Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

O βουλευτής και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Βούτσης, μίλησε στις 29/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη δήλωση Γ. Δραγασάκη περί απόσυρσης του χρέους:

«Αυτή είναι θέση μας και την αναφέρει στη συνέντευξή του ο Γ. Δραγασάκης, περί διαγραφής του μεγαλύτερου, μεγάλου, μέρους του χρέους. Από εκεί και πέρα, αναζητούμε και εμείς
τρόπους και επιπλέον μεθόδους, που να βρίσκονται πλησιέστερα και στην εν εξελίξει συζήτηση, τώρα, στην Ευρώπη, ώστε να ενισχυθεί αυτή η άποψη. Δηλαδή, πέραν της άμεσης διαγραφής -η οποία θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει σε ευρωπαϊκή κλίμακα και μέσω μιας διάσκεψης κ.λπ.-, προφανώς υπάρχουν και τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, όπως λόγου χάρη μια ανάσα για τα ελλείμματα, αν δεν συνυπολογίζονται ετησίως τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ή οι κοινωνικές δαπάνες. Είναι πολλές οι εναλλακτικές. Όπως και το να προχωρήσει η τραπεζική ένωση -με έναν διαφορετικό βέβαια τρόπο- και να μπορούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τα χρήματα που έχουν δοθεί εκεί, να περάσουν στον κοινό, αλληλέγγυο, κορβανά. Εκεί εντάσσεται η ιδέα που ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης και η οποία αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ένα ποσοστό των χρεών των κρατών, να παρακρατούνται μέσω κοινών συμφωνιών, ώστε να μην είναι απαιτητοί αυτοί οι τίτλοι και να υπάρχει ελάφρυνση ενός μέρους του χρέους. Είναι επιπλέον μέθοδοι οι οποίες μπορούν να συνυπολογιστούν, προκειμένου να απομειώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Εάν δείτε και την απάντηση, το εντάσσει εκεί (σ.σ. ο Γ. Δραγασάκης δεν αποκλίνει της βασικής θέσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περί απόσυρσης του χρέους που είναι το κούρεμα)».

* Για την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων: "Ναι, αλλά για μικρό μέρος του χρέους":

«Να προσθέσω κάτι, το οποίο έχει αναφέρει ο κ Σταθάκης για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρέους και της μείωσης των επιτοκίων, κάτι που αναζητά και η κυβέρνηση. Και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς βεβαίως να μπούμε σε μία διαδικασία -και γι' αυτό διαφωνούμε πλήρως με τη κυβέρνηση-, αποπληρωμής σε 50 ή 70 χρόνια, χρεώνοντας τις επόμενες γενιές. Δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα να υπάρχει ένας τέτοιος έλεγχος και ποδηγεσία της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να γίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου, αλλά για μικρό μέρος του χρέους -όχι για όλο το ποσό-, ούτως ώστε να συναθροιστεί και αυτό στις ελαφρύνσεις του χρέους. Αν γίνει κάτι τέτοιο για όλο το ποσό του χρέους, θα οδηγηθούμε επί της ουσίας σε διαδοχικά μνημόνια...
Αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε μόνον ως επιπρόσθετα, ως συμπληρωματικά, μιας βασικής θέσης, η οποία λέει ότι ξεκινάμε από πολύ μικρότερο χρέος. Διαφορετικά, δεν γίνεται τίποτα...».

Δημοσιογράφος: Όσο τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν διεύρυνση της διαφοράς, θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς ότι -ενδεχομένως-, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προχωρά σε περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεών του και μπαίνει πλέον στο στάδιο της βίαιης ωρίμανσης, για να χρησιμοποιήσω μία έκραση του Γιάννη Δραγασάκη;

Ν. Βούτσης: «Σε αυτό έχουμε μπει έτσι και αλλιώς, εδώ και μία διετία. Είχαμε πει, όμως, ότι βρισκόμαστε ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά. Έχει συμβεί, όμως, κάτι που καθιστά τώρα πιο ρεαλιστικές και πειστικότερες τις προτάσεις μας. Το κλίμα στην Ευρώπη, λόγω των αδιεξόδων των πολιτικών που προήλθαν και από την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικονομικής αρχιτεκτονικής, σιγά - σιγά αλλάζει. Με τα δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Γιούνκερ, με τα άλλα δισ. που υποσχέθηκε ο Ντράγκι για τις τράπεζες και που "τσίμπησαν" τα πρώτα 5 δις. Με τη συζήτηση περί ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Όλα αυτά δεν υπήρχαν προ ενός ή δύο ετών. Με αυτή την έννοια, βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο στάδιο από πλευράς γενικών συνθηκών. Μπορεί ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων να μην έχει αλλάξει -όπως θα θέλαμε εμείς-, δηλαδή να μην έχουν γίνει τα πράγματα όπως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα του νότου, η κατάσταση να έχει βελτιωθεί μόνο οριακά, αλλά έχει βελτιωθεί κατά πολύ ο συσχετισμός στον δημόσιο χώρο, στο δημόσιο λόγο, στη συζήτηση που διεξάγεται για τα οικονομικά. Αυτές οι απόψεις, πριν από ένα ή δύο χρόνια, ήταν σχεδόν παράνομες... Τώρα είναι αυτά που συζητά όλος ο κόσμος. Υπάρχει, δηλαδή, ακροατήριο και αυτό μας έχει κάνει πιο αισιόδοξους».

* "Δεν θα ρίξουμε νερό στο κρασί μας":

«Ο ρεαλισμός θα βοηθήσει πολύ στην επίτευξη των βασικών μας στόχων και σε αυτό θα είμαστε αμετακίνητοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξουμε νερό στο κρασί μας. Λέμε σε όλους τους τόνους, ότι η προτεραιότητα του ανθρωπιστικού πυλώνα που είναι ο νούμερο ένα στόχος βάσει αυτών που είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια συζήτηση που θα μας λένε, "είστε καλά παιδιά, αλλά να συνεχίσουν να φεύγουν τα καλύτερα μυαλά και να αυτοκτονούν 50άρηδες". Αυτό έχει τελειώσει για την χώρα».

* "Αφήγημα που έχει φτιαχτεί στον αέρα από τον Σαμαρά, η έξοδος από το ΔΝΤ και η παραμονή στις αγορές":

Δημοσιογράφος: Αποτελεί θετική προοπτική το ενδεχόμενο εξόδου από το ΔΝΤ ως το τέλος του έτους -οπότε και ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα- και εξόδου στις αγορές, για την εγχώρια ρευστότητα;

Ν. Βούτσης: «Εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα αφήγημα, το οποίο έχει φτιαχτεί κυριολεκτικά στον αέρα από τον πρωθυπουργό και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Η πραγματική οικονομία λειτουργεί διαφορετικά, τα πραγματικά ελλείμματα είναι διαφορετικά και οι πραγματικές επιπτώσεις στην κοινωνία είναι και αυτές διαφορετικές. Τα πράγματα θα έρθουν και έρχονται διαφορετικά. Άλλωστε, κανείς δεν είπε πώς θα καλυφθούν αυτά που θα λείψουν από τα ποσά του ΔΝΤ. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να γίνει είναι η όποια ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τονίσει ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο και από εκεί να ξεκινήσει μία συζήτηση. Αρχικά, με εκείνους οι οποίοι μας έχουν δανείσει και κατόπιν, βλέπουμε με ή χωρίς ΔΝΤ. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, όλα τα άλλα είναι σχεδιασμοί επί χάρτου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα