔΝΤ υπήρξε και εξακολουθεί να είναι υπέρμαχος ενός πιο γενναίου "κουρέματος". Ο κ. Λοβέρδος μου φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου όταν θέτει την ευθύνη αυτή την στιγμή στο Ταμείο, το οποίο είναι πιο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα από ότι είναι τουλάχιστον η Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη».

* Για την επίταξη των εργαζομένων του μετρό:

«Δεν αισθάνθηκα ευτυχής, με την έννοια ότι δεν μου αρέσει τα πράγματα να φτάνουν στα άκρα. Πλην όμως τονίζω, ότι εκεί που είχαμε φτάσει, όταν εξαντλήθηκαν τα χρονικά περιθώρια του διαλόγου, αυτή η αντιμετώπιση ήταν απολύτως απαραίτητη και την στηρίζω πολιτικά... Σε αυτή τη λογική, πιστεύω ότι αυτό είναι μια παρότρυνση για τον επόμενο γύρο αυτής της σύγκρουσης, προς εκείνους τους συνδικαλιστές οι οποίοι δεν υιοθετούν τις πιο ακραίες φωνές, ότι με αυτόν τον τρόπο, με την ακραία στάση, τελικά το πάνω χέρι θα το έχει η κυβέρνηση... Εν όψει επόμενων τέτοιων συγκρούσεων, είναι καλό κάποια στιγμή και στο συνδικαλιστικό χώρο, να επικρατήσουν πιο ήπιες φωνές, γιατί μπορούν να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης, όταν δεν εμμένουν σε ακραίες τακτικές οι οποίες δεν εξασφαλίζουν και τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Δημοσιογράφος: Πάντως επειδή είστε και λάτρης του δόγματος καταδίκης της βίας απ' όπου και αν προέρχεται, θα συμφωνήσετε ότι είναι μια μορφή βίας η επίταξη.

Κ. Μητσοτάκης: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, το μονοπώλιο της βίας το ασκεί το κράτος. Δεν είπα ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βία. Η αστυνομία μπορεί να ασκήσει βία, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Το μονοπώλιο της βίας το έχει όμως το κράτος. Άρα, ας μην μπούμε σε αυτή τη φιλοσοφική συζήτηση. Το κράτος μερικές φορές αναγκάζεται να ασκήσει βία και βάση του συντάγματος, έχει το μονοπώλιο στη βία. Έτσι λειτουργούν όλες οι συντεταγμένες πολιτείες. Το χρέος της πολιτείας είναι να περιορίζει στο ελάχιστο τις περιπτώσεις εκείνες που αυτό είναι απαραίτητο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα